Lielos vakcinācijas centrus Rīgā tuvāko mēnešu laikā grasās aizvērt

Veselības ministrija vakcinēšanas sistēmas resursu lietderīgas izmantošanas nolūkā rosina ar 31. jūliju aizvērt abus Nacionālā mēroga vakcinācijas centrus, kas atrodas Rīgā. To vietā izveidot plašu vakcinācijas tīklu Latvijas Republikas teritorijā ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem (Rīgā - vismaz 8, Liepājā - 2, Daugavpilī - 2, Valmierā, Siguldā, Ventspilī, Kuldīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Jūrmalā, Preiļos, Bauskā, u.c.), liecina valdībā iesniegtais Veselības ministrijas priekšlikums. Tas prasītu aptuveni 228 400 eiro.
©Kaspars Krafts/F64

Veselības ministrija (VM) iesniegusi valdībai rīkojuma projektu "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"" piešķirto līdzekļu daļēju pārvirzi".

Pēc VM ieceres, katrā no punktiem plānots nodrošinot vismaz vienu ārstniecības personu brigādi, kas dienā var apkalpot vidēji 300 personas, līdz ar to, kopējā vakcinācijas jauda nedēļā 25 jaunos vakcinācijas punktos varētu veidot līdz 7 500 vakcinācijām nedēļā.

Lai minēto īstenotu, nepieciešams turpmāk pārorientēties uz vakcinācijas punktu veidošanu tirdzniecības centru teritorijās (gan iekštelpās, gan ārpusē), pilsētu un novadu tirgos, dažādos publiskajos pasākumos organizējot izbraukuma vakcinācijas ar pārvietojamajām teltīm gadatirgos, koncertos un citos publiskajos pasākumos, un citās publiskajās ēkās/telpās.

Uz doto brīdi, lai pēc iespējas ātrāk varētu sasniegt nepieciešamo vakcinācijas aptveri pūļa imunitātei, ir saņemti 10 Rīgā esošo tirdzniecības centru piedāvājumi izmantot tirdzniecības centros esošās teritorijas un nodrošināt vakcinācijas punktu izveidi uz laiku līdz 2021.gada 31.decembrim.

Tirdzniecības centri šobrīd gatavi nodot vakcinācijas punkta izveidei telpas vai konkrētu vietu tirdzniecības centrā bez atlīdzības. Kā vienīgos maksājumus būtu nepieciešams nodrošināt par telpu uzkopšanu, apsardzi, ūdens un kanalizācijas apgādi, elektroenerģiju, interneta pieslēgumu, sadzīves atkritumu izvešanu un pēc nepieciešamības arī par minimālo mēbeļu aprīkojumu (galdi, krēsli u.c.) nomu līdzmaksājuma veidā. Uz doto brīdi pēc apzinātajām aplēsēm, vienam tirdzniecības centrā iekārtotajam vakcinācijas punktam, līdzmaksājums indikatīvi varētu veidot līdz 1 400 euro apmērā mēnesī, atkarībā no tā, vai ir nepieciešams papildus nodrošināt ar minimāli nepieciešamo mēbeļu, aizslietņu u.c. aprīkojumu. Papildus jaunajos vakcinācijas punktos (plānots 5 vakcinācijas punktos) nepieciešams būs nodrošināt vienas ārstniecības iestādes brigādes tehnisko aprīkojumu, kur līdzmaksājums indikatīvi varētu veidot līdz 900 euro apmērā mēnesī.

Papildus plānots aktīvi organizēt vakcināciju bez pieraksta arī privātuzņēmumu organizētajos publiskajos pasākumos (koncerti un u.c.) izbraukuma vakcinācijas ietvaros. Kā līdzfinansējumu, nodrošinot par elektroenerģiju, atkritumu izvešanu, pārvietojamo labierīcību nodrošināšanu utt., indikatīvi varētu veidot līdz 100 euro vienas dienas pasākumā. Kopumā plānots piedalīties līdz 9 privātuzņēmumu organizētajos publiskajos pasākumos tuvāko trīs mēnešu ietvaros), kura laikā provizoriski varētu savakcinēt 300 līdz cilvēkiem vienā pasākumā.

Tirdzniecības centrs, u.c., nodrošina tikai par telpu/vietu (iekštelpās) (neatkarīgi no ārstniecības iestādes brigāžu skaita). Līdzmaksājums par telpu uzkopšanu, apsardzi, ūdens un kanalizācijas apgādi, elektroenerģiju, interneta pieslēgumu, sadzīves atkritumu izvešanu.

Pieņemot, ka izveidojot plašu vakcinācijas punktu tīklu ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem visā Latvijas Republikas teritorijā tirdzniecības centros, tirgos un citās sabiedriskās vietās, ka arī noorganizējot dalību līdz 9 privātuzņēmumu organizētajos publiskajos pasākumos un veicot līdzmaksājumu par telpu uzkopšanu, apsardzi, ūdens un kanalizācijas apgādi, elektroenerģiju, interneta pieslēgumu, sadzīves atkritumu izvešanu un pēc nepieciešamības arī par minimālo mēbeļu aprīkojumu (galdi, krēsli, aizlietņi u.c.) nomu - līdz 1 400 euro mēnesī vai līdz 100 euro dienā par dalību privātuzņēmuma organizētajā publiskajā pasākumā, papildus jaunajos vakcinācijas punktos nepieciešams būs nodrošināt vienas ārstniecības iestādes brigādes tehnisko aprīkojumu, kur līdzmaksājums indikatīvi varētu veidot līdz 900 euro apmērā mēnesī indikatīvi. Tādējādi kopējās maksimālās indikatīvās izmaksas mēnesī varētu veidot līdz 35 300 euro apmērā, savukārt par visu periodu no 2021.gada 18.jūnija līdz 2021.gada 31.decembrim 228 400 euro apmērā, informātīvajā ziņojumā norāda VM.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā