Prostatas pacientu biedrība: atpalicība ārstēšanas ziņā kļūst bezcerīgāka

Prostatas vēža pacientu biedrība sabiedrības iniciatīvu platformā Manabalss.lv ir iesniegusi priekšlikumu par mūsdienīgu un efektīvu medikamentu prostatas vēža ārstēšanai iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā.
INICIATĪVA. Prostatas vēža pacientu biedrība vēlas savākt vismaz 10 000 iedzīvotāju parakstus, lai prostatas vēža ārstrēšanai kompensējamo zāļu sarakstā iekļautu mūsdienīgus un efektīvus medikamentus ©Nora Krevneva/F64

“Lai gan uzlabojumi onkoloģisko slimību ārstēšanā skāruši arī prostatas vēža pacientus, tomēr pēdējo trīs četru gadu laikā kompensējamo zāļu sistēmā nav iekļauti inovatīvi un efektīvi medikamenti šī vēža ārstēšanai dažādām pacientu grupām,” norāda Prostatas vēža pacientu biedrības valdes loceklis Visvaldis Bergmanis.

Mirstības dati apbēdina

Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka prostatas vēzis Latvijā ir biežākais ļaundabīgais audzējs vīriešiem, turklāt tā izplatība pēdējā desmitgadē ir palielinājusies. Laikā no 2010. līdz 2017. gadam vidējais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju no 105,5 pacientiem palielinājies līdz 144,1 pacientam. Par to, vai un kādu ārstēšanu saņem prostatas vēža pacienti, liecina pacientu mirstības rādītāji. Latvijā mirstība ar prostatas vēzi onkoloģisko slimību pacientu vidū 2018. gadā bija visaugstākā - 48,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Prostatas vēža pacientu biedrības valdes loceklis Visvaldis Bergmanis stāsta, ka pēdējos gados pacienti patiešām ir sagaidījuši virkni uzlabojumu onkoloģisko slimību diagnosticēšanā un ārstēšanā. Veselības ministrija ir sagatavojusi arī jaunu onkoloģisko slimību ārstēšanas uzlabošanas plānu 2022. - 2024. gadam. “Tas ļauj cerēt, ka iesāktais darbs turpināsies un arī Latvijas pacientiem būs pieejamas mūsdienīgākās un efektīvākās vēža ārstēšanas terapijas, bet diemžēl mūs apbēdina, ka jaunajā plānā tikpat kā nav pievērsta uzmanība tieši prostatas vēža ārstēšanai,” saka pacientu biedrības pārstāvis. V. Bergmanis atzīst, ka šogad prostatas vēža ārstēšanā bija arī kāds pozitīvs notikums - ir piešķirts lielāks finansējums prostatas specifiskā antigēna (PSA) noteikšanai plašākām sabiedrības grupām. Lielākas testēšanas iespējas palīdzēs saslimšanu atklāt savlaicīgi, un tas vēža ārstēšanā ir ārkārtīgi svarīgi. “Aicinu visus vīriešus, kuri ir sasnieguši noteikto vecumu vai kuriem ir citi prostatas vēža riska faktori, šo iespēju izmantot un saskaņā ar ārsta nozīmējumu doties uz pārbaudi,” saka V. Bergmanis.

Atpalicība no kaimiņvalstīm arvien lielāka

“Savlaicīga vēža atklāšana nozīmē, ka ir nepieciešama atbilstoša ārstēšana ar mūsdienīgiem medikamentiem,” stāsta V. Bergmanis. “Efektīva terapija ir ļoti svarīga tieši vēža sākuma stadijā, kamēr nav izveidojušās metastāzes, jo tas pacientam nodrošina daudz labāku terapijas iznākumu - ilgāku dzīvildzi, saglabātas darbaspējas, pilnvērtīgu atgriešanos dzīvē.

Uzsākot terapiju novēloti, zaudētāji ir ne vien pacienti, bet arī veselības aprūpes sistēma, jo budžetam tiek radīts papildu slogs - būtiski pieaug stacionārās, rehabilitācijas un aprūpes izmaksas.”

Diemžēl pagaidām Prostatas pacientu biedrībai nav pārliecības, ka ārstēšanai, kam jāseko pēc diagnostikas, tas ir, efektīviem medikamentiem prostatas vēža ārstēšanai - tiks piešķirts nepieciešamais finansējums. Līdzīgi kā citu slimību pacienti, arī prostatas vēža pacienti saskaras ar tādu pašu problēmu - modernu medikamentu nepieejamību. “Lai gan uzlabojumi onkoloģisko slimību ārstēšanā skar arī prostatas vēža pacientus, tomēr pēdējo trīs četru gadu laikā kompensējamo zāļu sistēmā nav iekļauti inovatīvi un efektīvi medikamenti šī vēža ārstēšanai dažādām pacientu grupām. Mēs mūsdienīgas terapijas pieejamībā arvien vairāk sākam atpalikt no mūsu tuvākajiem kaimiņiem - no Igaunijas un Lietuvas. Tas attiecas ne vien uz prostatas vēzi, bet praktiski uz visām onkoloģiskajām slimībām. Diemžēl šī atpalicība kļūst arvien bezcerīgāka,” secina Visvaldis Bergmanis.

Paraksti - pašlaik vienīgā izeja

Prostatas vēža pacientu biedrība nolēmusi vērsties pie sabiedrības, lai kopīgiem spēkiem savāktu parakstus terapijas apmaksai prostatas vēža pacientiem, kurus iesniegt Saeimā. Iniciatīvu platformā Manabalss.lv ir iesniegts priekšlikums par mūsdienīgu un efektīvu medikamentu prostatas vēža ārstēšanai iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā un to jau ir parakstījuši vairāki simti iedzīvotāju. “Sabiedrībai un politiķiem atbalstot mūsu ierosinājumu, prostatas vēža pacientiem, kuriem nepalīdz noteikti ārstēšanas veidi un pastāv augsts metastāžu risks, būtu pieejama moderna, citās valstīs atzīta un lietota terapija. Šīs zāles pacientiem būtiski samazina sāpes, kustību ierobežojumus, retāk iespējami kaulu lūzumi un citas komplikācijas. Lietojot terapiju, samazinās prostatas pacienta nāves risks, palielinās dzīvildze, pacients ir darbaspējīgs, spēj vadīt automašīnu un veikt citas aktivitātes,” uzsver V. Bergmanis. Iniciatīvu var parakstīt šeit.

“Mēs vēlamies ticēt pozitīvām pārmaiņām politiķu attieksmē un ceram, ka papildu finansējums prostatas vēža un citu onkoloģisko slimību ārstēšanai tomēr tiks piešķirts, taču, kamēr tas nenotiek, iespējams, pacientiem ir jāapsver kādu iedarbīgāku instrumentu lietošana, lai pievērstu politiķu uzmanību veselības aprūpes problēmām,” saka pacientu pārstāvis. Viņš cer, ka pacientiem nebūs jāizmanto kādas radikālas metodes - piketi, tiesāšanās vai ministra demisijas pieprasījums - cīņai par savām tiesībām. “Ceru, ka valsts attieksme pret saviem iedzīvotājiem kā pacientiem uzlabosies un onkoloģisko un citu slimību ārstēšanai vajadzīgie līdzekļi tiks piešķirti,” aicina V. Bergmanis.

VIEDOKLIS

mammamuntetiem.lv

Visvaldis Bergmanis, Prostatas vēža pacientu biedrības valdes loceklis:

Gribot negribot rodas iespaids, ka daudziem mūsu politiķiem ir ļoti ērti aizbildināties ar Covid-19 infekciju un tās ēnā nepievērst uzmanību citām slimībām. Var teikt, ka šī ignorance patiešām ir apbrīnas vērta, jo pēdējā gada laikā vadošie onkoloģijas speciālisti vairākkārt ir akcentējuši nepieciešamību piešķirt lielāku finansējumu vēža ārstēšanai. Daudzi vēža pacienti medijiem ir stāstījuši par savu rūgto pieredzi. Es kā pacients ļoti labi apzinos, cik grūti ikvienam ir pārvarēt barjeru un publiski dalīties ar savu stāstu. Tas liecina, ka pacienti patiešām ir novesti līdz izmisumam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā