Urologs: ārstēšana nepadara par invalīdu. Ārstēšana palīdz saglabāt dzīves kvalitāti

20. – 24. septembrī tiek atzīmēta Starptautiskā uroloģijas nedēļa, kad visā pasaulē uzmanība tiek pievērsta tieši uroloģisko slimību profilaksei, ārstēšanās iespējām, kā arī sabiedrība tiek informēta par jaunākajām ārstēšanas metodēm. 2021. gadā starptautiskā tēma ir urīna nesaturēšana. Šī sensitīvā tēma visbiežāk skar sievietes, tomēr no tās cieš arī vīrieši. Labā ziņa – mūsdienās to iespējams ārstēt. Tomēr Latvijas Urologu asociācija vērš uzmanību –jādomā ne tikai par ārstēšanās procesu, bet par iemesliem kādēļ šī nesaturēšana radusies. Jo bieži vien, laicīgi dodoties pie speciālista, no problēmas var izvairīties, saglabājot tik nozīmīgo dzīves kvalitāti.
©Publicitātes foto

Viens no urīna nesaturēšanas iemesliem - savlaicīgas diagnostikas trūkums

“Bieži vien urīna nesaturēšana, jo īpaši vīriešiem, ir saistīta ar uroloģiskajām operācijām, piemēram, ļaundabīgu audzēju ķirurģisku ārstēšanu. Tomēr, skumjš fakts - no šādām operāciju sekām varētu izvairīties, ja vien cilvēki būtu atbildīgāki pret savu veselību. Mūsdienās medicīna ir gājusi ļoti tālu uz priekšu, speciālisti ir iemācījušies veikt pat sarežģītākās, dzīvību glābjošās operācijas. Diemžēl sabiedrībā joprojām valda uzskats, ka vēža ārstēšana padara cilvēku par invalīdu, vairoties doties pie ārsta. Patiesībā, pateicoties laicīgi uzsāktai ārstēšanai ar mūsdienīgām tehnoloģijām, kas pieejamas arī Latvijā, mēs varam ne tikai izārstēt pacientu, bet saglabāt viņa dzīves kvalitāti. Šīs tehnoloģijas ļauj veikt operācijas bez griezumiem, ne tikai pilnībā likvidējot audzēju, bet arī samazinot atkopšanās laiku un tajā izjusto diskomfortu. Jau pēc 2 nedēļām cilvēks var atgriezties darbā, bet pēc pusgada atstāt vēzi savā pagātnē. Tas palīdz novērst arī tik ļoti nepatīkamo urīna nesaturēšanu vai prostatas vēža gadījumā - erektīlo disfunkciju. Galvenais nosacījums šiem veiksmīgajiem stāstiem, uzsākt ārstēšanu agrīnā slimības stadijā,” stāsta Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Dr. Pēteris Vaganovs.

Dr. Vaganovs uzsver, ka lielākajai daļai ļaundabīgo audzēju simptomi parādās tikai vēlīnās stadijās, kad ir grūtāk runāt par pilnīgu izārstēšanu un pilnvērtīgas dzīves kvalitātes saglabāšanu. Tādēļ katram vīrietim pēc 50 gadu vecuma, vismaz reizi gadā ir jādodas uz pārbaudi pie urologa. Paralēli tam, nepieciešams veikt regulāras PSA asins asinsanalīzes, kas ir pirmais un vienkāršākais solis prostatas vēža diagnostikā. Vīriešiem, kuru ģimenes locekļiem ticis atklāts prostatas vēzis, šīs analīzes būtu jāveic jau no 45 gadu vecuma. Lai savlaicīgi diagnosticētu nieru vēzi, gan sievietēm, gan vīriešiem, būtu svarīgi vismaz reizi gadā veikt vēdera dobuma ultrasonogrāfiju. Jāatceras, ka lai arī onkoloģiskas saslimšanas visbiežāk skar vecāka gada gājuma cilvēkus, tās diemžēl sastopamas arī cilvēkiem 30-40 gadu vecumā. Tādēļ savlaicīgas veselības pārbaudes ir nozīmīgas visas dzīves garumā.

Urīna nesaturēšanas ārstēšana

Eiropas Urologu asociācijas veiktā aptauja liecina, ka aptuveni 27% no cilvēkiem kas cieš no urīna nesaturēšanas, šo problēmu vairās pārrunāt par ar veselības aprūpes speciālistiem. Latvijas Urologu asociācija uzsver, ka pacientam sadarbojoties ar ārstu, risinājums atrodams jebkurai problēmai. Tajā skaitā urīna nesaturēšanai, par kuru cilvēki kautrējas runāt, bieži vien ciešot klusībā.

Viens no veidiem, kā uzlabot pacienta dzīves kvalitāti ir regulāri vingrinājumi, lai stiprinātu iegurņa muskulatūru. Vingrojumu kompleksu vislabāk sastādīt kopā ar fizioterapeitu un urologu, pielāgojoties katra pacienta individuālajai situācijai. Tomēr pamatā šie vingrinājumi bāzēti regulārā iegurņa pamatnes muskuļu sasprindzināšanā, veicinot to izturību un samazinot noplūdes risku. Šajā gadījumā panākumu atslēga ir pacietība un vingrinājumu izpildes regularitāte.

Ja fizioterapija nesniedz vēlamos panākumus, iespējami arī medikamentozi vai ķirurģiski risinājumi. Atkarībā no urīna nesaturēšanas pakāpes, var tikt veikta slinga vai mākslīgā urīna sfinktera implantācija. Abas metodes palīdz no urīna nesaturēšanas atbrīvoties ilgtermiņā, uzlabojot pacienta dzīves kvalitāti.

Piemērotāko urīna nesaturēšanas ārstēšanas metodi ieteiks urologs.

Panākumu atslēga - pacienta izglītotība un komunikācija

Dr. Pēteris Vaganovs uzsver, ka svarīga ir ne tikai sadarbība starp ārstu un pacientu. Tikpat svarīga un pacientam ieinteresētība savā veselībā: “Pacienta ieinteresētībā un izglītotība ir liela daļa no slimību diagnostikas ārstēšanās panākumiem. Pirmā lieta, ko uzsveru vienmēr - mums nav jābaidās vērsties pēc padoma pie ģimenes ārsta vai citiem veselības aprūpes speciālistiem, tajā skaitā urologiem. Viņi mums palīdzēs ne tikai noteikt problēmas cēloni, bet arī atrast veiksmīgāko risinājumu. Aktuālākā informācija par ārstēšanu un mūsdienīgākajām ārstēšanas metodēm ir pieejama arī slimnīcu mājaslapās, ļaujot pacientam atrast papildus informāciju un sev piemērotāko speciālistu. Tas attiecas gan uz urīna nesaturēšanu, gan onkoloģiskām saslimšanām. Ir pagājis laiks, kad ārstēšana, tajā skaitā onkoloģiska ārstēšana, nozīmēja uz mēnešiem apstājušos dzīvi, atvērta tipa operācijas, sāpes un ilgstošu atlabšanas periodu. Šobrīd situācija ir mainījusies. Ja slimība tiek atklāta laicīgi, to iespējams izārstēt, saglabājot mūsu dzīves kvalitāti ilgtermiņā.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā