Poliklīnikā ar antigēnu testiem identificēs Covid-19 pacientus

Šonedēļ vienā no Rīgas lielākajiem medicīnas centriem sāksies pilotprojekts, kura laikā ārstniecības iestādes apmeklētājiem bez maksas tiks veikti ātrie antigēnu testi Covid-19 atklāšanai.
TESTĒS. Ātrais antigēnu tests tiek izmantots iedzīvotāju masveida testēšanā vai skrīningā, ļaujot identificēt personas, kuras ir visinfekciozākās ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Lai arī mērķis ir saprotams - starp poliklīnikas apmeklētājiem “izķert” Covid-19 inficētos, lai nepieļautu vīrusa izplatīšanos visā medicīnas iestādē, tomēr jāuzsver, ka gadījumā, ja tests būs pozitīvs, poliklīniku apmeklēt cilvēks nedrīkstēs.

Pacientus testēs ar antigēnu testu

Veselības ministrija kopā ar Veselības centru apvienību izveidojuši jaunu pilotprojektu ar mērķi nodrošināt iespējami drošu pakalpojumu sniegšanu ārstniecības iestādē augstas saslimstības ar Covid-19 apstākļos. Tā ietvaros no šīs pirmdienas, 27. septembra, līdz piektdienai (tātad vienu nedēļu) Veselības centru apvienības poliklīnikā “Pļavnieki” ārstniecības iestādes apmeklētājiem bez maksas tiks veikti ātrie antigēnu testi jeb RAT.

Ātrais antigēnu tests tiek izmantots iedzīvotāju masveida testēšanā vai skrīningā, ļaujot identificēt personas, kuras ir visinfekciozākās un potenciāli varētu izplatīt vīrusu lielam skaitam citu cilvēku, proti, ar šī testa palīdzību var noteikt, vai cilvēks ir inficējies ar Covid-19.

Brīvprātīgs tests, bet pašu interesēs neatteikties

Veselības ministrijā Neatkarīgā noskaidroja, ka

Covid-19 testa veikšana tiks piedāvāta visiem ārstniecības iestādes apmeklētājiem - gan nevakcinētām, gan vakcinētām personām, lai noskaidrotu, cik liels īpatsvars no iestādes apmeklētājiem, pašiem nezinot, ir inficējušies.

Pēc testa veikšanas personām līdz rezultātu saņemšanai būs jāuzgaida aptuveni 15 līdz 20 minūtes. Ja testa rezultāts būs pozitīvs, tad tiks veikts kontroltests, kura rezultāti būs jāgaida mājas apstākļos. Veselības ministrijā skaidro, ka pēc pozitīva testa rezultāta pacients nedrīkstēs doties saņemt ieplānoto pakalpojumu (izmeklējumu vai konsultāciju) poliklīnikā, jo atbilstoši epidemioloģiskās drošības pasākumiem iedzīvotāji, kuriem ir Covid-19, nedrīkst apmeklēt publiskas vietas. Iedzīvotāji, kuriem būs negatīvs testa rezultāts, varēs doties uz plānoto ārstniecības pakalpojumu saņemšanu.

“Te jāņem vērā, ka pacients ar pozitīvu testa rezultātu uz Covid-19 ir vīrusa izplatītājs, tāpēc ārstniecības iestādi apmeklēt nedrīkstētu,” piebilst Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. Arī līdz šim jau ir spēkā noteikumi, ka cilvēki, kuriem ir Covid-19 vai saslimšanas simptomi, apmeklēt ambulatorās ārstniecības iestādes nedrīkst. Covid-19 pacientiem nodrošina atsevišķu pacientu plūsmu arī slimnīcās, norobežojot no citu profilu pacientiem.

Vēlas mazināt inficēšanās iespējas

Pilotprojekta mērķis ir noteikt Covid-19 izplatību ambulatoro ārstniecības iestāžu apmeklētāju vidū. “Tas ir būtiski, lai iestāde varētu organizēt drošu pakalpojumu sniegšanu apmeklētājiem un mazinātu inficēšanās iespējas tieši ārstniecības iestādēs, kur ikdienā pulcējas liels iedzīvotāju skaits,” skaidro O. Šneiders. Viņš piebilst, ka, protams, šis tests nav jāveic piespiedu kārtā un tas ir brīvprātīgs, tomēr aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem, jo tas ir cilvēku “ieguldījums drošāku ārstniecības pakalpojumu sniegšanā ikvienam pacientam”. Noskaidrot, vai neesi inficējies, pat ja nav nekādu Covid-19 saslimšanas simptomu, ir arī pašu iedzīvotāju interesēs. Jāpiebilst, ka veselības aprūpes pakalpojumus varēs saņemt arī personas, kuras pilotprojekta piedāvājumu izmantot nevēlēsies. Testus apmaksās Veselības centru apvienība.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā