Šogad gripas sezonu prognozē bīstamāku, tāpēc aicina vakcinēties arī pret gripu

Šoruden un šoziem vienlaikus ar Covid-19 vīrusu Latvijā izplatīsies arī sezonālā gripa, kas var radīt papildu draudus iedzīvotāju veselībai, tāpēc atbildīgās iestādes un mediķi aicina iedzīvotājus laikus vakcinēties arī pret gripu.
GRIPAS dēļ iepriekšējos gados ārstniecības iestādēs visai bieži izsludināja karantīnu, taču pagājušajā gadā epidemioloģisko ierobežojumu dēļ gripa gandrīz neizplatījās ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Vienkāršotā pretgripas vakcinācijas kārtība paredz pilnībā valsts apmaksātu vakcīnu visu riska grupu pārstāvjiem.

Iegādās vairāk gripas vakcīnu

Gripas sezonas laikā no šā gada 15. septembra līdz 2022. gada 1. maijam, atbilstoši valsts iepirktajam gripas vakcīnu apjomam, valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai pie sava ģimenes ārsta varēs saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām. Veselības ministrijā pastāstīja, ka

šā gada gripas sezonai valsts centralizēti plānojusi iegādāties par 50 procentiem vairāk pretgripas vakcīnu nekā iepriekšējā sezonā.

Pilnībā apmaksātu gripas vakcināciju šogad var saņemt bērni līdz divu gadu vecumam, grūtnieces, ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, seniori vecumā no 65 gadiem, pieaugušie un bērni, kuri slimo ar hroniskām slimībām (plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas, nieru slimībām, imūndeficītu, imūnsupresīvu terapiju, psihiskām slimībām un citām).

Gripas nebija, tas nenozīmē, ka nebūs

Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ aizvadītajā gadā saslimstība ar gripu Latvijā praktiski netika novērota, tomēr

prognozes liecina, ka šajā gripas sezonā saslimstība varētu pieaugt, jo imunitāte sabiedrībā pret šo vīrusu būs ievērojami mazāka.

Pasaules veselības organizācija prognozē, ka šā gada gripas sezona varētu būt sarežģītāka, līdz ar to vajadzīgs riska grupas nodrošināt ar valsts apmaksātām pretgripas vakcīnām.

“Pērn Latvijā faktiski nebija gripas, jo tradicionālās gripas sezonas laikā Covid-19 izplatības mazināšanai noteikto drošības pasākumu dēļ bērni mācījās attālināti un lielākā daļa pieaugušo strādāja no mājām - bija mazāk savstarpēju, tuvu kontaktu, un sabiedrība pastiprināti ievēroja elpceļu un roku higiēnu, sabiedriskās vietās lietoja sejas maskas,” norāda Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. “Taču tas nozīmē, ka sabiedrības imūnā atmiņa pret gripu kopš 2019. gada ir mazinājusies un pastāv augstāks saslimšanas un komplikāciju risks šajā sezonā. Jārēķinās ar to, ka būs grūti atšķirt, vai cilvēkam ir gripa vai Covid-19, jo abām elpceļu slimībām ir līdzīgi simptomi. Atšķirība varētu būt tāda, ka gripai ir raksturīgs pēkšņs un straujš sākums, savukārt Covid-19 infekcija attīstās lēnāk.”

Ar gripu visvairāk slimo bērni

Tuvojoties gripas sezonai, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi aicina laikus parūpēties par vakcināciju pret gripu, lai pasargātu sevi, bērnus un augsta riska grupas cilvēkus no gripas komplikāciju riska. Ar gripu visvairāk slimo tieši bērni, un bērni ir arī lielākie gripas izplatītāji, ātri inficējot ne tikai viens otru, bet arī vecākus, vecvecākus, bērnudārza un skolas pedagogus.

Bērni gripas vīrusu izdala ilgāk nekā pieaugušie - līdz pat 10-20 dienām, kā arī ir neuzmanīgāki attiecībā uz roku un elpceļu higiēnu. Gripa var izraisīt arī smagas komplikācijas - plaušu iekaisumu (tajā skaitā bakteriālas pneimonijas), deguna blakusdobumu un vidusauss iekaisumu, kā arī hronisku slimību, piemēram, hroniskas sirds mazspējas, bronhiālās astmas vai cukura diabēta, paasinājumus.

Vakcinēties pret gripu ieteicams rudenī, pirms gripas sezonas sākuma, kas Latvijā parasti ilgst no janvāra (dažkārt - decembra) un turpinās līdz pat aprīlim. Ja bērns vecumā līdz deviņiem gadiem nekad iepriekš vēl nav saņēmis vakcīnu pret gripu un ar gripu iepriekš nav slimojis, uzsākot vakcināciju, būs nepieciešamas divas vakcīnas devas.

Savukārt tiem cilvēkiem, kuri iepriekš kādreiz jau saņēmuši vakcīnu pret gripu, atkārtoti vakcinējoties, aizsardzība izveidojas 14 dienu laikā pēc saņemtās potes. Ja cilvēks pret gripu iepriekš nekad nav vakcinējies, imunitāte izveidosies mēneša laikā. Ikgadēja vakcinācija pret gripu ļoti būtiska ir bērniem vecumā no sešiem mēnešiem, grūtniecēm jebkurā grūtniecības nedēļā, gados vecākiem cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma un cilvēkiem ar hroniskām slimībām, kā arī veselības aprūpes darbiniekiem. Visām šīm cilvēku grupām valsts ir paredzējusi pilnībā apmaksātu vakcīnu pret gripu.

IETEIKUMS. Veselības ministrija vairākām iedzīvotāju grupām īpaši iesaka vakcinēties, jo gripa var radīt papildu draudus veselībai / Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Abas vakcīnas var veikt vienlaikus

Ja cilvēks vēl nav vakcinējies pret Covid-19, tad vakcināciju pret gripu un Covid-19 var veikt vienā un tajā pašā dienā. Tas attiecas gan uz pirmās, gan otrās Covid-19 devas saņemšanu.

Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrā vakcinācija pieejama gan bērniem, gan pieaugušajiem. Bērni šeit var saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus, savukārt pieaugušie - maksas pakalpojumus. Par maksu Ģimenes vakcinācijas centrā šogad pirmo reizi būs pieejama arī nazālā jeb izsmidzināmā veida gripas vakcīna, kas piemērota bērniem vecumā no diviem līdz 18 gadiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā