Divas lielākās slimnīcas ar Covid-19 noslogotas pilnībā

Prognozes ir pesimistiskas – jau oktobrī Covid-19 pacientu skaits slimnīcās pārsniegs 1300.
SLIMNĪCAS. Lielākajās Latvijas slimnīcās Covid-19 pacientu pieplūdums ir būtiski pieaudzis, un šo slimnīcu noslodze tuvojas simt procentiem ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tas nozīmē, ka slimnīcas spēs sniegt medicīnisko palīdzību Covid-19 pacientiem un akūtiem pacientiem.

Krīzes vadības padomes sēde gan pirmdien vēl kavējās lemt par stingrākiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, lai gan uz to uzstāj gan Latvijas Ārstu biedrība, gan citi eksperti. Visticamāk, padome šaubās par drošības pasākumu iedarbīgumu, kā arī uzlabot situāciju Latvijā nekontrolēta vīrusa izplatības gadījumā būs ļoti sarežģīti mazās vakcinācijas aptveres dēļ. Vienkārši runājot, šie pasākumi pašlaik varētu nedot gaidīto efektu, kas savukārt atkal izraisīs negāciju vilni pret valdību.

Slimnīcas pārpludina nevakcinētie

Jā, vakcinētie arī slimo, tomēr, izpētot Nacionālā veselības dienesta datus par slimnīcās ievietotiem Covid-19 pacientiem, kuri ir vidēji smagā un smagā stāvoklī, varam secināt, ka lielākā daļa no pacientiem ir nevakcinētie iedzīvotāji.

Katru dienu Latvijas slimnīcās nonāk arvien lielāks pacientu ar Covid-19 skaits. Piemēram, pirmdien vienas dienas laikā slimnīcās ievietoti 116 Covid-19 pacienti un kopumā slimnīcās esošo pacientu skaits ar Covid-19 pārsniedza 600. Desmitajai daļai šo pacientu ir smaga Covid-19 gaita.

Nacionālā veselības dienesta dati (operatīvā informācija par septembra pirmspēdējo nedēļu) par slimnīcās nonākušajiem Covid-19 pacientiem un viņu vakcinācijas statusu apliecina, ka no

visiem slimnīcās smagā stāvoklī esošiem pacientiem 88 procenti ir nevakcinētas personas

(jāatzīst, ka deviņi pacienti smagā stāvoklī ir bijuši vakcinēti), savukārt starp pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu nevakcinētie ir 84 procenti. Tātad abās grupās lielāko daļu smagi slimojošo veido nevakcinētie iedzīvotāji.

Pagājušajā nedēļā no visiem cilvēkiem, kuriem konstatēts Covid-19, 80 procenti bija nevakcinēti iedzīvotāji, bet 20 procenti - vakcinējušies. Veselības ministrija secina, ka nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 konstatēts trīs reizes biežāk nekā pilnībā vakcinētiem.

Oktobri prognozē smagu

Veselības ministrijas ziņojumā valdībai aprakstīta pašreizējā situācija un iezīmētas prognozes tuvākajam mēnesim. Līdz oktobra beigām Covid-19 pacientu skaits slimnīcās var sasniegt 1300. Prognozes arī rāda, ka jau oktobra vidū dienā varētu atklāt ap 2000 Covid-19 saslimšanas gadījumu (pašlaik tie ir 1200 jaunu Covid-19 pacientu dienā). Savukārt oktobra beigās tie varētu būt līdz pat 2700 gadījumiem dienā, un tas nozīmē, ka attiecīgi pieaugs arī slimnīcās ievietoto pacientu skaits. “Stacionēto pacientu skaits ļoti būtiski pieaugs, tātad oktobra otrajā pusē slimnīcās būs nevis pašlaik esošie 630, bet vismaz 1200 pacientu,” valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Pagājušajā diennaktī Latvijā konstatēts arī lielākais pēdējā laikā mirušo Covid-19 dēļ pacientu skaits - 14. No visiem vienas dienas laikā reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem 785 saslimušie bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 225 bija vakcinējušies. Visvairāk mirušo pacientu bija vecumā no 80 līdz 89 gadiem. Precīzi dati par vakcinācijas statusu un iedzīvotāju vecumu nav pieejami.

Slimnīcās noslodze jau tuvu 100 procentiem

Nedēļas laikā slimnīcās par piektdaļu palielināts Covid-19 gultas vietu skaits, un papildus lielākajām universitātes klīnikām un reģionālajām slimnīcām Covid-19 pacientus ārstē arī Balvu slimnīcā, Tukuma slimnīcā, Limbažu slimnīcā un Ludzas medicīnas centrā. Kopējā Covid-19 gultas vietu noslodze sasniegusi 79 procentus, tomēr vairākās slimnīcās pārprofilēto Covid-19 gultu noslodze ir pietuvojusies simt procentiem.

Rīgas Austrumu slimnīcā aizņemti 96 procenti no Covid-19 gultas vietām, P. Stradiņa slimnīcā - 90 procenti, Vidzemes slimnīcā - 98 procenti, bet Rēzeknes slimnīcā - 95 procenti. Vēl vairākās slimnīcās aizņemtas 80 līdz 90 procenti šo gultu - Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Jelgavas pilsētas slimnīcā. Viens no risinājumiem ir tāds, ka Covid-19 pacientus pārved arī uz mazākām slimnīcām reģionos, bet otrs - izveido jeb pārprofilē citu nodaļu gultas par Covid-19 nodaļām. Tas savukārt nozīmē, ka slimnīcām kādā no profiliem jāpārtrauc pacientu uzņemšana, kā arī jāierobežo visa plānveida un ambulatorā palīdzība.

Jāvienojas par ierobežojumiem, lai slimnīcas paliktu “dzīvas”

Krīzes vadības padomes sēdē konkrētus risinājumus nepieņēma, un pie spriešanas padome atgriezīsies ceturtdien. Veselības ministrs D. Pavļuts, kas skaidroja šādu lēmumu, norādīja, ka šai padomei uzdots izvērtēt dažādus scenārijus, lai, ierobežojumus ieviešot, tie būtu skaidri un saprotami, būtu saprotami ieguvumi, kā arī tas, kā skars vakcinētos vai nevakcinētos un kā panākt vēlamo rezultātu - slimnīcu noslodzes mazināšanu. Veselības ministrs gan atzina, ka stingrāku lēmumu pieņemšana ir iekavēta, tāpēc “situācija tagad ir tāda, kāda tā ir”. Nākamie valdības soļi, visticamāk, ierobežojumu virzienā gaidāmi ceturtdien.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā