Miokardīta riska dēļ jauniešiem līdz 25 gadu vecumam nerekomendē “Moderna” vakcīnu

Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes pagaidu rekomendāciju, kas var tikt mainīta pēc papildu datu izvērtēšanas, bērniem un jauniešiem (līdz 25 gadu vecumam) vakcinācijai pret Covid-19 netiek rekomendēts izmantot “Moderna” vakcīna pret Covid-19 “Spikevax”, lasāms Vakcinācijas rokasgrāmatas jaunākajā redakcijā.
©Pixabay

Šāda rekomendācija tiek sniegta, jo provizoriski dati liecinot, ka šajā vecuma grupā “Moderna” vakcīna pret Covid-19 “Spikevax” uzrāda augstāku imunogenitāti jeb imūnās sistēmas atbildi, kas varētu būt saistāma ar augstāku risku attīstīties mRNS vakcīnu identificētai blakusparādībām - miokardītam un perikardītam.

Oficiāli pieejamie vakcinācijas dati liecina, ka ar “Moderna” vakcīnu “Spikevax” veiktas 7527 potes jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, tajā skaitā 2647 jaunieši saņēmuši pirmo “Spikevax”poti.

Vakcinācijai pret Covid-19 pusaudžiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem šobrīd ir divas Eiropā reģistrētas vakcīnas, t.i. ražotāja “Pfizer-BioNTech” vakcīna “Comirnaty” un “Moderna” vakcīna “Spikevax”, no kurām pēdējo pagaidām nerekomendē jauniešiem un bērniem. Pārējās reģistrētās un Latvijā pieejamās vakcīnas pret Covid-19, tas ir, “Astra Zeneca Vaxzevria” un “Janssen COVID-19” vakcīna, šobrīd ir apstiprinātas lietošanai tikai pieaugušajiem no 18 gadu vecuma.

Ekrānuzņēmums no Vakcinācijas rokasgrāmatas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā