Lai piepalīdz selēns un cinks

Kad imunitātes stiprināšana no virspusēja sarunu temata pārtop nopietnā mērķī un cilvēks ir nobriedis pāriet no vārdiem pie darbiem, viņam jārēķinās ar daudzu faktoru kopumu, kas šo procesu ietekmē.
©Depositphotos.com

Te ir gan vingrošana, svaigs gaiss, labs miegs, higiēna un psihoemocionālais līdzsvars, gan arī rūpes par to, lai nodrošinātu sev visas nepieciešamās uzturvielas. Viena no tām ir mikroelements selēns, kas atrodams gandrīz visu mūsu organisma fermentu un hormonu sastāvā un piedalās daudzos dzīvībai svarīgos procesos. Vienlaikus jādomā arī par pietiekamu cinka uzņemšanu, jo cinka trūkums saistīts ar paaugstinātu uzņēmību pret slimību izraisītājiem.

Selēns ir spēcīgs antioksidants, kas rūpējas par šūnu veseluma saglabāšanu, organisma attīrīšanu no visa nevajadzīgā un kaitīgā. Selēns «savāc» smagos metālus, un tie tiek izvadīti no organisma, aizsargā arī no nitrītu un nitrātu toksiskās ietekmes, izvada no aknām kaitīgos produktus, kas tur nonākuši pēc sintētisko vielu sadalīšanās, tostarp mazina medikamentu lietošanas negatīvās sekas.

Kas liek domāt par selēna trūkumu:

* dzīvesvieta - Baltijas jūras reģions vai citas Eiropas valstis. Šeit augsnē, līdz ar to arī augkopības un dzīvnieku izcelsmes produktos, ir vērojams selēna trūkums;

* vide un pārtika nav ekoloģiski tīra;

* vairogdziedzera veselības problēmas;

* neapmierinātība ar savu ādas, nagu un matu stāvokli, parādījusies tendence uz lieko svaru;

* uzturā maz jūras produktu un gaļas produktu, tostarp aknu un nieru ēdienu, pilngraudu miltu izstrādājumu, brūno rīsu, kviešu kliju, Brazīlijas riekstu u.c. selēnu saturošu produktu.

Selēns un vairogdziedzeris

Par to, ka vairogdziedzerim ir problēmas, liecina vielmaiņas palēnināšanās, kas izraisa aptaukošanos un ātru nogurdināmību vai arī svara zudumu, pastiprinātu svīšanu un paātrinātu sirdsdarbību. Pamanot šādas pazīmes, noteikti jādodas pārbaudīties pie ģimenes ārsta vai endokrinologa.

Vairogdziedzeris regulē gandrīz visu cilvēka orgānu sistēmu funkcijas, ražojot un izdalot asinsritē hormonus.

Selēns veicina fermenta darbību, kas atbildīgs par galvenā vairogdziedzera hormona tiroksīna pārstrādi bioloģiski aktīvā formā, tā savukārt ietekmē vielmaiņu un visu orgānu funkcijas. Papildus tam selēns uzlabo joda uzsūkšanos un aizsargā audus pret šūnas ārdošu brīvo radikāļu iedarbību. Ja selēna netrūkst, vairogdziedzeris darbojas pareizi un rada pareizi funkcionējošus selēnatkarīgos proteīnus. Tas palīdz organismam uzturēt normālu vielmaiņas ātrumu un radīt vajadzīgo enerģijas daudzumu, lai nodrošinātu katras konkrētas šūnas svarīgākās funkcijas. Pateicoties normālam vielmaiņas ātrumam, organisms viegli pārvērš olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus enerģijā. Selēns sekmē gludu, samtainu ādu, veicina brūču sadzīšanu, palīdz uzturēt labu redzi. Organismam svarīgākie proteīni selēnu saņem pirmie, bet par to, ka sācies selēna trūkums, vispirms signalizē problēmas ar matiem un nagiem vai lieko svaru. Pēc tam cieš imūnsistēma un citas organisma sistēmas.

Kādēļ ieteicams cinks

Cinks ir iesaistīts daudzos procesos organismā, tas ietilpst vismaz 3000 dažādu cilvēka ķermenī sastopamu olbaltumvielu un vairāk nekā 200 fermentu sastāvā. Cinks ir nepieciešams spēcīgai imunitātei, garšas un ožas asumam, prostatas un zarnu trakta veselībai, normālai smadzeņu darbībai, veselīgam miegam u.c.

Ja organismā ir pietiekami daudz cinka, tiek veicināta balto asinsķermenīšu ražošana un tie spēj efektīvāk cīnīties ar infekcijām. Cinkam ir nozīme gan slimību profilaksē, gan atlabšanas procesā. Pasaulē iecienīti ir cinku saturoši pretsaaukstēšanās līdzekļi, jo novērots, ka tie palīdz pat uz pusi samazināt slimošanas ilgumu un simptomu smagumu. Par cinka uzņemšanu jārūpējas katru dienu, jo organisms neveido cinka rezerves. Uzturā cinka avoti ir liellopu gaļa, cūkgaļa, jūras produkti, aknas, diedzēti kviešu graudi, ķirbju sēklas, sezama sēkliņas, ķiploki, zirņi, pētersīļi, brūnie rīsi, sēnes, tumšā šokolāde, Brazīlijas rieksti, pistācijas, u.c. Papildus var lietot aptiekās nopērkamus produktus, kuri satur cinku.

Izvēloties selēna produktus

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) dati liecina, ka organiskais selēns uz selēna rauga bāzes ir drošāks lietošanai nekā neorganiskais selēns. Pierādīts, ka organismā tiek uzņemti gandrīz 89 procenti no tajā esošā selēna un tas spēj iekļauties organisma selēnatkarīgajās olbaltumvielās. Organiskā selēna atlikumu, ja gadījies to uzņemt par daudz, ķermenis ir spējīgs izvadīt, bet neorganiskais selēns paliek, visvairāk - aknās.

Pieaugušām sievietēm diennaktī jāsaņem 100-110 mikrogrami selēna, grūtniecēm un barojošām māmiņām - līdz 400 mikrogramiem selēna katru dienu. Veseliem pieaugušiem vīriešiem diennaktī vajadzīgi 140 mikrogrami selēna. Pievērsiet uzmanību arī tam, kādus vitamīnus, īpaši multivitamīnu kompleksus, jūs lietojat. Vienlaicīga vairāku šādu produktu lietošana var izraisīt ne tikai selēna, bet arī citu sastāvdaļu pārdozēšanu. Precīzāku informāciju var vaicāt farmaceitam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā