Gripa: vakcinācija arī te svarīga

Latvija šajā rudens sezonā iegādājusies uz pusi vairāk gripas vakcīnu nekā iepriekšējos gados, un valsts apmaksātu pretgripas poti šogad var saņemt lielāks iedzīvotāju skaits.
GRIPA. Iespējams, vakcinācija ir visbiežāk šoruden lietotais vārds Latvijā, tomēr eksperti atkārto vēlreiz, ka noteiktām iedzīvotāju grupām vajadzētu vakcinēties arī pret gripu ©Ilze Zvēra/F64

Veselības ministrijā skaidro, ka šāds lēmums pieņemts, lai pēc iespējas novērstu riskus, ka vienlaikus ar Covid-19 vīrusu valstī izplatītos arī gripa, radot papildu draudus iedzīvotāju veselībai.

Valsts apmaksās vakcīnu arī senioriem

Šajā gripas sezonā pilnībā valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu varēs saņemt ievērojami lielāks iedzīvotāju skaits, un šim mērķim valsts iegādājusies gandrīz uz pusi vairāk vakcīnu nekā iepriekšējos gados. Turklāt valdība vakcīnu iegādei papildus piešķīrusi 1,57 miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kopumā šai gripas sezonai valsts iegādājusies 185 000 pretgripas vakcīnu devu par vairāk nekā 2,14 miljoniem eiro. Iepriekšējos gados valsts centralizēti iepirka ap 90 000 vakcīnu, kas bija paredzētas bērnu līdz divu gadu vecumam, grūtnieču, ārstniecības personu un sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācijai, savukārt zāļu kompensācijas mehānisma ietvaros valsts sedza pusi no vakcīnas summas iedzīvotājiem virs 65 gadu vecuma un ar hroniskām slimībām sirgstošiem cilvēkiem. Šogad arī senioriem valsts pilnībā apmaksā pretgripas vakcīnu.

Jāpiesakās pie ģimenes ārsta

Pilnībā valsts apmaksātu pretgripas vakcināciju var saņemt bērni līdz divu gadu vecumam un grūtnieces; ārstniecības personas; sociālās aprūpes centru klienti; sociālās aprūpes centru darbinieki; seniori, kas vecāki par 65 gadiem, kā arī personas ar hroniskām slimībām. Lai pieteiktos valsts apmaksātai vakcinācijai pret gripu, iedzīvotājiem ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Šo grupu iedzīvotājiem nav nepieciešama īpašā recepte kompensējamo medikamentu iegādei un vakcīna nav jāiegādājas aptiekā.

Vakcinācijai jāpiesakās pie sava ģimenes ārsta, kurš nodrošinās vakcināciju praksē vai nosūtīs uz vakcinācijas kabinetu, ar kuru praksei noslēgts līgums par šī pakalpojuma sniegšanu.

Slimību profilakses un kontroles centrs pret gripu rekomendē vakcinēties oktobra vidū, lai, sagaidot gripas sezonu, būtu izveidojusies imunitāte. “Paplašināt iedzīvotāju iespējas saņemt pretgripas vakcīnas nolemts, lai pēc iespējas novērstu riskus, ka vienlaikus ar Covid-19 vīrusu valstī izplatītos arī gripa, radot papildu draudus iedzīvotāju veselībai,” norāda Veselības ministrijas speciāliste Sintija Gulbe.

Pagājušā gada pieredze rāda, ka rudenī bija tik liels pieprasījums pēc pretgripas vakcīnām, ka jau oktobrī daudzviet tās vairs nebija pieejamas. Tomēr, ņemot vērā noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus saistībā ar Covid-19, arī gripas epidēmijas faktiski nebija, jo cilvēku savstarpējie kontakti bija būtiski ierobežoti. Tā kā mācības notika attālināti, arī bērni pagājušajā sezonā ar gripu slimoja mazāk, lai gan parasti tieši bērnu vidū ir visaugstākā saslimstība ar gripu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā