Pandēmijas laikā ar unikālu operāciju izglābj jaunieti

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, sadarbojoties asinsvadu un sirds ķirurgiem, pirmo reizi Latvijā ir veikta pilna aortas protezēšanas jeb nomaiņas operācija 22 gadus vecam pacientam ar iedzimtu saistaudu slimību.
KOMANDA. Stradiņa slimnīcas mediķu komanda operācijas laikā ©Stradiņa slimnīca

Operācija ilga vairāk nekā astoņas stundas, tā laikā pacientam tika nodrošināta mākslīgā asinsrite. Pēc operācijas jaunietis pamazām atveseļojas, un viņa veselības stāvoklis pašlaik ir apmierinošs.

Līdz šim operēja tikai ārzemēs

Līdz šim pieredzes trūkuma dēļ pacienti ar Marfāna sindromu operācijas veikšanai tika sūtīti uz ārvalstīm. Eiropas lielākais un vadošais centrs, kur veic šādas operācijas, atrodas Māstrihtas universitātē Nīderlandē. Taču, pateicoties kopīgam Latvijas un Holandes vadošo speciālistu veikumam, pacients varēja saņemt nepieciešamo ārstēšanu tepat Latvijā.

OPERĀCIJA. Stradiņa slimnīcas mediķi ļauj ieskatīties operācijas norises skicē, kas izskatās vienkārši, bet aiz kuras slēpjas rūpīgs sagatavošanās darbs, lai izglābtu jaunu cilvēku / Stradiņa slimnīca

Operācijas laikā palīdzību sniedza vadošais Eiropas asinsvadu ķirurģijas aortas patoloģijas specialists no Māstrihtas universitātes profesors Maikls Jakobs ar savu kolēģi anesteziologu profesoru Volfgangu Būri. Stradiņa slimnīcu pārstāvēja multidisciplināra ārstu un māsu komanda: asinsvadu ķirurgi Kaspars Ķīsis un Roberts Rumba; kardioķirurgi Kristiāns Meidrops un Ints Putniņš; kardioanesteziologi profesore Eva Strīķe un Inguna Krustiņa; perfūzijas speciāliste Biruta Mozule un citi kolēģi asinsvadu ķirurga profesora Daiņa Krieviņa vadībā.

Profesors Dainis Krieviņš skaidro, ka Marfāna sindroms ir pārmantota saistaudu sistēmslimība, kas skar aortu un maģistrālos asinsvadus, sirdi, skeletu un citus orgānus. Veidojot aortas paplašinājumus un aneirismas, aorta var plīst un pacienti var aiziet bojā. Slavenākie Marfāna sindroma pacienti vēsturē ir bijušais Amerikas prezidents Ābrams Linkolns, Romas imperators Jūlijs Cēzars. “Marfāna sindroma pacienti parasti ir augumā gari, ar garām rokām, kājām, pirkstiem un pēdām. Ņemot vērā Eiropas epidemioloģisko statistiku, Latvijā varētu būt simt līdz divsimt cilvēku ar šādu slimību, taču diemžēl ne vienmēr šī slimība tiek laikus diagnosticēta. Tāpēc pašlaik mediķu redzeslokā ir tikai atsevišķi pacienti,” stāsta D. Krieviņš.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā