Vai Covid-19 sertifikāts tiks anulēts tiem, kuriem pienākas trešā pote, bet kuri nedosies to saņemt?

Atbild: Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga:
©Pixabay

- Nē, netiks anulēts. Pēc 3. devas nesaņemšanas (un arī saņemšanas gadījumā) 2. devas sertifikāts jeb vakcinācijas sertifikāts netiek anulēts. Savukārt, ja iedzīvotājs saņem 3. poti, tad vakcinācijas sertifikāts joprojām būs aktīvs un izmantojams. Digitālajā sertifikātā parādīsies atzīme par 3. devas veikšanas datumu un vakcīnas nosaukumu. Sertifikāts par 3. potes saņemšanu kļūst pieejams www.covid19sertifikats.lv pēc 15 dienām (ieskaitot vakcinācijas dienu).

Konteksts

Sākot no 6. oktobra, vairākām iedzīvotāju grupām dota iespēja saņemt balstvakcīnu (3. devu) pret Covid-19. Saskaņā ar zinātniskos pierādījumos balstītu informāciju, Eiropas zāļu aģentūras (EZA) un Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām, šobrīd balstvakcinācija pret Covid-19 rekomendēta:

  • personām, kas vecākas par 65 gadiem;
  • pieaugušajiem sociālās aprūpes centru un pansionātu klientiem;
  • arī veselības aprūpes sistēmā var tikt pieļauta papildu devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem pacientiem un līdz ar to augsts profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks. Vakcinācijas fakts ir savstarpēji informēts lēmums starp veselības aprūpes sistēmas darbinieku un vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju.

Rekomendācija attiecas uz šīm iedzīvotāju grupām, ja cilvēki, kas tajās ietilpst, nav izslimojuši Covid-19 un ir pagājuši 6 mēneši kopš saņemtās “AstraZeneca” (“Vaxzevria”) vai “BioNTech Pfizer” (“Comirnaty”) 2. devas.

Balstvakcinācija pret Covid-19 nav nepieciešama: ja pirms vakcinācijas uzsākšanas bijis pozitīvs Covid-19 tests un tad saņemtas 2 pret Covid-19 vakcīnu devas; ja pēc 2 devu saņemšanas ir bijis pozitīvs Covid-19 tests; ja starp abām vakcīnu devām bijis pozitīvs Covid-19 tests; ja pirms vai pēc vakcinācijas ar “Janssen” vakcīnu bijis pozitīvs Covid-19 tests.

Ja pirmā un otrā deva saņemta ar “Pfizer/BioNTech” ražoto “Comirnaty” vakcīnu pret Covid-19, tad trešā deva rekomendējama ar “Comirnaty”. Ja pirmā un otrā deva saņemta ar “AstraZeneca” ražoto “Vaxzevria”, tad trešā deva rekomendējama ar “Comirnaty”, bet nepieciešamības gadījumā trešo devu var veikt arī ar “Vaxzevria”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā