Cik bīstams ir Dienvidāfrikā atklātais jaunais koronavīrusa variants?

Dienvidāfrikā atklāts jauns koronavīrusa variants, kuru zinātnieki pagaidām apzīmē ar cipariem B.1.1.529. Jaunais vīrusa paveids nosaukts grieķu alfabēta burta “omikron” vārdā.
©Scanpix

Līdz šim par bīstamāko koronavīrusa variantu tika uzskatīts delta, taču zinātnieku sākotnējie novērojumi, pētot Dienvidāfrikas republikā un Botsvānā atklātos inficēšanās gadījumus ar jauna varianta vīrusu, liecina, ka tas varētu būt vēl agresīvāks nekā līdz šim zināmie. Pašlaik ir zināms, ka jaunais vīrusa paveids būtiski atšķiras no pirms diviem gadiem Ķīnā, Uhaņā, atklātā koronavīrusa, jo vairākkārt mutējis, un pastāv bažas, ka jaunais vīrusa paveids ir lipīgāks par delta variantu un līdz ar to varētu izplatīties straujāk. Par to, vai un kā uz šo jauno paveidu iedarbojas līdz šim zināmās un lietotās vakcīnas, zinātnieki vēl neņemas spriest.

Sākotnējie pētījumi apstiprina: lipīgāks

Pasaules veselības organizācija un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs paziņojis par jauna SARS-CoV-2 vīrusa varianta atklāšanu (B.1.1.529). Šim variantam ir liels skaits mutāciju, no kurām dažas izraisa bažas, piemēram, par bīstami ātru un agresīvu uzvedību. Sākotnējie pierādījumi liecina, ka šis variants var būt saistīts ar paaugstinātu infekciozitāti jeb lipīgumu, vakcīnas efektivitātes samazināšanos, paaugstinātu atkārtotas inficēšanās risku, salīdzinot ar citiem SARS-CoV-2 vīrusa variantiem. Pasaules veselības organizācija klasificējusi jaunatklāto vīrusa variantu kā “bažas izraisošo” (angļu valodā - “variant of concern”) un nodēvējusi par “Omicron”. Teorētiski jaunais paveids bija jānosauc nākamā grieķu alfabēta burta vārdā, kas būtu Nu, bet izrunājot tas sakristu ar angļu vārdu “new” (jauns), kas varētu radīt neizpratni, kas tad ir jaunais variants.

Risks augsts - ļoti augsts

Informāciju par B.1.1.529 variantu Pasaules veselības organizācija pirmo reizi saņēma 24. novembrī. Par jaunu vīrusa paveidu ziņoja Dienvidāfrikas republika, kur pēdējo nedēļu laikā Covid-19 gadījumu skaits ir strauji pieaudzis, kas sakrita ar B.1.1.529 varianta noteikšanu. Infekcijas gadījumi konstatēti arī kaimiņvalstī Botsvānā. Pirmais zināmais apstiprinātā B.1.1.529 varianta gadījums tika identificēts paraugā, kas bija iegūts 2021. gada 9. novembrī. No 2021. gada 26. novembra ar ceļošanu saistīti gadījumi konstatēti arī Beļģijā, Honkongā un Izraēlā, kā arī Apvienotajā Karalistē. Brīvdienās inficēšanās gadījumi konstatēti arī Vācijā un Itālijā.

Eiropas slimību profilakses un kontroles centra eksperti novērtē omikrona varianta izplatīšanās iespējamību tuvākā nākotnē un ar to saistīto riska pakāpi diapazonā no augsta līdz ļoti augstam. Tāpēc gan Pasaules veselības organizācija, gan Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs aicinājis dalībvalstis stiprināt Covid-19 epidemioloģiskās uzraudzības un SARS-CoV-2 sekvencēšanas sistēmu, jo pašlaik īpaši svarīgi sekot epidemioloģiskajai situācijai ikvienā valstī, uzraudzīt jaunā varianta agrīnu atklāšanu un nekavējoties veikt ierobežošanas pasākumus. Epidemioloģiskās drošības prasības saistībā ar jauno vīrusa variantu saglabājas tādas pašas kā līdz šim.

Kas ir šis omikrons?

Kopumā līdz šim fiksēti aptuveni 100 inficēšanās gadījumu ar jauno vīrusa paveidu, lielākoties Āfrikas valstīs, bet citās valstīs konstatētā inficēšanās ar omikronu pašlaik tiešā veidā ir saistīta ar cilvēkiem, kuri iebraukuši no šīm valstīm, piemēram, Dienvidāfrikas republikas. Šīs valsts zinātnieki, pamatojoties uz savu pētījumu, kura rezultāti vēl nav publiskoti, norāda, ka jaunais vīrusa paveids, visticamāk, jau ir izplatījies visā valstī. Zinātnieki norādījuši, ka jaunais paveids ir īpaši bīstams, jo nevienam citam tā priekšgājējam (alfa, beta un delta) nav bijušas raksturīgas tik straujas un intensīvas mutācijas.

Dienvidāfrikas epidemioloģiskās reaģēšanas centra vadītājs, profesors Tulio de Oliveira norādījis, ka “jaunais variants pārsteidz, jo tas veicis lielu evolucionāru lēcienu, izmainot savu dabu”, ziņo BBC. Mutācijas skar tā saukto pīķa (“spike”) proteīnu, kas atrodas uz vīrusa apvalka un kas palīdz vīrusam nonākt cilvēka šūnā. Pēc zinātnieku teiktā, tieši tas ir visbīstamākais, jo Covid-19 vakcīnas darbojas, lai neitralizētu šos proteīnus. Cita vīrusa daļa, kas nonāk kontaktā ar cilvēka organismu pēc tam, kad “spike” proteīns “nogludinājis tam ceļu” uz šūnu, mutējusi jaunajā variantā desmitkārtīgi. Salīdzinājumam - vīrusa delta variantā šī vīrusa daļa ir mutējusi divas reizes. Mutācijas varētu būt veidojušās viena pacienta ar novājinātu imunitāti organismā, kas nebija spējīgs cīnīties ar vīrusu.

Zinātnieki skaidro: lai arī intensīva vīrusa mutācija ne vienmēr ir bīstama cilvēkam, šajā situācija ir svarīgi saprast, ka “pašlaik mums ir darīšana ar vīrusu, kas būtiski atšķiras no tā, kas parādījās Uhaņā un noveda līdz pandēmijai”. Tas savukārt rada bažas, ka radītās vakcīnas varētu būt nepietiekami efektīvas pret omikronu. Katra jauna mutācija vīrusu padara vairāk infekciozu, tāpēc Covid-19 var izplatīties straujāk. Tieši par to ir uztraukti zinātnieki, turklāt jaunais paveids, visticamāk, iemanījies apiet atsevišķus imūnās sistēmas mehānismus, kuri vēl nesen viegli atpazina vīrusu. Pašlaik nav zināms, kā vīruss uzvedīsies valstīs, kur ir pietiekami plaša vakcinācijas aptvere. Tāpat nav vēl skaidrs, cik smagi norit slimība, kuru izsaucis tieši jaunais variants, salīdzinājumā ar delta variantu.

Kamēr pētnieki meklē atbildes uz šiem jautājumiem, Pasaules veselības organizācija aicina valstis pastiprināt epidemioloģiskās drošības pasākumus un regulāri informēt par B.1.1.529 vīrusa paveida izplatību. Arī Latvijā šādas analīzes jeb vīrusa sekvencēšana ir iespējama, un tas tiks darīts, arī veicot analīzes jaunajiem Covid-19 gadījumiem, īpašu uzmanību pievēršot tieši ievestajiem saslimšanas gadījumiem.

Aizliedz uz un no Āfrikas, bet ko darīt ar Eiropu?

Latvijas valdība, reaģējot uz informāciju par jaunatklātā koronavīrusa paveida bīstamību un straujo izplatību, diezgan operatīvi pieņēma lēmumu liegt izceļot un ieceļot no Dienvidāfrikas republikas, Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Svazilendas, Malāvijas. Šis liegums iebraukt neattiecas uz Latvijas valstspiederīgajiem, tomēr visiem, kuri ieceļo Latvijā un kuri pēdējo desmit dienu laikā uzturējušies kādā no minētajām valstīm, ir pienākums: uzrādīt Covid-19 RNS testa rezultātu, kas veikts 72 stundas pirms ieceļošanas Latvijas teritorijā; veikt Covid-19 RNS testu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc ieceļošanas Latvijas teritorijā; pēc ieceļošanas Latvijas teritorijā nekavējoties doties uz tūrisma mītni, lai ievērotu pašizolāciju 10 dienas pēc izbraukšanas no kādas no iepriekš minētajām valstīm, informējot tūrisma mītni par to, ka ir ieradies no augsta riska valsts un ir pienākums ievērot pašizolāciju.

Gadījumā, ja cilvēks ieceļojis Latvijā no kādas no minētajām valstīm un nav ievērota pašizolācija tūrisma mītnē, tad mājsaimniecību locekļiem, kuri nonākuši kontaktā ar ieceļojušo personu, ir pienākums ievērot pašizolāciju dzīvesvietā, uzturēšanās mītnē vai tūrisma mītnē 10 dienas.

Tomēr, ņemot vērā, ka vīrusa omikrona variants apsteidz mūsu spējas to pamanīt un noteikt, pirms tas izplatījies tālāk par vienu kontinentu, paliek aktuāls jautājums, vai un kad varētu tikt noteikti ieceļošanas, izceļošanas ierobežojumi arī uz citām valstīm. Pagaidām tādi nav apspriesti. Saistībā ar omikrona varianta izplatību pašlaik robežas ieceļotājiem pilnībā slēgusi Izraēla. Saistībā ar omikrona variantu visas iepriekšējas epidemioloģiskās drošības rekomendācijas paliek spēkā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā