Superdārgās zāles Covid-19 ārstēšanai Latvijā saņēmuši 22 pacienti

Pagājušā gada rudenī, lemjot par Covid-19 vakcīnu iepirkumu, atbildīgās amatpersonas Latvijā pieņēma lēmumu pieteikties salīdzinoši nelielam daudzumam “Pfizer/BioNTech” vakcīnu. Tāpat Latvija pieteicās ļoti niecīgam daudzumam monoklonālo antivielu preparāta, kas ir paredzēts Covid-19 slimnieku ārstēšanai. Oktobra sākumā Latvija beidzot saņēma šo medikamentu. No 100 Latvijas nopirktajām devām līdz pagājušajai nedēļai bija izmantotas 22 devas.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kopš 1. oktobra Covid-19 laupījis dzīvību 1655 Latvijas iedzīvotājiem. Lai gan Covid-19 slimnieku ārstēšanai Latvijā ir pieejami vairāki medikamenti, tajā skaitā monoklonālo antivielu preparāti, kā vēstīts iepriekš, Latvijā ir ārkārtīgi augsts Covid-19 mirstības rādītājs.

Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga Neatkarīgajai skaidroja, ka Eiropas Komisija organizēja centralizētus iepirkumus par monoklonālo antivielu vai to kombināciju piegādi, kā rezultātā ir noslēgtas vispārīgās vienošanās. “Latvija pieteicās 100 vienībām “Roche” produktam (casirivimab/imdevimab). Šis skaits tika noteikts, balstoties uz universitāšu slimnīcu speciālistu rekomendācijām. Piegādes līgumu Latvija ir noslēgusi, un monoklonālo antivielu kombinācija (casirivimab/imdevimab) tika piegādāta šī gada oktobra sākumā. Pamatojoties uz ārstu konsīliju slēdzieniem, pacientiem Latvijā līdz šim ir nozīmētas 22 vienības (casirivimab/imdevimab),” sacīja E. Štālberga.

Zāles paredzētas nevakcinētajiem

NVD gan neatklāja, kādos gadījumos šis preparāts tiek izmantots Covid-19 slimnieku ārstēšanā. Tajā pašā laikā, Ministru kabinetam lemjot par nepieciešamo finansējumu šim preparātam, VM valdībai skaidroja, ka monoklonālo antivielu zāles ir būtiski nepieciešamas tādu Covid-19 pacientu ārstēšanai, ja viņiem vakcinācija nav veikta, tā ir kontrindicēta vai nav efektīva.

Monoklonālās antivielas saturošas zāles ir paredzētas apstiprināta Covid-19 ārstēšanai pacientiem, kuriem nav nepieciešams papildu skābeklis Covid-19 infekcijas dēļ un kuriem ir augsts risks slimības progresēšanai līdz smagai Covid-19 formai. “Pacientu skaits, kuriem ir augsts risks slimības progresēšanai, var būt ievērojams, jo tie var būt, piemēram, gados vecāki pacienti, pacienti aptaukošanās, kardiovaskulāro slimību, tajā skaitā hipertensijas, hronisku plaušu slimību, tajā skaitā astmas, 1. un 2. tipa cukura diabēta, hroniskas nieru slimības, tajā skaitā dialīzes, hronisku aknu slimību gadījumā, arī imūnsupresēti pacienti, piemēram, vēža slimnieki, kaulu smadzeņu vai orgānu transplantācijas pacienti, pacienti ar imūndeficītu, HIV (ja slikti kontrolēti vai ir norāde par AIDS), sirpveida šūnu anēmija, talasēmija un ilgstoša imūnsupresoru lietošana,” toreiz norādīja VM. Tomēr, pat neskatoties uz šo secinājumu, Latvija pasūtīja ļoti niecīgu skaitu šī preparāta - tikai 100 devu. Kā liecina VM skaidrojums MK noteikumu anotācijā, iemesli tam ir bijuši vairāki, proti: koncentrēšanās uz vakcināciju, kas ir lētāks veids nekā ārstēšana, PVO ekspertu ieteikums - zāles izmantot tikai ļoti retos gadījumos, turklāt tobrīd, kad valdība lēma par finansējuma piešķiršanu

šim preparātam, tas vēl nebija reģistrēts. Tā kā Latvija 100 devu iegādei atvēlēja 206 500 eiro, viena šī preparāta devas cena ir aptuveni 2065 eiro.

Veselības ministrijas darba grupa, kas tika izveidota ar veselības ministra 2021. gada 26. februāra rīkojumu, rekomendēja monoklonālo antivielu terapijas nozīmēšanu veikt universitātes slimnīcu ārstu konsīlijam kā krīzes terapiju stacionētiem, nevakcinētiem, prognostiski smagas klīniskās gaitas augsta riska pacientiem ar Covid-19 infekciju agrīnā stadijā. Saskaņā ar ekspertu prognozēm, slimības uzliesmojuma gadījumā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tas vārētu būt viens pacients nedēļā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā tie varētu būt 1-2 pacienti nedēļā.

Derīguma termiņš no 9 līdz 12 mēnešiem

Saskaņā ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) rekomendācijām “Roche” produkta REGN-COV (casirivimabs/imdevimabs) deva vienam pacientam ir 1,2 g (carisivimab) kombinācijā ar 1,2 g (imdevimab). Derīguma termiņš: 12 mēneši, bet līguma nosacījumi paredz, ka piegādes brīdī derīguma termiņam jābūt 9 mēneši.

Eiropas Komisija Eiropas dalībvalstu vārdā jau iepriekš bija noslēgusi vienošanos par REGN-CoV2 iegādi. REGN-CoV2 satur divas monoklonālās antivielas - casirivimab un imdevimab. Monoklonāla antiviela ir antiviela (proteīna paveids), kas atpazīst un saistās ar noteiktām struktūrām, ko dēvē par antigēniem. Casirivimab un imdevimab ir speciāli izveidotas antivielas, kas saistās ar SARS-CoV2 vīrusa pīķa jeb S proteīnu divās atsevišķās vietās. Kad aktīvās vielas ir saistījušās ar pīķa proteīnu, vīruss nespēj iekļūt organisma šūnās.

VM pavasarī norādīja, ka šādus preparātus vēl pirms Latvijas iegādājusies Dānija, Igaunija, Bulgārija, Islande, Nīderlande, Zviedrija, Beļģija. Eiropas Komisijas ziņojums liecina, ka līdz vasaras vidum monoklonālo antivielu iegādei bija pieteikušās 16 ES dalībvalstis kopumā uz vairāk nekā 220 000 devu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā