Bērnu vakcinācija pret Covid-19 Latvijā tiek uzsākta

Bērnu slimnīca sākusi bērnu vakcināciju pret Covid-19, bet ģimenes ārstu praksēs tā, visticamāk, sāksies jaunajā gadā. Bērnu slimnīcā divu dienu laikā pret Covid-19 vakcinēti vairāk nekā simt bērnu.
BĒRNU slimnīcas vakcinācijas centrs pašlaik gatavs darbu pārorganizēt tieši bērnu vakcinācijai pret Covid-19 un sarunām ar vecākiem par vakcinācijas nozīmi ©Bērnu slimnīca

Vienlaikus Bērnu slimnīcā nonākuši arī pirmie mazie pacienti ar gripu, tāpēc epidemiologi un pediatri iesaka bērnus šoziem vakcinēt pret gripu. Valsts pilnībā apmaksā gripas poti bērniem līdz divu gadu vecumam un bērniem ar hroniskām slimībām.

Interese par bērnu vakcīnu ir liela

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir sākusi bērnu vakcināciju pret Covid-19. Vidēji dienas laikā vakcīnu saņēmuši aptuveni 50 bērnu vecumā līdz 12 gadiem, un kopumā līdz šim vakcīnu saņēmuši jau simt bērnu. “Kopš bērnu vakcinācijas uzsākšanas novērojam lielu ģimeņu interesi, kuri jau paguvuši pieteikt bērnus vakcinācijai Bērnu slimnīcā. Mēs ļoti novērtējam ikvienas ģimenes rūpes bērnu veselības nostiprināšanā,” saka Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe. Viņa atgādina, ka bērnu līdz 12 gadiem vakcinēšanā tiek izmantota “Comirnaty” desmit mikrogramu vakcīna.

Eksperti norāda, ka prioritāri vakcinācija ir ieteicama bērniem ar jau esošiem veselības traucējumiem: onkoloģiskām slimībām, aptaukošanos, cukura diabētu, sirds slimībām, tomēr atgādina, ka Covid-19 iespējamo risku mazināšanai un slimības radīto veselības problēmu novēršanai vakcīnu var saņemt ikviens bērns, kurš ir vismaz piecus gadus vecs un kura vecāki ir izdarījuši izvēli bērnu vakcinēt pret Covid-19. Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrā vakcināciju būs iespējams veikt bērniem, kuri dzīvo Rīgā, Pierīgā un tuvākajos novados, kā arī bērniem ar hroniskām slimībām, kuri atrodas Bērnu slimnīcas speciālistu novērošanā, Neatkarīgajai pastāstīja Bērnu slimnīcas speciāliste Hetija Končus. Bērns iepriekš ir jāpiesaka vakcinācijai.

Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra speciālisti un pārējie Bērnu slimnīcas ārsti ir gatavi palīdzēt un atbildēt uz neskaidriem jautājumiem par Covid-19 vakcīnu bērniem, ja tādi rodas.

Nepieciešamības gadījumā Bērnu slimnīcā visi pieejamie vakcinācijas laiki tiks pārplānoti tieši bērnu vakcinācijai pret Covid-19.

Covid-19 vakcīnas gan bērniem, gan pieaugušajiem var ievadīt vienlaikus ar citām vakcīnām, tajā pašā dienā vai jebkādā intervālā pirms un pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. Speciālisti atgādina, ka bērniem pēc vakcīnas saņemšanas var būt tādas pašas reakcijas kā pieaugušajiem - apsārtums, pietūkums vai sāpes injekcijas vietā, drudzis, nogurums, slikta pašsajūta, reibonis, galvassāpes, slikta dūša, vemšana. Šie simptomi izzūd dažās dienās, un ārstēšana visbiežāk nav nepieciešama.

Pirmie saslimušie ar gripu

Latvijā reģistrēti trīs klīniski apstiprināti gripas gadījumi Rīgā un laboratoriski apstiprināts gripas gadījums Bērnu slimnīcā, kur nonāca pacients ar gripai raksturīgiem simptomiem. Mazajam pacientam laboratoriski tika apstiprināta A tipa gripa, un bērns turpina ārstēšanos ģimenes ārsta uzraudzībā. Tāpēc mediķi aicina neatlikt vakcināciju pret gripu, jo šogad atšķirībā no pagājušās sezonas ir gaidāma plašāka gripas epidēmija.

Slimību profilakses un kontroles centrā norāda, ka gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat aprīļa beigām - un imunitāte izveidojas desmit dienu laikā pēc vakcinācijas, tāpēc pašlaik ieteicams neatlikt vakcināciju pret gripu. Vakcinēties nepieciešams laikus, lai, sākoties lielākam gripas pacēlumam, organismam jau būtu aizsardzība. Gripas vakcīnu var saņemt vienlaikus ar Covid-19 vakcīnu, tostarp balstvakcīnas devu. Epidemiologi atgādina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām slimībām.

Starptautiskie dati liecina, ka gripas aktivitāte palielinājusies visā Eiropas reģionā. Atsevišķas valstis ziņo par pozitīvo paraugu īpatsvaru virs desmit procentiem - Armēnija, Izraēla, Kazahstāna, Kosova, Kirgizstāna, Krievijas Federācija. Galvenokārt tiek apstiprināti A tipa gripas vīrusi, no kuriem dominējošs ir A/H3 gripas vīrusa apakštips. Francija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste ziņoja par stacionētajiem pacientiem intensīvās terapijas nodaļās, kuriem apstiprināta A gripa.

Saaukstēšanās noved pie pneimonijas

Pagājušajā nedēļā palielinājies pacientu skaits, kas vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos - reģistrēti 1574,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā intensitāte novērota bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem un piecu līdz 14 gadu vecumā. Augstākā saslimstība ar elpceļu infekcijām konstatēta Liepājā, Rīgā un Jūrmalā. 26 pacientiem bijusi nepieciešama pneimonijas ārstēšana (38,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem), kas ir vairāk nekā divas nedēļas iepriekš (31,2 uz 100 000). Pneimonijas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, taču augstāka saslimstība reģistrēta bērniem vecumā no pieciem līdz 14 gadiem.

UZZIŅA

Valsts kompensē gripas vakcīnas iedzīvotājiem, kuri pieder noteiktām riska grupām

ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas

seniori vecumā no 65 gadiem

pieaugušie un bērni, kuri slimo ar hroniskām slimībām

sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti

bērni līdz 2 gadu vecumam

grūtnieces

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā