Vai arī pirmajai Covid-19 potei ir derīguma termiņš?

Atbild Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste Zaiga Barvida.
©Kaspars Krafts/F64

Kā nosaka Imunizācijas valsts padomes rekomendācijas, intervāls starp 1. un 2. devu izņēmuma kārtā var tikt pagarināts gadījumos, ja rodas pamatoti medicīniski vai epidemioloģiski, vai citi būtiski iemesli, kādēļ vakcinētā persona nevar savlaicīgi ierasties 2. devas saņemšanai. Šādos gadījumos 2. deva jāsaņem pēc iespējas ātrāk, piemēram, pēc pašizolācijas beigām, pat ja ir pārsniegts vakcīnu zāļu aprakstos minētais intervāls, par kuru ir iegūti pirmsreģistrācijas efektivitātes dati. Pirmsreģistrācijas klīniskajos pētījumos dati par efektivitāti iegūti ar šādiem intervāliem starp 1. un 2. devas lietošanu: Comirnaty - 19-42 dienas; Covid-19 vaccine Moderna - 21-42 dienas, Vaxzevria - 3-23 nedēļas.

Neskatoties uz to, pēc uzsāktas vakcinācijas tā ir jāpabeidz, ievadot otro devu, pat ja intervāls ir bijis garāks, nevis jāsāk jauns vakcinācijas kurss.

Konteksts

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem, līdz 6. janvārim vakcināciju bija uzsākuši 1 316 019 cilvēki, bet pabeiguši - 1 265 381 cilvēki. Tātad tobrīd uz otro poti tika gaidīti 50 638 cilvēki.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā