Tukuma slimnīca: esam par medicīniskās rehabilitācijas attīstību

Pēdējos gados medicīniskās rehabilitācijas jomā ir sperti nozīmīgi soļi, ko palīdzējis izdarīt ir gan palielinātais valsts finansējums, gan slimnīcu aizvien lielāka uzmanības pievēršana pacientu rehabilitācijai, ne tikai ārstēšanai un dzīvībai bīstamo situāciju novēršanai.
REHABILITĀCIJAS nodaļā pakalpojumus var saņemt gan valsts apmaksātās programmas ietvaros, gan par maksu. Tukuma slimnīca cer, ka spēcīgajam kolektīvam pievienosies arī ārsts rehabilitologs ©Publicitātes foto

Saruna ar Tukuma slimnīcas direktori Dzintru Rabkeviču.

Tukuma slimnīcā rehabilitācijas un fizikālās terapijas pakalpojumi ir bijuši gandrīz vienmēr, taču vai pēdējos gados ir veikti kādi uzlabojumi un paplašināts pakalpojumu klāsts?

Patlaban rehabilitācijas un sociālā atbalsta nodaļa ir iekārtota izremontētās bijušās dzemdību nodaļas telpās. Sekojam līdzi tendencēm un iespēju robežās paplašinām rehabilitācijas pakalpojumu klāstu - šobrīd Tukuma slimnīcā tiek piedāvāta plaša profila rehabilitācija ar dažādu pieeju - fizikālā terapija, fizioterapija, masāža, bērnu rehabilitācija, kā arī pēdu aprūpe un sociālā atbalsta kabinets. Diemžēl saistībā ar Covid-19 pandēmiju uz laiku ir slēgta ūdens terapijas sadaļa, kurā piedāvājām zemūdens masāžu un Šarko dušu. Taču ceram, ka drīzumā varēsim atjaunot arī ūdens procedūru piedāvājumu.

Piedāvājam arī valsts apmaksātas masāžas bērniem - šajā jomā strādā trīs speciālisti, bet vēl četri fizioterapeiti strādā ar pieaugušajiem. Pieprasījums pēc visu veidu rehabilitācijas pakalpojumiem tiešām ir augsts.

Pieeja rehabilitācijai mainās - vai Tukuma slimnīcas rehabilitācijas speciālisti ir gatavi iesaistīties mūsdienīgos risinājumos, tostarp apmeklēt pacientu mājās, strādāt ar viņiem slimnīcas nodaļās un pavisam drīzā nākotnē arī sniegt attālinātos pakalpojumus?

Jā, mēs tiešām sekojam visam jaunajam, tajā skaitā rehabilitācijas jomā. Mūsu fizioterapeiti gan dodas pie pacientiem uz mājām, gan strādā ar viņiem hronisko slimību un aprūpes nodaļā. Esam ļoti priecīgi par sava darba rezultātiem, jo ne viens vien cilvēks mūsu speciālistu vadībā ir piecēlies no gultas un spēj sevi aprūpēt. Saprotams, ka ne visiem cilvēkiem, it īpaši pēc smagiem insultiem un traumām, varam likt atkal dejot, bet uzlabot viņu pašapkalpošanās spējas varam gandrīz vienmēr. Tukuma slimnīca sevi redz kā lokālo slimnīcu, kurā cilvēki atveseļojas pēc pārciestām smagām slimībām, kad aktīva ārstniecība vairs nav nepieciešama, bet mājās iet cilvēks vēl nav gatavs. Ir ļoti svarīgi, lai fizioterapija tiktu uzsākta pēc iespējas agrāk - rezultātā cilvēks vēl slimnīcā apgūst vingrinājumus, ko var turpināt patstāvīgi mājās vai arī rehabilitācijas nodaļā, vai fizioterapeits dodas pie pacienta uz mājām. Mēs uzskatām, ka rehabilitācija tuvu mājām ir vislabākais risinājums. Protams, rehabilitācija ir tikai viens no darbības virzieniem - turpināsim attīstīt arī diagnostiku, ķirurģiju un terapiju.

Runājot par attālinātajām fizioterapijas nodarbībām, gribu pateikt, ka mēs pavisam noteikti esam tam gatavi, jo pēdējo divu gadu laikā lielākā sabiedrības daļa ir sadraudzējusies ar tehnoloģijām - pieslēgties ZOOM vai citai platformai no datora vai telefona vairs nav problēma. Attālinātas nodarbības varētu īstenot arī grupu vingrošanā, kas pirms pandēmijas bija ļoti pieprasīts pakalpojums.

Vai ir izdevies nokomplektēt rehabilitācijas komandu?

Ja runājam par fizioterapeitiem, kuri ikdienā strādā ar pacientiem, tad varu teikt tikai vislabākos vārdus - tie ir jauni un labi motivēti cilvēki. Mūsu lielākā sāpe ir fizioterapeits un rehabilitācijas ārsts - pagaidām nav izdevies to piesaistīt darbam Tukuma slimnīcā - mēs būtu priecīgi, ja kāds būtu ar mieru šeit pieņemt pacientus kaut vai dažas reizes mēnesī. Taču nav tā, ka Tukuma slimnīcas apkalpes zonā nav pieejami rehabilitācijas ārsti, kuri pacientiem nozīmē procedūras un vingrinājumus - laba sadarbība izveidojusies ar citu ambulatoro ārstniecības iestāžu rehabilitologiem Jūrmalā, Rīgā un Jelgavā. Tas tiešām nav tālu, un mūsu cilvēki labprāt brauc pie šiem speciālistiem un saņem konkrētus ieteikumus fizioterapijai, ko nodrošina mūsu slimnīcas speciālisti.

Šogad ir izveidotas ārstniecības iestāžu sadarbības zonas. Ko tas īsti nozīmē?

Tas ir šajā gadā ieviests Veselības ministrijas jauninājums, kas ļauj plānot un operatīvāk reaģēt mainīgās situācijās, kas lielā mērā saistās ar Covid-19 pandēmiju. Piemēram, Tukuma slimnīca, Jūrmalas slimnīca, Rīgas 2. slimnīca, Jaunķemeru sanatorija un Stradiņu slimnīca ir iekļauta vienā veselības aprūpes sadarbības zonā, kurā vadošais partneris ir Stradiņa KUS. Tas nozīmē, ka starp šīm iestādēm viegli ir pārvest pacientu no vienas ārstniecības iestādi uz citu, atbilstoši viņu veselības stāvoklim. Piemēram, ja pacients ir smagi slimojis ar Covid-19 un pēc ārstēšanās vadošajā sadarbības slimnīcā viņam nepieciešama rehabilitācija, viņš tiek nosūtīts uz Jaunķemeriem. Kad stāvoklis kļūst labāks un vairs nav nepieciešama specializēta rehabilitācija, ko piedāvā Jaunķemeri, pacients var turpināt atveseļošanos Tukuma slimnīcas hronisko slimību un aprūpes nodaļā. Tāpat process var būt pretējā virzienā. Respektīvi, tā ir sistēma, kuras ietvaros pilnvērtīgi var izmantot visu zonā iekļauto ārstniecības iestāžu kapacitāti.

Kādi ir nākotnes plāni - vai redzat iespēju izaugsmei?

Jā! Lielas cerības liekam uz Tukuma novada pašvaldības ES atbalstītās deinstitucionalizācijas programmas ietvaros realizēto projektu. Šobrīd slimnīcas telpās norit rekonstrukcijas darbi, lai izveidotu centru darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Tajā paredzēts plašs rehabilitācijas speciālistu klāsts, tajā skaitā arī audiologopēds, ergoterapeits un mākslas terapeits. Uz šī centra bāzes varēsim attīstīt arī slimnīcas rehabilitācijas pakalpojumus. Līdz ar to Tukuma slimnīca kļūs par vēl vienu vietu, kur cilvēki varēs saņemt plaša spektra rehabilitācijas pakalpojumus gan valsts apmaksātās, gan maksas programmās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā