Par Covid-19 pa tālruni vairs neuzzināsim

Lai arī Covid-19 nav pazudis un joprojām katru dienu tiek reģistrēti vairāki simti inficēšanās gadījumu, Nacionālais veselības dienests uz laiku apturējis Covid-19 uzziņu tālruņa 8989 darbību.
INFORMĀCIJA par Covid-19 jāmeklē tiešsaistē, jo tālrunis pagaidām nestrādās. Nav arī skaidrs, kāda pašlaik ir ieteicamā rīcība saistībā ar vakcināciju un kur to noskaidrot ©Kaspars Krafts/F64

Nacionālajā veselības dienestā skaidro, ka tas darīts, ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības samazinājumu.

Covid-19 izplatība pēc svētkiem pieaug

Pēdējās dienās jauno Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits atkal nedaudz pieaudzis, īpaši pirmajās dienās pēc Jāņiem. Svētku laikā ik dienu tika reģistrēti mazāk par simt inficēšanās gadījumu, bet 28. jūnijā sasniegts šīs vasaras rekords - 824 Covid-19 inficēšanās gadījumi, 29. jūnijā - 617. Tiesa, visu jūniju patiešām inficēšanās gadījumu skaits nebija liels.

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga norāda, ka līdz šim bezmaksas tālruņa konsultanti nodrošināja iedzīvotājiem pieteikšanos vakcinācijai pret Covid-19 infekciju, kā arī sniedza informāciju par vakcināciju un digitālajiem Covid-19 sertifikātiem. Ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības samazinājumu, nolemts uz laiku tālruņa darbību apturēt.

Kopš Covid-19 uzziņu tālruņa 8989 darbības sākuma 2021. gada 10. februārī iedzīvotājiem ir sniegtas vairāk nekā 720 tūkstoši konsultāciju. Nodrošinātas arī atbildes uz vairāk nekā 45 tūkstošiem e-pasta vēstuļu ar jautājumiem par Covid-19 vakcināciju un digitālajiem sertifikātiem.

Jāizmanto tiešsaiste

Tālruņa vietā Nacionālais veselības dienests aicina izmantot internetu. Attālināti pieteikties vakcīnas pret Covid-19 saņemšanai iedzīvotāji arī turpmāk var tīmekļvietnē www.manavakcina.lv. Vakcinācijai arī var pieteikties, sazinoties ar sava ģimenes ārsta praksi vai veicot pierakstu tuvākajā ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetā. Savukārt, ja seniors vēlas pieteikt vakcināciju mājās, Nacionālais veselības dienests aicina zvanīt pa tālruni 80001234.

“Rast atbildes uz interesējošiem jautājumiem par digitālo Covid-19 sertifikātu saņemšanu un izmantošanu arī iespējams tīmekļvietnē www.vmnvd.gov.lv, sadaļā par digitālo Covid-19 sertifikātu,” skaidro Evija Štālberga.

Veselības ministrija negaidīs rudeni

Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” skaidro, ka ministrija noteikti negaidīs vasaras beigas vai rudens sākumu ar iespējamu Covid-19 plašu atgriešanos un ziņojumu valdībā iesniegs jau tuvākajās nedēļās. Ziņojumā būs iztirzāti dažādi Covid-19 izplatības scenāriji un rīcības varianti. Tā situāciju “Neatkarīgajai” skaidroja speciālists Oskars Šneiders.

Nacionālajā veselības dienestā tikmēr stāsta, ka atkarībā no prognozējamās Covid-19 infekcijas slimības izplatības šā gada rudenī un vajadzības nodrošināt iedzīvotājiem telefoniskas konsultācijas par aktualitātēm vakcinācijas veikšanas un digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošanas jomā nepieciešamības gadījumā tiks vērtēta uzziņu tālruņa 8989 darbības atjaunošana.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā