Risina problēmu: zobārsts bērniem būs pieejams arī sestdienās

Līdz šim valsts apmaksāta zobārsta palīdzība akūtā situācijā bērniem bija pieejama tikai Rīgā un Daugavpilī un tikai divās zobārstniecībās. Tā nebija pieejama brīvdienās un svētku dienās. Vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstījās par iniciatīvu, lai bērniem valsts apmaksāta zobārsta palīdzība būtu pieejama katru dienu.
SESTDIENĀS zobārsti pieņems bērnus tikai akūtās situācijās un rindas kārtībā, un, lai arī tas ir uzlabojums, speciālisti tomēr iesaka negaidīt akūtu situāciju, kad zobārsta apmeklējums bērnam ir stress, bet zobārstu apmeklēt regulāri ©Depositphotos.com

Saeima šo jautājumu izskatīja jau ziemā, un šī vasara ir atnākusi ar labiem jaunumiem - turpmāk bērniem valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi akūtos gadījumos piecās Latvijas pilsētās būs pieejami arī sestdienās.

Vidējā rinda - divi mēneši

Iedzīvotāju iniciatīvas pārstāve, izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga iepriekš skaidroja, ka situācija bērnu zobārstniecībā ir sarežģīta, jo valsts apmaksāti zobārsta pakalpojumi, īpaši akūtā situācijā, būtībā ir nepieejami. Akūtās situācijās ir iespējams saņemt pakalpojumus privātajās zobārstniecībās un lielākajās pilsētās, tomēr to var atļauties tikai daļa vecāku, jo pakalpojumi ir dārgi. Iniciatīva ietvēra divus priekšlikumus - kompensēt vecākiem akūto zobārstu vizīšu izmaksas vai palielināt finansējumu zobārstiem, kuri strādā ar bērniem, lai ārsti būtu motivēti strādāt ar bērniem.

Neatkarīgā

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka vidējā rinda pie valsts apmaksāta zobārsta bērniem ir 40 dienu, tomēr ļoti atšķiras gaidīšanas laiks pie ārsta atkarībā no reģiona. Ilgākās rindas ir Latgalē (vidēji 77 dienas) un Kurzemē (63 dienas). Tāpat atšķiras gaidīšanas laiks dažādās pilsētās - ir pilsētas un novadi, kur ir ļoti garas rindas, un tas ir saistīts ar bērnu zobārstu skaitu konkrētā vietā. Vidēji uz vienu zobārstu Latvijā ir vairāk nekā 500 bērnu, taču dažās pilsētās uz vienu zobārstu ir pat tūkstoš bērnu. Jāpiebilst, ka šīs rindas ir uz plānveida zobārstniecības pakalpojumu. Būtiski arī minēt, ka daudzās zobārstniecībās, kuras pieņem bērnus, plānveida palīdzība ir jāgaida pat vairāk nekā pusgadu un pat gadu. Eksperti skaidro, ka šāda situācija daļēji izveidojusies, jo vecāki pierakstās ilgu laiku pirms un nereti uz pieņemšanu neatnāk un to arī neatsaka. Pēc Latvijas Zobārstniecības asociācijas prezidenta Anda Paeglīša sacītā, Latvijā ir 1524 zobārsti, bet līgumu par valsts pakalpojumu sniegšanu noslēguši vien 274 zobārsti. Tas acīmredzami parāda arī šī pakalpojuma finansiālo aspektu, jo par valsts tarifu ne visi zobārsti ir gatavi strādāt. A. Paeglītis minēja, ka tarifs, par kādu strādā zobārsti valsts līguma ietvaros, pēdējos 15 gadus mainīts minimāli un tā vispār nav tikai zobārstu problēma. Tāda situācija ir visās medicīnas jomās.

Nacionālā veselības dienesta Līgumpartneru departamenta direktore Daiga Vulfa atzina, ka valsts apmaksāta zobārsta palīdzība akūtos gadījumos līdz šim bija pieejama tikai divās pilsētās Latvijā - Rīgā (Stomatoloģijas institūtā) un Daugavpilī. Turklāt akūtā palīdzība brīvdienās vai svētku dienās pieejama nebija.

Piecās pilsētās - zobārsts sestdienās

Lai uzlabotu valsts apmaksātas zobārstniecības palīdzības pieejamību, turpmāk bērniem līdz 18 gadu vecumam (neieskaitot, tātad faktiski līdz 17 gadu vecumam) sestdienās ir pieejami valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi akūtos gadījumos, kad medicīniskā palīdzība ir nepieciešama pēkšņi vai steidzami. Šādu palīdzību var saņemt Rīgā, Ogrē, Valmierā, Liepājā un Daugavpilī, “Neatkarīgā” noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā.

Taču dienestā skaidro, ka

akūtās zobārstniecības pakalpojumi tiek sniegti tikai gadījumos, ja bērnam ir akūtas, nepārejošas zobu sāpes, vaiga vai smaganu tūska, zoba trauma.

“Katra gadījuma atbilstību akūtam stāvoklim izvērtē zobārsts,” skaidro dienesta speciāliste Evija Štālberga. Zobārstniecības pakalpojuma sniegšanu ārstniecības iestādes nodrošinās “dzīvās rindas” kārtībā, un pirms došanās uz ārstniecības iestādi ieteicams ar to sazināties, lai pārrunātu sūdzības un ieteicamo rīcību.

Sestdienās zobārsts bērniem akūtās situācijās būs pieejams Rīgā - divās Veselības centru apvienības poliklīnikās Pļavniekos un Imantā, kā arī zobārstniecībā “Adoria” Centra rajonā. Ogrē palīdzību sestdienās varēs saņemt Šmitu zobārstniecībā, Liepājā - divās poliklīnikās (“Algoritms”, “Libau Dental”), Valmierā - “Dentalfix” un Daugavpilī - Daugavpils zobārstniecības poliklīnikā. Nacionālais veselības dienests precīzu informāciju aicina meklēt savā mājaslapā, sadaļā “Zobārstniecības pakalpojumi”.

Veselības ministrija pašlaik strādā arī pie citiem pasākumiem, kā uzlabot pieejamību bērnu zobārstam, piemēram, veidot ģimenes zobārstniecības, kur bērns līdzīgi kā pašlaik ģimenes ārstu, arī zobārstu apmeklētu regulāri, un tas mazinātu situācijas, kad zobārsta palīdzība nepieciešama akūti.

Pieaugušajiem arī vēlas valsts finansētu zobārstu

Portālā “manabalss.lv” ir sākta jauna parakstu vākšana - par valsts finansējuma nodrošināšanu zobārstniecībai pieaugušām personām. Iniciatīvas iesniedzēji uzskata, ka ir nepieciešams izveidot valsts līdzfinansējuma pamata komplektu - piemēram, zoba izraušana un ārstēšana iekaisuma gadījumā, limits līdzfinansēto apmeklējumu skaitam un mērķa grupu noteikšana, sākot vismaz ar maznodrošinātām personām.

“Pašlaik doma vien par nepieciešamību saņemt zobārstniecības pakalpojumus biedē. Zinot pakalpojumu cenas, iedzīvotāji gadiem ilgi atliek zobārsta apmeklējumu. Tas situācijas pasliktina un veicina ar zobu veselību saistīto problēmu attīstību līdz pat antibiotiku lietošanai un zobu zaudēšanai, kas arī nebūt nav bezmaksas process,” teikts idejas pieteikumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā