“Pavļut, nav labi!” Mediķi protesta akcijā izsvilpj ministrijas vadību

Mediķu protesta akcija Rīgas centrā šodien pulcējusi vairākus simtus mediķu un veselības aprūpes nozarē strādājošo. “Mēs esam šeit, lai atvērtu acis un ausis valdībai un Saeimai, jo bez cilvēkiem medicīnā nestrādās neviena tehnoloģija,” protesta akcijas dalībniekus uzrunāja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes arodbiedrības vadītājs Valdis Keris.
©Inga Paparde/Neatkarīgā

“Pavļut, nav labi!”, “Es gribu pie ārsta šodien, bet ne pēc nāves!”, “Līdz vēlēšanām solījumi, pēc vēlēšanām amnēzija?”- šos un citus plakātus rokās turēja mediķi, kuri pulcējušies ne tikai no Rīgas, bet arī tālākiem Latvijas reģioniem - Valmieras, Strenčiem, Aknīstes, Rēzeknes un citiem. Visi mediķi ir vienoti savā prasībā - nodrošināt medicīnā strādājošiem cilvēka cienīgu algu, izpildot jau pirms vairākiem gadiem doto solījumu katru gadu palielināt medicīnā strādājošo algas.

Aknīstes Psihoneiroloģiskās slimnīcas arodbiedrības pārstāve Mudīte Moldāne sacīja, ka “mēs cīnāmies par cilvēka cienīgu atalgojumu, kas saskaņā ar Latvijas likumiem ir cilvēka tiesības”. Kā mediķis, saņemot 600 eiro algu, var pabarot bērnus, samaksāt visus rēķinus un domāt par savu tālākizglītību? Vai mēs prasām kaut ko, ko neesam nopelnījuši?

Stradiņa slimnīcas arodbiedrības vadītāja Sarmīte Plūme atzina, ka medicīnā patiešām ir šķelšanās, jo daļa ārstu saņem ļoti labu atalgojumu, tomēr liela daļa mediķu, lai izdzīvotu strādā vairākos darbos dienu no dienas. Īpaši tas skar medicīnas darbinieku atbalsta personas. Viņa ironiski atgādināja, kāda ir Veselības ministrija devīze - motivējošs personāls, uz izaugsmi vērsts darbinieks. “Es atvainojos, bet par kādu algu?” vaicāja protesta dalībniece. “Galvenais šajā valstī un galvenais Veselības ministrijai bijis nopirkt Covid-19 vakcīnas vairāk nekā Latvijā ir iedzīvotāju.”

Vidzemes slimnīcas arodbiedrības vadītāja, māsa Inta Sīka sacīja, ka mediķiem ir jāturpina būt vienotiem un jāgatavojas streikam rudenī, kad nozarē strādājošie saņems apkures rēķinus. “Mums būs jāstreiko, bet Veselības ministrijas ierēdņi varēs nākt strādāt slimnīcā,” teica arodbiedrības vadītāja. “Deputātiem Saeimā nav jābaidās no Covid-19,jo tiklīdz viņi nonāk Saeimā, tā iestājas amnēzija,” mediķe teica klātesošajiem. Mediķi nezaudē humoru arī protesta akcijā.

Protesta dalībniekus no Veselības ministrijas iznāca uzrunāt Veselības ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika, viņa uzaicināja streikotāju pārstāvjus uz sarunu ministrijā. Valdis Keris savukārt teica: ja ierēdnei ir ko teikt un atbildēt uz arodbiedrības prasībām, lai saka to te un uzreiz. Ja nē, uz sarunām ministrijā, kuras līdz šim nav bijušas veiksmīgas, arodbiedrība neies. Tā kā valsts sekretāre konkrēti atbildēt nevarēja, protestētāji faktiski viņu izsvilpa.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā