Hepatologi: jātestē pēc iespējas vairāk cilvēku uz C hepatītu

Mūsdienās 95 procentos gadījumu C hepatītu ir iespējams pilnībā izārstēt, un jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts, taču ārstēt iespējams tikai tos pacientus, kuri zina savu diagnozi, uzsver Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas viceprezidente Ieva Tolmane.
©Lauris Aizupietis/F64

Pasaules hepatīta dienā infektologi un hepatologi atgādina par testēšanos uz C hepatītu, Latvijā joprojām ir daudz cilvēku, kuri nezina, ka ir inficēti ar hepatītu, jo nekad nav nodevuši analīzes šīs infekcijas noteikšanai.

Vīrushepatīts C ir infekcijas slimība, ko izraisa C hepatīta vīruss. Šis vīruss pēc akūtas inficēšanās ļoti bieži veido hronisku aknu iekaisumu, un organisms pats no vīrusa neatbrīvojas. Hroniska iekaisuma dēļ tiek bojātas aknu šūnas, vīruss vairojas, inficē nākamās šūnas, un ilgstošā laika periodā aknās sāk izgulsnēties saistaudi, veidojas fibroze, kas pēc laika var novest līdz aknu cirozei, tā slimības gaitu raksturo hepatologi.

“Ciroze ir slimība, kas ir neatgriezeniska un ko pilnībā izārstēt nevar. Cirozes ietekmē aknās saaug saistaudi, un līdz ar to aknas nevar izpildīt savas funkcijas, bet aknas mums ir lielākā organisma laboratorija, kas gan sintezē ļoti daudzas organismam svarīgas lietas, gan izvada, gan metabolizē, pārstrādā, un, ja aknu funkcija ir ievērojami traucēta, tad no cirozes cilvēks var arī nomirt,” stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja hepatoloģe Ieva Tolmane. C hepatīta sekas ir arī aknu vēzis, jo, ja ir izveidojusies ciroze, pieaug arī aknu vēža risks.

Problēmas varētu risināt skrīnings

Latvijā ar C hepatītu ir inficēti aptuveni 40 000 iedzīvotāju, taču nav skaidrs precīzāks inficēto skaits, jo Latvijā joprojām ir daudz cilvēku, kuri nezina, ka ir inficēti ar C hepatītu, jo nekad nav nodevuši analīzes šīs infekcijas noteikšanai. Daudz neskaidrību rada arī tas, ka C hepatīta pārbaudes nav obligātas un ir brīva izvēle pacientiem psihoneiroloģiskajās slimnīcās, sociālajos centros, patversmēs un arī ieslodzījuma vietās. Veselības ministrija pašlaik veic HIV infekcijas, seksuāli transmisīvo infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāna 2023.-2027. gadam izstrādi. “Ceram, ka šā plāna īstenošana uzlabos skrīningu dažādās riska grupās, un Latvijai būtu nepieciešamas valsts mēroga vadlīnijas hepatīta izplatības ierobežošanai,” saka Ieva Tolmane, atgādinot, ka ar C hepatītu neslimo tikai dažādas riska grupas, bet ar to var inficēties arī izmantojot skaistumkopšanas pakalpojumus, piemēram, manikīru, pedikīru, tetovēšanu, var inficēties arī seksuāli transmisīvā ceļā vai sniedzot kādam pirmo palīdzību, retos gadījumos to var iegūt arī medicīnas iestādēs, piemēram, apmeklējot zobārstu.

Ārste Ieva Tolmane uzskata, ka ir jāveicina visas sabiedrības interese par skrīningu, katram iedzīvotājam pārbaudoties vismaz reizi mūžā. Nozīmīga ir tādu profesiju pārstāvju skrīnēšana, kuru veicējiem jāsaskaras ar nelaimes gadījumiem, piemēram, policistiem, glābējiem, ārstiem.

Gadā jāārstē vismaz 3000 pacientu

Mūsdienās 95 procentos gadījumu C hepatītu ir iespējams pilnībā izārstēt, jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts, taču ārstēt iespējams tikai tos pacientus, kuri zina savu diagnozi. Pasaules veselības organizācijas mērķa izpilde lielā mērā ir atkarīga no sabiedrības organizētības un budžeta pieejamības skrīningam un ārstēšanai. Lai sasniegtu Pasaules veselības organizācijas nosprausto mērķi, Latvijā ik gadu būtu jāārstē vismaz 3000 pacientu.

“C hepatīta pacientiem būtu nepieciešama arī iespēja doties uz konsultāciju pie infektologa bez ģimenes ārsta nosūtījuma, jo praksē daudziem inficētajiem nav ģimenes ārsta, taču viņi apdraud ne tikai sevi, bet arī sabiedrību,” saka ārste. Lai sasniegtu Pasaules veselības organizācijas noteikto mērķi un ārstētu vairāk pacientu, ir jātestē lielāks cilvēku skaits.

Vienīgais sekmīga iznākuma veids ir laikus pārbaudīties uz C hepatītu. “C hepatītu mēs varam izārstēt divu līdz trīs mēnešu laikā, atkarībā no stāvokļa un atbilstošās ārstēšanas shēmas, turklāt zāles ir pilnībā valsts apmaksātas un ļoti efektīvas, savukārt ārstēt mēs varam tikai tos, kuri ir diagnosticēti,” uzsver Ieva Tolmane.

Diemžēl ir daudz cilvēku, kas neiet pie ģimenes ārsta, jūtas labi, bet vienalga vismaz reizi gadā savu veselību pie ģimenes ārsta vajadzētu pārbaudīt. Parasti ikgadējā izmeklējumā tests uz C hepatītu nav iekļauts, tāpēc, ja tas nekad nav veikts, vajag palūgt ģimenes ārstam to iekļaut vai arī izmantot kādu no citām pārbaudes iespējām.

Kā pārbaudīties uz C hepatītu?

Pārbaudīties uz C hepatītu patlaban iespējams četros veidos - nododot asinis kā donoram, jo visi donori tiek testēti uz B un C hepatītu un HIV infekciju, veikt testu HIV profilakses punktos, kas ir anonīmi un bez maksas visā Latvijā. Pārbaudi var veikt arī ar ģimenes ārsta nosūtījumu un par maksu jebkurā laboratorijā, veicot anti-HCV testu.

Speciālisti skaidro: ja anti-HCV tests ir pozitīvs, tas vēl nenozīmē, ka noteikti ir C hepatīts, tad nepieciešams apstiprināt pašu vīrusu, nododot asins analīzes.

Ārste Ieva Tolmane uzskata, ka īpaša uzmanība ir jāpievērš arī riska grupu testēšanai. Piemēram, ieslodzījuma vietās skrīnings nav obligāts, tā ir katra brīva izvēle, un nav noteikts, ka, nonākot ieslodzījuma vietā, cilvēks būtu jātestē, lai gan no infektologu viedokļa tas būtu jādara. “Tam jābūt valstiskam lēmumam,” uzskata hepatoloģe. Testu būtu ieteicams veikt reizi desmit gados.

Trīs procenti pozitīvu gadījumu

Pētījumā, ko veikusi “Centrālā laboratorija”, konstatēts, ka aptuveni trīs procentos no visiem izmeklējumiem ir atklāts vīrushepatīts C. Kopumā pārbaudīti 3068 pacienti. Speciālistu ieskatā tas ir augsts rādītājs. “Pirmais izmeklēšanas solis - laboratoriski pārbaudīt antivielu klātbūtni. Ja rezultāts ir pozitīvs, notiek tālākā izmeklēšana. Vispirms jānoskaidro, vai pacients kādreiz ir pārslimojis šo infekciju, pat varbūt nemaz to nepamanot, - tad turpmāka izmeklēšana uz vīrusa antigēnu vai RNS klātbūtni būs negatīva. Savukārt, ja pacientam pašlaik ir akūts vai, iespējams, hronisks vīrushepatīts C, tad šie rādītāji, visticamāk, būs pozitīvi,” stāsta “Centrālās laboratorijas” valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko. “Hroniska vīrushepatīta C gadījumā ir īpaši svarīgi veikt laboratoriskos izmeklējumus, lai noskaidrotu, vai izmantotā terapija ir efektīva. Šādos gadījumos obligāti nosaka C hepatīta vīrusa RNS koncentrāciju vai vīrusa slodzi pacienta asinīs.”

Pašlaik Latvijā ir pieejama efektīva valsts apmaksāta terapija, un slimība mūsdienās tiek ārstēta ar labiem rezultātiem. Speciālisti atgādina, ka pret vīrushepatītu C nav pieejama vakcinācija.

Uzziņa

Kur var pārbaudīties uz C hepatītu?

Nododot asinis kā donoram - visi donori tiek testēti uz B un C hepatītu un HIV infekciju

HIV profilakses punktos - anonīmi un bez maksas visā Latvijā (www.spkc.gov.lv)

Pie ģimenes ārsta

Par maksu jebkurā laboratorijā, veicot anti-HCV testu

Avots: Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā