Pētījums: vai bērni ar Covid-19 jau saraduši?

Lielākā daļa Latvijas bērnu jau ir pārslimojuši Covid-19, šādu secinājumu ļauj izdarīt Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra pilotpētījumā iegūtie rezultāti.
Ne Covid-19 pārslimojušie bērni, ne arī viņu vecāki pusē gadījumu nemaz nezināja, ka bērns ir izslimojis šī vīrusa infekciju ©Pixabay

Ņemot vērā tik lielu bērnu skaitu, kas jau pārslimojuši Covid-19, bērnu infektologi prognozē vieglāku slimības norisi turpmāk un mazāku slodzi bērnu ārstniecības iestādēm un speciālistiem.

Pusei nebija zināms, ka izslimota Covid-19

Lai gūtu precīzāku izpratni par Covid-19 izplatību starp bērniem, kuriem infekcijas izraisītā slimība mēdz noritēt bez simptomiem vai ar ļoti viegliem simptomiem, Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrs veica pilotpētījumu. Rezultāti parādīja, ka 86 procenti pētījumā iesaistīto bērnu jau vismaz vienu reizi ir izslimojuši Covid-19. Pētījumā piedalījās 200 bērnu dažādos vecumos no dzimšanas līdz 18 gadu vecumam. Ar lielu ticamību šis pārslimojušo procentuālais skaits attiecināms uz Latvijas bērniem kopumā, uzskata Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja infektoloģe Dace Zavadska.

Pētījums tika veikts Covid-19 omikrona varianta straujās izplatības laikā. Tā kā šī infekcijas slimība mēdz būt asimptomātiska vai ar ļoti viegliem simptomiem, kas ir īpaši aktuāli bērnu populācijā, procentuāli augstais bērnu skaits, kas jau bija pārslimojuši Covid-19, infektologiem nebija pārsteidzošs. Tomēr vienlaikus teju puse no pētījumā iesaistītajiem bērniem un viņu vecākiem nezināja, ka bērns ir pārslimojis Covid-19.

“Mums jau bija zināms, ka pieejamie dati par bērnu inficēšanos ar Covid-19 Latvijā ir nepilnīgi, jo daudzi pārslimoja, par to neuzzinot un neveicot testu,”

saka Dace Zavadska. “Pētījuma rezultāti sniedz precīzāku informāciju par pārslimojušo bērnu īpatsvaru. Mēs domājam, ka pēc katras nākamās inficēšanās ar Covid-19 slimības gaita bērniem būs vēl vieglāka. Tā kā jau pārslimojošo bērnu skaits Latvijā ir tik liels, sastopoties ar jaunu Covid-19 uzliesmojumu, varam prognozēt arī mazāku noslodzi bērnu ārstniecības iestādēm un speciālistiem.”

Jebkurā gadījumā iesaka vakcinēt

Pētījuma dati vēl tiek sīkāk analizēti, norāda Bērnu slimnīcā. Tie ļaus gan salīdzināt situāciju Latvijā ar situāciju citās valstīs, gan sniegt pienesumu starptautiskiem pētījumiem SARS-CoV-2 epidemioloģisko parametru precizēšanā. Tas ir ļoti svarīgi, jo saslimstības rādītāji atkal pieaug. “Vērtējot to, vai bērnus ir nepieciešams vakcinēt pret Covid-19, ir svarīgi atcerēties, ka vakcīnas efektīvāk nekā pārslimošana pasargā no smagas slimības gaitas, tāpēc visiem bērniem, kuriem ir hroniskas slimības, kas var ietekmēt slimības smagumu, kā arī visiem bērniem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, tāpat kā citām riska grupām joprojām rekomendējam veikt vakcināciju vai balstsvakcināciju, neraugoties uz pārslimošanu ar Covid-19,” tomēr rekomendē Dace Zavadska.

Prioritāri iesaka vakcinēt riska grupas

Imunizācijas valsts padome nupat arī izplatījusi rekomendācijas vakcinācijai pret Covid-19. Speciālisti iesaka, ka rudens sezonā vakcinācija pret Covid-19 jāveic pēc sezonālās balstvakcinācijas principiem, kad katru sezonu tiek saņemta viena jaunākajiem vīrusa paveidiem pielāgota vakcīnas deva, un prioritāri jāvakcinē riska grupu pacienti. Lai nodrošinātu papildu aizsardzību un lai līdz minimumam samazinātu smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku no Covid-19, kā arī maksimāli palielinātu veselības aprūpes nodrošināšanas noturību, Imunizācijas valsts padome rudenī prioritāri rekomendē vakcinēties vidēji smagas un smagas imūnsupresijas indivīdiem vecumā no pieciem gadiem un to ciešām kontaktpersonām, ilgstošas sociālās aprūpes centru iemītniekiem un to aprūpes personālam, visiem iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, hronisku blakus slimību vai citu augsta riska pacientu grupām, sākot no piecu gadu vecuma, grūtniecēm un veselības aprūpes darbiniekiem. Taču kopumā eksperti rudenī rekomendē vakcināciju veikt ikvienam valsts iedzīvotājam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā