Infektoloģe: šoruden jāvakcinējas visiem

Rudenī visiem Latvijas iedzīvotājiem ir jāsaņem jauna Covid-19 vakcīnas deva, un prioritāri ar vīrusa dabai pielāgotajām vakcīnām ir jāvakcinē riska grupas, secinājuši Imunizācijas valsts padomes eksperti.
JĀGAIDA. Pašlaik ir tikai ieteikumi, vai vakcinēties, bet nav zināms, ne kur, ne kā, ne ar kādu vakcīnu ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Lai gan pilnīgi skaidras atbildes par to, kā Covid-19 izplatīsies rudenī un vai vīruss iegūs sezonalitātes raksturu līdzīgi kā gripa, jau tagad infektologiem, epidemiologiem un citiem speciālistiem ir skaidrs, ka, visticamāk, pret Covid-19 jāpiemēro sezonālās vakcinācijas princips.

Visiem jāsaņem jauna vakcīnas deva

Lai gan Covid-19 sezonalitāte pagaidām nav noteikta, paredzams, ka arī šoruden var palielināties Covid-19 aktivitāte. To izraisīs pret SARS-CoV-2 jau iegūtās imunitātes mazināšanās, sezonalitāte un citu faktoru pievienošanās. Pastāv augsta varbūtība, ka Covid-19 vīrusa aktivitāte būs vienlaikus ar gripas un dažādu citu elpceļu vīrusu cirkulācijas palielināšanos, un tas var radīt būtiskus veselības draudus riska grupu pacientiem, kā arī nopietnu slogu veselības aprūpes sistēmai, secinājusi Imunizācijas valsts padome. Tāpat eksperti paredz, ka arī turpmākajās sezonās Covid-19 vakcīnas tiks pielāgotas atbilstoši cirkulējošajiem vīrusa variantiem.

“Rudens sezonā vakcinācijai pret Covid-19 jāpiemēro sezonālās balstvakcīnas princips, proti, tāpat kā tas daudzus gadus jau notiek ar gripas vakcīnu - katru sezonu saņemam vienu vīrusam pielāgotu vakcīnas devu,” skaidro Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja profesore Dace Zavadska. “Vairs nav aktuāli skaitīt, cik vakcīnu devas iepriekš ir saņemtas un cik reižu vīruss pārslimots - šoruden jāsaņem jauna vakcīnas deva.”

Prioritāri un obligāti - arī senioriem

Gaidāmajā rudens sezonā, kā arī turpmāk vakcinācija jo īpaši svarīga atsevišķām sabiedrības grupām, norāda infektoloģe Dace Zavadska. Lai nodrošinātu šo cilvēku papildu aizsardzību un lai līdz minimumam samazinātu smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku no Covid-19, kā arī maksimāli palielinātu veselības aprūpes nodrošināšanas noturību, Imunizācijas valsts padome rudenī prioritāri rekomendē vakcinēties vidēji smagas un smagas imūnsupresijas (tā ir imūnās sistēmas spēja cīnīties ar infekcijas slimībām) cilvēkiem vecumā no piecu gadu vecuma un to ciešām kontaktpersonām.

Prioritāri vakcīna būtu jāsaņem arī ilgstošas sociālās aprūpes centru iemītniekiem un to aprūpes personālam, visiem iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, hronisku blakus slimību vai citu augsta riska pacientu grupām, grūtniecēm un veselības aprūpes darbiniekiem. Tomēr kopumā padome rudenī rekomendē vakcināciju veikt ikvienam valsts iedzīvotājam, uzsverot, ka vakcinēšanās iespējai ir jābūt brīvi pieejamai.

Eksperte: šoruden jāvakcinējas visiem

No Imunizācijas valsts padomes sēdē lemtā var secināt, ka eksperti vienojusies: jāvakcinējas rudenī vajadzētu visiem - gan tiem, kuri vispār nav iepriekš saņēmuši nevienu Covid-19 vakcīnas devu, gan tiem, kuriem ir pabeigta primārā vakcinācija. Atšķirsies tikai speciālistu ieteiktās vakcinācijas devas. Tiem, kas ir veikuši vakcināciju iepriekšējā sezonā, ir nepieciešama viena deva, savukārt tiem, kas līdz šim nav vakcinējušies, - divas devas.

“Mēs varam noslēgt to Covid-19 vakcinācijas posmu, kad vilkām ar pirkstu līdzi, cik devas, kuru vakcīnu kad un kurš ir saņēmis, kad un cik reižu ir slimots,”

saka Dace Zavadska. “Tāpat nav būtiski, kura ražotāja vakcīna iepriekš saņemta. Gan tiem, kas veiks balstvakcināciju, gan tiem, kas vakcināciju tikai uzsāks, piemērotas būs visas šoruden pieejamās vakcīnas.”

Ņemot vērā pašlaik cirkulējošos SARS CoV-2 vīrusa variantus, pārslimošanas epizodi vairs nevar pielīdzināt vienai vakcīnas devai, norāda vakcinācijas speciālisti. Tāpat iepriekš nevakcinētajiem, kuri vīrusu nesen ir pārslimojuši, ir nepieciešamas divas vakcīnas devas, nevis viena. Pēc pārslimošanas vakcināciju var veikt mēnesi pēc pirmo simptomu parādīšanās vai pēc pozitīva Covid-19 testa. Arī šim rudenim padome rekomendē saņemt Covid-19 un sezonālās gripas vakcīnu vienā reizē. Tas palīdzēšot senioru un citu prioritāro grupu pasargāšanā no nopietnas saslimšanas ar gripu vai Covid-19, kā arī vēl būtisks jautājums - lai mazinātu veselības aprūpes noslodzi abu infekciju vienlaicīgas izplatības laikā.

Lēmumi par vakcināciju vēl nav pieņemti

Jau pirms Imunizācijas valsts padomes secinājumiem un ieteikumiem arī Veselības ministrijas sagatavotajos scenārijos Covid-19 izplatībai rudenī pieļauj, ka būs nepieciešama visas sabiedrības vakcinācija. Tiesa, Veselības ministrija norāda, ka vakcinācijas apjomi būšot atkarīgi no tā, kā un kāds vīrusa paveids izplatīsies. Atbilstoši epidemioloģiskajiem scenārijiem ir izveidoti arī vairāki scenāriji vakcinācijas īstenošanai, sākot no vajadzības vakcinēt tikai riska grupas un beidzot ar plašas sabiedrības vakcināciju. Vieglākajā scenārijā vakcināciju plānots īstenot ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos, sasniedzot līdz pat 65 000 vakcinācijas faktu nedēļā. Savukārt intensīvas slimības izplatības gadījumā vakcināciju plānots izvērst līdz pat 100 000 vakcinācijas faktu nedēļā, iesaistot visas ārstniecības iestādes un atverot vakcinācijas centrus.

Tomēr pagaidām tie ir tikai scenāriji, jo konkrēts rīcības plāns vakcinācijas procesam vēl nav izveidots. Par to Veselības ministrija jau saņēmusi sabiedrības, piemēram, ģimenes ārstu kritiku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā