Vēža pacienti: inovatīvajā ārstēšanā valda totāla netaisnība

Virkne politisko spēku onkoloģijas jomu priekšvēlēšanu debatēs skaļi sauc par prioritāti, tomēr Latvijas iedzīvotāju vidū aug skepse par valsts spēju palīdzēt vēža pacientiem. Liela daļa iedzīvotāju uzskata, ka cīņā ar vēzi visgrūtākais ir cīņa ar sistēmu.
©Depositphotos.com

Pasaulē onkoloģiskās slimības ir kļuvušas par ārstējamām, jo lielā daļā gadījumu, pateicoties diagnostikai agrīnā stadijā, pacienti laikus saņem atbilstošu ārstēšanu, tikmēr Latvijas iedzīvotāju iespēja uzvarēt vēzi nereti atkarīga tikai no līdzcilvēku atbalsta. Par to liecina nesarūkošie lūgumi ziedot pretvēža zālēm labdarības portālos. 41 procents Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cīņā ar vēzi vissarežģītākais ir sistēmas nepilnības un nevienlīdzīgas iespējas saņemt atbilstošu ārstēšanu, liecina Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas sadarbībā ar “Norstat Latvija” veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Trešdaļa iedzīvotāju norādījuši, ka visgrūtākais cīņā ar vēzi ir bezpalīdzības sajūta un uzliktā dubultā slodze saviem tuvākajiem un ģimenei, bet 17 procenti iedzīvotāju uzskata, ka, saskaroties ar izaicinājumiem ārstēšanas procesā, grūtākā ir sajūta, ka neesi vajadzīgs savai valstij. Katram desmitajam iedzīvotājam bažas raisa apziņa, ka gadījumā, ja cilvēks saslims ar vēzi, viņam būs nepieciešams lūgt finansiālu palīdzību citiem.

Valsts finansēti vēža medikamenti tikai trešdaļai

Onkoloģiskās slimības Latvijā ārstē par valsts piešķirto finansējumu, un virkne pakalpojumu vēža pacientiem tāpat kā skrīnings ir pieejami par valsts budžeta līdzekļiem. Tomēr daļai pacientu, uzzinot vēža diagnozi, nākas saskarties ar citu realitāti. Šogad 1255 onkoloģiskie pacienti cerēja uz valsts finansētiem inovatīvajiem medikamentiem, taču ar esošo valsts finansējumu ārstēšanos uzsāka vien 381 pacients, liecina “Neatkarīgās” rīcībā esošā informācija. Pēc Veselības ministrijas aplēsēm nākamgad šāds atbalsts būs nepieciešams jau 2028 vēža pacientiem. Šie ir pacienti, kuriem cerība izārstēties ir tikai ar zālēm, kuras valsts pašlaik neapmaksā.

Saņemot atteikumu no valsts - ziņu, ka konkrētās zāles valsts neapmaksā, vēža pacienti cīnās un meklē finansējumu pašu spēkiem, kā arī vēršas gan Nacionālajā veselības dienestā, lūdzot piešķirt individuālu kompensāciju zāļu apmaksai, ko gan pārsvarā atsaka piešķirt noteikumu un ierobežojumu dēļ, gan arī lūdz sabiedrības atbalstu labdarības organizācijā “ziedot.lv” vai pieņem lēmumu doties uz ārzemēm.

Zālēm nepieciešami miljoni

Lai nākamgad 2028 vēža pacientiem nodrošinātu atbilstošu terapiju, nākamā gada budžetā ir nepieciešami 51,5 miljoni eiro, kas tiktu novirzīti jaunu zāļu iekļaušanai un kompensācijas paplašināšanai onkoloģijas pacientiem. Pērn individuālu kompensāciju inovatīvajiem medikamentiem no valsts saņēma tikai 33 onkoloģiskie pacienti, savukārt labdarības organizācija “ziedot.lv” par Latvijas līdzcilvēku un uzņēmumu ziedojumiem sniedza atbalstu 85 vēža slimniekiem, tomēr dzīvot grib ikviens vēža pacients.

“Finansējums inovatīvo medikamentu pieejamības uzlabošanai onkoloģijas pacientiem ir nepietiekams, lai arī onkoloģija ir viena no Latvijas prioritātēm,” “Neatkarīgajai” norāda Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas valdes priekšsēdētāja Liene Siliņa. Savukārt onkoloģisko pacientu organizācijas aicina ievērot un pildīt Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plānu.

Cerība, ka valdība pildīs plānu

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Onkonet” nosūtījusi vēstuli politiskajām partijām, vēlreiz atgādinot par kliedzošo situāciju vēža ārstēšanā - ar šogad piešķirto finansējumu nav pietiekami, lai ārstēties varētu visi pacienti, joprojām trīs no četriem vēža pacientiem ir bez mūsdienīgas un efektīvas ārstēšanas. Šāda pacientu šķirošana un diskriminācija nav pieļaujama, jo tas ir dzīvības un nāves jautājums, “Neatkarīgajai” saka Roberts Blumbergs, biedrības valdes loceklis. Trīs no četriem vēža pacientiem pašlaik paliek bez atbilstošas un mūsdienīgas ārstēšanas.

“Onkonet” pozitīvi vērtē Veselības ministrijas sagatavotā onkoloģijas plāna 2022.-2024. gadam apstiprināšanu valdībā un pauž cerību, ka šis dokuments palīdzēs būtiski uzlabot vēža diagnostiku, ārstēšanu, psiholoģiskā atbalsta un rehabilitācijas iespējas, paliatīvo aprūpi, kā arī samazinās augsto, vēža izraisīto mirstību. “Lai tas notiktu un pacienti patiešām būtu ieguvēji, plāns nedrīkst palikt tikai uz papīra, tas ir rūpīgi un atbildīgi jāpilda, nodrošinot tam nepieciešamos līdzekļus,” teikts biedrības vēstulē atbildīgajām amatpersonām un politiķiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā