Vakcinēšanos iesaka, bet vairs neuzspiež

Latvijā ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos ir pieejamas pielāgotās Covid-19 vakcīnas. Saņemt jaunās vakcīnas speciālisti iesaka visai sabiedrībai, taču īpaši uzsver vakcinācijas nozīmi hronisku slimību pacientiem, senioriem, sociālās aprūpes centru iemītniekiem un darbiniekiem, kā arī medicīnas jomā strādājošajiem. Vakcinācija nevienam vairs nav obligāta.
©Depositphotos.com

Pielāgotās vakcīnas “Comirnaty Original/Omicron BA.1” un “Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1” (abas ražo jau zināmie vakcīnu ražotāji - “Pfizer/BioNTech” un “Moderna”) ir paredzētas lietošanai personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19. Šīs pielāgotās vakcīnas ir oriģinālo vakcīnu izmainītas versijas, kas paredzētas aizsardzībai gan pret omikrona apakšpaveidu BA.1, gan pret sākotnējo Covid-19 izraisošo vīrusu. Latvija pašlaik ir saņēmusi vairāk nekā 200 000 “Comirnaty” vakcīnu un 43 200 “Moderna” vakcīnu.

Nākotnē būs vēl jaunas pielāgotas vakcīnas

“Jaunās vakcīnas ir pielāgotas cirkulējošiem vīrusa paveidiem, un pašlaik ir zināms, ka tās efektīvi sargā ne tikai pret omikrona paveidu BA.1, bet arī pret BA.4 un BA.5, tomēr tam pašlaik nevajadzētu pievērst tik lielu uzmanību, jo nav izslēgta iespējamība, ka šogad varētu parādīties vēl jauni vīrusa paveidi, kas būs līdzīgāki BA.2, nevis BA.5,” stāsta Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Saskaņā ar Eiropas Zāļu aģentūras informāciju, pētījumi liecina, ka abas vakcīnas var ierosināt spēcīgu imūno atbildi pret omikrona apakšpaveidu BA.1 un SARS-CoV-2 vīrusu iepriekš vakcinētām personām.

Šie pētījumi arī apliecina, ka vakcīnas efektīvāk ierosina imūno atbildi pret omikronu nekā oriģinālās vakcīnas.

Pašlaik nav iespējams paredzēt, kā vīruss pārveidosies nākotnē un kuri vīrusa paveidi cirkulēs šajā ziemā, tāpēc būtiska ir kopējā Eiropas vakcinācijas stratēģija un atbalsts papildu pielāgoto vakcīnu izstrādei. “Neatkarīgā” noskaidroja, ka Eiropas Zāļu aģentūrā ir iesniegtas vai drīzumā tiks iesniegtas vērtēšanai vēl jaunas pielāgotas vakcīnas. Pielāgoto vakcīnu novērotās blakusparādības pētījumos bija līdzīgas oriģinālo vakcīnu blakusparādībām, un vairumā gadījumu tās bija mērenas un īslaicīgas.

Infografika

Kādi pētījumi apliecina vakcīnu iedarbīgumu?

Zāļu valsts aģentūrā norāda, ka vērtējums par pielāgotās “Comirnaty” vakcīnas reģistrāciju ir balstīts divos pētījumos. Pētījumā, iekļaujot pieaugušos no 55 gadu vecuma, kuri iepriekš bija saņēmuši trīs vakcīnas “Comirnaty” devas (primāro vakcināciju un revakcināciju), tika atklāts, ka pēc otrās revakcinācijas ar pielāgoto vakcīnu “Comirnaty Original/Omicron BA.1” imūnreakcija pret omikrona apakšpaveidu BA.1 bija spēcīgāka nekā imūnreakcija pēc oriģinālās vakcīnas “Comirnaty” vakcīnas saņemšanas (tika noteiktas antivielas pret omikrona apakšpaveidu BA.1). Turklāt imūnreakcija pret oriģinālo SARS-CoV-2 celmu abām vakcīnām bija salīdzināma. Pētījumā tika iesaistīti vairāk nekā 1800 cilvēku, no kuriem aptuveni 300 saņēma vakcīnas “Comirnaty Original/Omicron BA.1” galīgo sastāvu.

Papildu dati no otra pētījuma ar vairāk nekā 600 personām vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri iepriekš bija saņēmuši trīs vakcīnas “Comirnaty” devas, parādīja, ka personām, kuras tika revakcinētas ar tikai omikrona apakšpaveidu BA.1 komponentu saturošu vakcīnu, imūnreakcija pret omikrona apakšpaveidu BA.1 bija spēcīgāka, salīdzinot ar personām, kuras tika revakcinētas ar oriģinālo vakcīnu “Comirnaty”.

Infografika

Savukārt vērtējums par pielāgoto vakcīnu “Spikevax” ir balstīts datos, kas iegūti pētījumā, kurā tika iesaistīti vairāk nekā 800 pieaugušo no 18 gadu vecuma. Pētījumā tika noskaidrots, ka uzlabotā vakcīna ierosina spēcīgāku imūnreakciju pret SARS-CoV-2 celmu un omikrona apakšpaveidu BA.1, salīdzinot ar vakcīnas “Spikevax” revakcinācijas devu. Pētījumā tika salīdzināts antivielu līmenis iepriekš vakcinētām personām, kuras saņēma primāro vakcināciju un revakcināciju ar vakcīnu “Spikevax” un kuru otrā revakcinācijas deva bija vakcīna “Spikevax” vai jau uzlabotā vakcīna.

Vai vakcinēties un ar kādu vakcīnu?

Pēc speciālistu teiktā, pašlaik tomēr nevar paļauties uz pārslimošanu kā aizsardzību. Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs saka: ņemot vērā pašlaik cirkulējošo vīrusa paveidu un tā apakšvariantus, pārslimošanas epizodi vairs nevar pielīdzināt vienai vakcīnas devai. Imunitāte pēc pārslimošanas ir ļoti īslaicīga - vidēji tikai 60 dienas, un šī imunitāte ir ļoti specifiska konkrētam izraisītājam. Slimību kontroles un profilakses centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka pēdējās dienās Latvijā vairs nav novērojams Covid-19 saslimstības samazinājums. Katru dienu ar Covid-19 inficējas vidēji 700 cilvēku. Pēc epidemiologa teiktā, labā ziņa ir tā, ka cilvēki slimo, bet slimnīcās nonākušo un smagi saslimušo skaits nav liels, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, daudziem ir imunitāte vakcinācijas dēļ, kā arī pēc izslimošanas un vakcinācijas ir radusies hibrīda imunitāte. Līdzīgi kā ģimenes ārsts, arī epidemiologs uzsver, ka infekcijas pārslimošana diemžēl nepasargā no atkārtotas saslimšanas ar Covid-19. Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra datiem, 11 000 cilvēku, kuriem augustā tika konstatēts Covid-19, jau bija iepriekš inficēti.

Tas nozīmē, ka aptuveni 30 procenti jeb katrs trešais Latvijas iedzīvotājs saslimis ar Covid-19 otro vai pat trešo reizi.

Epidemiologs gan apgalvo, ka, pateicoties vakcinācijai pret Covid-19, tika novērsti vairāki desmiti tūkstošu saslimšanas gadījumu, smagas saslimšanas un nāves gadījumi.

Vakcinēšanās ir rekomendēta visām iedzīvotāju grupām, neatkarīgi no blakusslimībām, taču svarīgākais būtu pēc iespējas ātrāk nodrošināt vakcināciju tiem iedzīvotājiem, kuriem ir vidēji smaga un smaga imūnsupresija, piemēram, onkoloģijas slimniekiem un orgānu transplantācijas pacientiem. Īpaši vakcīnas tiek rekomendēts saņemt sociālo aprūpes centru iemītniekiem un darbiniekiem, iedzīvotājiem no 65 gadu vecuma, pacientiem ar hroniskām slimībām, kā arī veselības aprūpes darbiniekiem.

Saskaņā ar speciālistu ieteikumiem pašlaik iedzīvotājiem svarīgi ir vakcinēties: tiem, kuri nav saņēmuši pat pirmo vakcīnu, iesaka vakcinēties ar oriģinālajām vakcīnām, kuras Latvijā ir plaši pieejamas, kā arī tiem, kuri veikuši primāro vakcināciju - veikt balstvakcināciju.

Savukārt cilvēkiem, kuri jau iepriekš ir izgājuši visu vakcinācijas kursu, iesaka vakcinēties ar pielāgotajām vakcīnām, taču, kā izriet no infektoloģes Daces Zavadskas stāstītā, balstvakcināciju un primāro vakcināciju pret Covid-19 var veikt arī ar pielāgotajam “Moderna” un “Pfizer” ražotajām Covid-19 vakcīnu devām. Vislabākais, kā noskaidrot un saprast, ar kādu vakcīnu potēties, ir sazināties ar savu ģimenes ārstu, jo, iespējams, ir nepieciešama arī vakcīna pret gripu, kas šoziem būs aktuāla. Vakcinēties šoruden var arī vakcinācijas kabinetos, piesakoties “manavakcina.lv”, tomēr lielie vakcinācijas centri netiks atvērti.

UZZIŅA

Kas ir oriģinālā Covid-19 vakcīna?

Jau reģistrētās Covid-19 vakcīnas, kuru sastāvā kā imunizējošais antigēns izmantots tikai SARS CoV-2 vīrusa “Wuhan” varianta pīķa proteīns

Kas ir pielāgotā Covid-19 vakcīna?

Oriģinālajām vakcīnām sekojoši reģistrētās Covid-19 vakcīnas, kur kā imunizējošie antigēni kombinācijā ar “Wuhan” variantu izmantoti biežāk cirkulējošie vīrusa varianti

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā