Covid-19 dēļ slimnīcas atkal ievieš karantīnas režīmu

Lai gan Veselības ministrija uzskata, ka Covid-19 izplatība pašlaik neprasa ieviest būtiskus epidemioloģiskos ierobežojumus slimnīcās vai poliklīnikās, vairākas ārstniecības iestādes, pieaugot Covid-19 saslimstībai, pašas ir sākušas rīkoties, piemēram, noteikušas, ka pacientus apmeklēt drīkst tikai kritiskās situācijās.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Jaunākie dati liecina, ka Covid-19 izplatība un jauno diagnosticēto saslimšanas gadījumu skaits pat samazinās. Slimību profilakses un kontroles centrā informē, ka, piemēram, piektdien (7. oktobrī) veikti 4652 Covid-19 izmeklējumi un reģistrēti 1154 jauni inficēšanās gadījumi. Pirms nedēļas epidemiologi secināja, ka Latvijā par 7,7 procentiem samazinājies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar vēl vienu nedēļu iepriekš, un tika reģistrēti kopumā 7816 jauni Covid-19 gadījumi. Jaunākie dati par šo nedēļu un Covid-19 izplatības tendences Slimību profilakses un kontroles centrs apkopos nākamās nedēļas sākumā.

Covid-19 izplatās “bāzes scenārija” līmenī

Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” stāsta, ka Slimību profilakses un kontroles centrs veic pastāvīgu epidemioloģiskās situācijas uzraudzību katru dienu, situācija tiek analizēta un veiktas prognozes par turpmāko attīstību.

“Saslimstības līmenis ar Covid-19 un epidemioloģiskās prognozes pašlaik neprasa ieviest papildu drošības pasākumus,

vienlaikus ārstniecības iestādēm ir tiesības tādus noteikt, līdzīgi kā tas ir bijis iepriekš, ja uzskata to par nepieciešamu,” “Neatkarīgajai” sacīja Veselības ministrijas speciāliste Barbara Ālīte. Pašlaik visās ārstniecības iestādēs, kā arī sociālās aprūpes centros ir obligāta sejas masku lietošana.

Veselības nozare kopumā joprojām gatavojas vairākiem iespējamiem Covid-19 izplatības scenārijiem - sākot no sezonālas inficēšanās (līdzīgi kā omikrona paveids) līdz pat nekontrolējamai slimības izplatībai (kā delta paveida gadījumā), un katram scenārijam plānoti atbilstoši pasākumi. Rudens un ziemas periodā netiek izslēgts neviens no šiem scenārijiem, taču pašlaik saslimstības izplatība joprojām ir tā saucamā bāzes scenārija līmenī, kas neprasa ieviest papildu centralizētus drošības pasākumus.

Pie tuvinieka slimnīcā - tikai ar atļauju

Tomēr jau šonedēļ būtiskāku Covid-19 ietekmi pamanījušas slimnīcas, kuras steidz ierobežot apmeklētāju plūsmu stacionāra nodaļās. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā no nākamās nedēļas (10. oktobra) gan Ventspils slimnīcā, gan Talsu filiālē pacientu apmeklējumi atļauti tikai īpaši kritiskos gadījumos, iepriekš saskaņojot apmeklējumu ar nodaļas vadītāju. Vienlaicīgi pie pacienta drīkst atrasties viens tuvinieks, un uzturēšanās laiks nedrīkst pārsniegt desmit minūtes.

Šāds lēmums pieņemts, lai mazinātu apmeklētāju un personāla veselības apdraudējumu, būtiski pieaugot Covid-19 saslimstībai, “Neatkarīgajai” pastāstīja Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pārstāve Dana Bileskalne. Viņa atgādina, ka, atrodoties slimnīcas telpās, visu uzturēšanās laiku obligāti jālieto sejas maska. “Aicinām būt atbildīgiem un ievērot apmeklēšanas kārtības noteikumus, kā arī izvairīties no apmeklējuma, ja ir konstatēti saslimšanas simptomi vai esat nonācis kontaktā ar Covid-19 infekcijas slimnieku vai personu, kas atrodas mājas karantīnā,” saka Dana Bileskalne. Arī sūtījumus pacientiem iespējams nodot tikai ar slimnīcas personāla starpniecību.

Nosaka karantīnu

Par Covid-19 ir satraukta arī Vidzemes slimnīca, kas jau ieviesusi būtiskus ierobežojumus. Lai nodrošinātu Covid-19 un citu augšējo elpceļu infekciju izplatības ierobežošanu un ņemot vērā infekciozo pacientu pieaugumu, Vidzemes slimnīcā ir noteikta karantīna un ierobežota pacientu apmeklēšana palātās.

Pacientus drīkst apmeklēt tuvinieki tikai ar ārstējošā ārsta atļauju,

ja pacienta veselības stāvoklis ir novērtējams kā ļoti smags. Pacienta apmeklējums atļauts vienā reizē vienai personai, uzturoties pie pacienta ne ilgāk par 15 minūtēm, lietojot medicīniskos respiratorus vai ķirurģiskās sejas maskas. Slimnīcā norāda, ka tuvinieki ar pacientiem aicināti sazināties attālināti, bet nodot var tikai pirmās nepieciešamības paciņas, kurās ir, piemēram, brilles, higiēnas piederumi, mobilais tālrunis.

Līdzīgi ierobežojumi ir noteikti arī citās reģionālajās slimnīcās, lai izvairītos no plašākas Covid-19 izplatības.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā