Jauno pretvēža zāļu Latvijā vairāk, taču pacientiem tās ir nepieejamas

Piecos gados būtiski palielinājies inovatīvo medikamentu skaits Latvijā, taču to pieejamība joprojām ir ļoti ierobežota. Ja vēža zāles netiek iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā, pacientiem ir ļoti niecīgas izredzes saņemt tās ārstēšanai.
©Depositphotos.com

Latvijā līdzīgi kā pārējās Baltijas valstīs ir palielinājies valsts apmaksāto inovatīvo medikamentu skaits, tomēr vēža ārstēšanai paredzēto zāļu pieejamība Latvijā ir būtiski zemāka nekā Lietuvā un Igaunijā. Latvijā vēža pacientiem tiek kompensēti 46 inovatīvie medikamenti, bet Igaunijā un Lietuvā - 57.

Latvija nopakaļ kaimiņiem

Infografika

Valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu skaits Latvijā piecu gadu laikā pieaudzis par trīssimt procentiem, liecina Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas un pētījumu centra IQVIA apkopotie dati par valsts apmaksāto inovatīvo medikamentu skaitu Baltijas valstīs no 2018. līdz 2022. gadam. Lai gan inovatīvo zāļu pieejamībā vērojams straujš pieaugums, to pieejamība, īpaši onkoloģijas pacientiem, joprojām saglabājas ierobežota, “Neatkarīgajai” norāda asociācijas vadītājs Valters Bolevics. Pēc asociācijas apkopotajiem datiem, tikai trešā daļa vēža pacientu saņem efektīvu ārstēšanu ar jaunākās paaudzes medikamentiem.

Latvijas kompensējamo zāļu sarakstu pēdējo trīs gadu laikā papildinājuši 12 jauni inovatīvi medikamenti onkoloģisko slimību ārstēšanai, līdz ar to pašlaik kopējais kompensējamo inovatīvo medikamentu skaits sasniedzis 46. Tajā pašā laikā gan Lietuvā, gan Igaunijā onkoloģijas slimniekiem ir pieejami 57 inovatīvie medikamenti. Lai gan inovatīvo zāļu skaits onkoloģijas pacientiem ir audzis, to pieejamība ir ļoti ierobežota nepietiekamā finansējuma dēļ. Interesanti, ka pēdējā gada laikā visvairāk apmaksāto medikamentu skaits pieaudzis Igaunijā, kas ļāvis šai kaimiņvalstij sasniegt Lietuvas līmeni, kas pēdējos gados bijusi valsts, kurā pieejamība šiem medikamentiem ir vislabākā.

Redz iespēju izrauties no bēdu lejas

Pēdējo gadu laikā būtiski audzis inovatīvo medikamentu skaits Latvijā kopumā. Vēl 2018. gadā Latvijā bija pieejams 31 inovatīvais medikaments, taču 2022. gadā jau 99. Salīdzinot Latvijas rādītājus ar kaimiņvalstīm, Lietuvā inovatīvo medikamentu skaits ir par 14 procentiem lielāks, kopējam skaitam sasniedzot 113, savukārt Igaunijā - par sešiem procentiem, sasniedzot 105 inovatīvos medikamentus valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Baltijas valstu vidū Latvija pēdējo piecu gadu laikā piedzīvojusi visstraujāko kāpumu, arvien cenšoties pietuvoties Igaunijai un Lietuvai.

“Ņemot vērā nelielo starpību, novirzot papildu valsts finanšu līdzekļus inovatīvajiem medikamentiem, nākamgad Latvijai ir visas iespējas pirmo reizi vēsturē apsteigt kādu no Baltijas valstīm,”

uzskata Valters Bolevics. Zāļu ražotāji ir gandarīti par pēdējo gadu izmaiņām pozitīvā virzienā, taču diemžēl ne visi pacienti izjūt šo pozitīvo tendenci praktiski. Smagākā situācija saglabājas tieši onkoloģisko slimību jomā. Nākamgad jau vairāk nekā 2000 vēža pacientu cer uzsākt ārstēšanos ar inovatīvajiem medikamentiem, tāpēc Latvijā vajadzētu koncentrēt resursus medikamentu pieejamības veicināšanai, uzskata asociācija.

Pretruna - aicina pārbaudīt veselību, bet - kā ārstēties?

“Kamēr Latvijā joprojām būs vēža pacienti, kuri spiesti vērsties pēc palīdzības pie sabiedrības, tas būs viens no galvenajiem rādītājiem, ka situācija medikamentu pieejamībā onkoloģijas pacientiem joprojām nav sakārtota,” saka Valters Bolevics. Viņš norāda uz pretrunu - valsts ar dažādu programmu palīdzību mudina cilvēkus laikus pārbaudīt savu veselību, taču nevar garantēt atbilstošu ārstēšanu, ja tiek atklāta kāda diagnoze, piemēram, onkoloģiskā slimība. “Savlaicīgai diagnostikai ir jāiet kopsolī ar valsts iespējām nodrošināt arī atbilstošu terapiju, citādi sabiedrības ticība spējai saņemt kvalitatīvu aprūpi zūd, un mēs riskējam ar to, ka sabiedrība ieslīgst bailēs savlaicīgi meklēt palīdzību.

Nākamā gada budžetā Veselības ministrija onkoloģijas jomā ir pieprasījusi vairāk nekā 50 miljonus eiro medikamentiem. Taču ar šo finansējumu varētu būt pietiekami tikai kompensācijas sarakstā jau esošo medikamentu pieejamības paplašināšanai un dažu jaunu medikamentu iekļaušanai, bet ar ierobežojumiem. No 2017.-2020. gadā izgudrotiem jauniem medikamentiem, kuri reģistrēti Eiropā, Latvijas pacientiem ir pieejami tikai seši, turklāt neviens no tiem nav pieejams pilnā apjomā bez ierobežojumiem. Latvijai līdzīga situācija ir tikai Kiprā un Bosnijā. Piemēram, Vācijā ir pieejams pilnīgi viss - 41 jaunais medikaments, turklāt 100 procentu jeb pilnā apjomā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā