Kovida vakcīna tagad arī zīdaiņiem: jautājums, vai Latvija iepirks?

Eiropas Komisija apstiprinājusi divas jau līdz šim zāļu tirgū esošas vakcīnas pret Covid-19 lietošanai zīdaiņiem. Skaļa un nepārprotama aicinājuma vakcinēt zīdaiņus un mazus bērnus pret Covid-19 nav, taču eksperti iesaka vecākiem konsultēties ar pediatru un ģimenes ārstu, jo, iespējams, ir situācijas, kad vakcinācija pret Covid-19 būtu ieteicama.
©F64

Divas vakcīnas apstiprina bērniem

Zāļu valsts aģentūrā “Neatkarīgā” noskaidroja, ka Eiropas Komisija ir apstiprinājusi divu uzņēmumu - “Pfizer-BioNTech” un “Moderna” - vakcīnu pret Covid-19 lietošanu bērniem no sešu mēnešu vecuma. Pieņemt šādu lēmumu Eiropas Komisijai ieteica Eiropas Zāļu aģentūra.

“Pfizer-BioNTech” Covid-19 vakcīnas “Comirnaty” lietošana apstiprināta bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem gadiem. Savukārt “Moderna” Covid-19 vakcīnas “Spikevax” lietošana apstiprināta bērniem no sešu mēnešu līdz piecu gadu vecumam. Abas vakcīnas ir paredzētas aizsardzībai pret oriģinālo SARS-CoV-2 vīrusa celmu. Jāatgādina, ka šīs vakcīnas jau līdz šim bija apstiprinātas izmantošanai bērniem, tikai nedaudz vecākiem - piecus un sešus gadus veciem, kā arī protams, pieaugušajiem. Arī bērniem šīs vakcīnas ir jāievada injekcijas veidā augšdelma vai augšstilba muskulī.

Atkarībā no ražotāja vakcīnas primārā vakcinācija ir vai nu trīs, vai divas reizes. Vakcinācija ar “Pfizer-BioNTech” vakcīnu jāveic ar trīs devām, bet ar “Moderna” vakcīnu pietiek ar divām devām. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras informāciju, visbiežāk novērotās vakcīnu blakusparādības bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem vai pieciem gadiem bija līdzīgas tām, kas novērotas cilvēkiem citās vecuma grupās. Arī bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem pēc “Comirnaty” saņemšanas bieži novērotas blakusparādības bija aizkaitināmība, miegainība, apetītes zudums, izsitumi un jutīgums injekcijas vietā. Savukārt tāda paša vecuma bērniem pēc vakcīnas “Spikevax” saņemšanas bieži novērotas blakusparādības arī bija aizkaitināmība, raudāšana, apetītes zudums un miegainība. Kopumā šīs abu vakcīnu blakusparādības parasti bija vieglas vai vidēji smagas un mazinājās pāris dienu laikā pēc vakcinācijas.

Kopēju rekomendāciju nav, jārunā ar ģimenes ārstu

Atbildīgo valsts iestāžu viedoklis par to, vai vakcinēt bērnus vai nē, saskan ar nostāju, ka vakcīnas (tostarp abas oriģinālās reģistrētās vakcīnas “Comirnaty” un “Spikevax”) efektīvi novērš ar Covid-19 saistītu smagu slimības gaitu, risku nokļūt slimnīcā un nāvi. Tās tiek izmantotas visā Eiropas Savienībā un ļoti nozīmīgas primārajā profilaksē pret Covid-19 vīrusu.

Zāļu valsts aģentūrā “Neatkarīgajai” sacīja, ka par bērna vakcinācijas plānošanu un veikšanu vecākiem ir jāsazinās ar bērna pediatru vai ģimenes ārstu. “Šis speciālists ieteiks, ņemot vērā katra bērna individuālo situāciju,” īsi komentē Zāļu valsts aģentūras speciāliste Dita Okmane.

Zāļu valsts aģentūrā arī apliecināja, ka maziem bērniem pielāgotas vakcīnas Latvijā jau ir pieejamas, tās nav speciāli jāiepērk. Bērniem paredzētajās vakcīnās ir cita aktīvās vielas deva, vairākkart mazāka.

Eksperti: vakcinētie vairāk pasargāti no nāves

Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati liecina, ka pēdējo sešu mēnešu laikā (līdz oktobra vidum) 44 339 personas jeb 2,36 procenti iedzīvotāju saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, neieskaitot pirmo poti. No jūlija līdz septembrim aktuāli vakcinētie tika stacionēti 9,9 reizes retāk nekā nevakcinētie. Savukārt

letāli Covid-19 iznākumi aktuāli vakcinētajiem konstatēti 14 reizes retāk nekā nevakcinētajiem.

Tāpēc Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi uzsver, ka vakcinācija pret Covid-19 ir efektīvs veids, kā pasargāt sevi no smagas Covid-19 slimības gaitas. Pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos. Septembra beigās Latvijā bija vakcinēti 69,1 procentpunkts no kopējā iedzīvotāju skaita, kas ir ļoti tuvu vēlamajam sabiedrības vakcinācijas pārklājuma rādītājam - 70 procentiem, savukārt uzsver Veselības ministrijā. Vienu vakcīnas devu bija saņēmuši 71,9 procenti, bet balstvakcinācijas papilddevu bija saņēmuši 28,7 procenti iedzīvotāju.

Balstvakcīnu vecuma grupā virs 65 gadiem līdz oktobra vidum bija saņēmuši 45,4 procenti no visiem iedzīvotājiem. Senioru vidū vakcinācijas aptvere 2022. gada septembra beigās sasniedza 81,1 procentu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā