Gripas vakcīnas saņemšanai jāpārvar nesaprotama birokrātija

Valsts it kā pilnībā apmaksā gripas vakcīnu ne tikai senioriem, bet arī personām ar hroniskām slimībām, un vakcinēties pret gripu drīkst jebkurā vietā, kur vien gripas vakcīnas ir pieejamas. Tomēr, kā noskaidroja “Neatkarīgā”, ja senioram nevajag nekādu īpašu nosūtījumu uz vakcināciju, tad personai, kurai ir hroniska slimība un tāpēc ir tiesības saņemt valsts apmaksātu vakcīnu, ir jāpārvar birokrātiski šķēršļi, lai par savu veselību parūpētos.
©Neatkarīgā

Valsts apsola vakcīnu bez maksas…

“Neatkarīgā” jau rakstīja, ka Latvija šajā gripas sezonā iepirkusi aptuveni 120 000 gripas vakcīnu un, ņemot vērā līdzšinējo iedzīvotāju aktivitāti un vēlmi vakcinēties pret gripu, ar šo vakcīnu skaitu vajadzētu pietikt. Slimību profilakses un kontroles centrā gan sacīja, ka plānošanas īpatnību dēļ vakcīnu skaits atsevišķās ārstniecības vietās, piemēram, ģimenes ārstu praksēs, pieteikts minimāls un līdz ar to šo vakcīnu konkrētā vietā varētu nebūt.

Atšķirībā no citiem gadiem šogad valsts apmaksā vakcīnas plašākam iedzīvotāju lokam nekā jebkad iepriekš. Piemēram, par valsts finansējumu vakcīnu var saņemt arī cilvēki, sākot no 50 gadu vecuma - iepriekš valsts apmaksātas bija vakcīnas tikai personām vecumā no 65 gadiem. Tāpat vakcīnas var saņemt ikviens bērns vecumā līdz 17 gadiem - iepriekš vakcīnu pilnībā apmaksāja vien bērniem līdz divu gadu vecumam.

Prioritāri vakcinējamas personas ir seniori vecumā no 65 gadiem un riska grupas, piemēram, grūtnieces vai cilvēki ar hroniskām slimībām, kuru vakcinācija tiek nodrošināta jau no oktobra sākuma. Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Ilze Arāja sacīja, ka

speciālisti jau kopš oktobra aicina seniorus un cilvēkus ar hroniskām slimībām neatlikt vakcināciju pret sezonālo gripu un doties pie ģimenes ārsta vai uz citu vakcinācijas iestādi,

jo, atliekot vakcināciju, netiek garantētas valsts apmaksātās vakcīnas pieejamība. Tomēr, ja valsts apmaksātā vakcīna tuvākajā vakcinācijas iestādē ir beigusies, jāvēršas citās ārstniecības iestādēs. Vakcinācijai var pieteikties pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai portālā “manavakcina.lv”. Taču, izrādās, viss nav tik vienkārši, un, redzot nosacījumus, ja gadījumā neizdodas saņemt vakcīnu uzreiz un pie ģimenes ārsta, hroniski slimam cilvēkam var nolaistas rokas.

…bet atkal neiztikt bez nosūtījuma

Slimību profilakses un kontroles centrā skaidro, ka ģimenes ārstam, ja viņa praksē nav gripas vakcīnas, pacientam ir jāatrod informācija un jāpaskaidro, kur citur var vakcinēties. Iepriekšējos gados vispār valsts apmaksātu vakcīnu varēja saņemt tikai ģimenes ārsta praksē, un, no vienas puses, šāgada izmaiņas vakcinācijas procesā ir pozitīvas, jo visas pacientu grupas vakcīnas var saņemt sev izdevīgā vietā vai tur, kur vispār tās vakcīnas ir. Visā šajā procesā ir tikai viens “āķis” - ārpus ģimenes ārsta prakses personai ir jāapliecina, ka tā ir prioritāra grupa - bērns, seniors, grūtniece vai pacients ar hronisku slimību.

Ja vakcīnu vēlas saņemt seniors vai bērns, to var noteikt pēc personas datiem un konkrēti - dzimšanas gada, uzrādot pasi vai identifikācijas karti. Arī grūtniecēm - ja ir nokārtota tā sauktā mātes pase, ir iespējams pierādīt savu prioritāro statusu. Taču - kā to izdarīt cilvēkiem, kuriem ir hroniskas slimības? Tas pasē nav rakstīts, un vakcinācijas kabinetā šo informāciju, visticamāk, pārbaudīt nevar.

Slimību profilakses un kontroles centrā “Neatkarīgajai” sacīja, ka par to jau esot jāinteresējas citā iestādē - Nacionālajā veselības dienestā. Vai tiešām gripas vakcinācijai nepieciešama kāda izziņa?

Izrādās, patiešām tā ir. Nacionālā veselības dienesta speciāliste Sintija Gulbe “Neatkarīgajai” apliecināja, ka šādā gadījumā pacientam ir vajadzīgs ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījums vakcinācijai vai cita medicīniska informācija (piemēram, izraksts no slimnīcas), kas apliecina personas piederību riska grupai. “Izņēmums ir gadījums, ja šī persona vienlaikus ir jaunāka par 18 gadiem vai vecāka par 50 gadiem,” sacīja speciāliste, jo tad vakcīnu var iedot, pamatojoties uz vecumu.

Turklāt šī izziņa jeb nosūtījums ir nepieciešams papīra dokumenta formā, jo e-veselībā ievietot šādu dokumentu pašlaik nevar un tiešsaistē to apskatīties vakcinācijas kabinetā arī nevarēs. Nav saprotams, kāpēc gripas vai citas aktuālas vakcinācijas gadījumā nebūtu iespējams sistēmas salāgot, izmantojot, piemēram, “manavakcina.lv”, kas tika izmantota Covid-19 vakcinācijas procesā un kur vismaz tie, kuriem bija iespēja tiešsaistē autorizēties, varēja redzēt savu statusu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā