Vēža pacienti pieprasa vismaz 99 miljonus eiro onkoplāna īstenošanai

Bailes un neziņa par vēža pacientu ārstēšanu un onkoloģijas situāciju Latvijā jau pavisam tuvā nākotnē – šādas sajūtas vada vēža pacientus šodien. Pacients ar onkoloģisku slimību Latvijā ne tuvu nevar justies drošs par ārstēšanu un sociāli pasargāts cīņā ar slimību.
NEDROŠĪBA. Lai arī virs akcijas dalībnieku galvām desmit metru uz nospriegotas lentes akrobāts saglabāja līdzsvaru, viņa priekšnesums simbolizēja daudzu Latvijas vēža pacientu bailes un nedrošību par nākotni. To rada neziņa, vai būs pieejama valsts apmaksāta ārstēšana, efektīvas zāles un aprūpe ©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Lai atgādinātu deputātiem, cik svarīgi ir novērst kritisko situāciju onkoloģisko pacientu ārstēšanā, spītējot salam, netālu no Saeimas noritēja akcija “Atbalstām vēža pacientus kopā”, tomēr tās rezultātus redzēsim pēc tā, vai Saeimas deputāti rīkosies un atbalstīs finansējumu onkoplāna īstenošanai, bez kura uzlabojumi praktiski nav panākami.

Pamatotas bažas par vēža pacientu situāciju

Vēža pacientu lielākās bažas ir pamatotas. Pēdējos gados galvenā veselības aprūpes aktualitāte neapšaubāmi bija Covid-19 pandēmija, un lai arī tās ietekmē veselības nozare saņēma būtisku papildu finanšu piešķīrumu, tas nenozīmē, ka veselības aprūpe kopumā varēja attīstīties. Pandēmijas sekas jūtamas arī onkoloģijā, kur, neraugoties uz deklarēto zaļo un nu jau dzelteno koridoru, pacienti ir spiesti gaidīt rindā uz izmeklējumiem, operācijām, bet ārstēšana ar modernām zālēm daudziem pacientiem vispār nav pieejama, jo to valsts neapmaksā. Tiesa, pirms pandēmijas arī onkoloģijai tika piešķirts papildu finansējums, patiecoties kuram kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti jauni medikamenti vēža ārstēšanai, valsts apmaksā krūts rekonstrukcijas sievietēm pēc krūts vēža, apmaksāti tiek arī vairāki izmeklējumi, lai noteiktu, kāda ārstēšana būtu nepieciešama, tomēr nu situācija sāk stagnēt, un tas, kas visvairāk biedē pacientus, ir apstāšanās pie sasniegtā un onkoplāna ignorēšana, aizbildinoties ar naudas trūkumu.

Pacienti: onkoplānu nevar atstāt bez naudas

PACIENTI pieprasa piešķirt finansējumu onkoplāna īstenošanai, bez kura vēža pacientu nākotne nav iedomājama / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Akciju pie Saeimas organizēja Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse”. Par onkoloģijas pacientu prasībām 14. Saeimas deputātiem stāsta apvienības dibinātāja Olga Valciņa: “Pirmkārt, mēs aicinām pildīt solījumu un atvēlēt finansējumu valdības apstiprinātajam onkoplānam 2022.-2024. gadam. Nākamajā gadā plāna īstenošanai paredzēti 135,8 miljoni eiro, bet aprēķinātās papildu vajadzības 2023. gadam onkoloģijā sasniedz vēl 99 miljonus eiro papildus. Plāna īstenošana ļaus palielināt vēža skrīninga aptveri, pagarināt pacientu dzīvildzi un samazināt priekšlaicīgu mirstību. Bez šī papildu finansējuma mūsu valsts arī turpmāk diemžēl būs pirmajā vietā Eiropas Savienībā saslimstības un mirstības ziņā no onkoloģiskām slimībām.”

Pēc Olgas Valciņas teiktā, pacienti aicina atbalstīt vienotu kvalitātes prasību vēža ārstēšanai ieviešanai Latvijā, kas būtu saskaņotas ar šādām prasībām Eiropas mērogā, jo Latvija ir pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts, taču diemžēl ne veselības aprūpes jomā. “Nevienlīdzības mazināšana ārstēšanas pieejamībā ir viens no pacientiem vissvarīgākajiem aspektiem, jo nav pieļaujams, ka vēža pacienti ar vienādām diagnozēm saņem dažādas kvalitātes un efektivitātes ārstēšanu,” sacīja Olga Valciņa. Pacienti arī aicina beidzot panākt vienotu datu bāzu attīstību, kas nodrošinātu gan kopēju vēža reģistru, gan veidotu vēža informācijas datu krātuvi. Tas veicinās vēža pētniecību, nodrošinās vienkāršāku pacientu mobilitāti, mazinās birokrātiskos šķēršļus pārrobežu medicīnai un sekmēs pieejamību starptautiskiem klīniskajiem pētījumiem. “Neatkarīgā” jau rakstīja, ka vēža datu visaptveroša uzskaite Latvijā pārtrauca darboties 2017. gadā, bet pilnvērtīgs vēža reģistrs darbu tā arī nav uzsācis.

Pacientus varam atbalstīt mēs visi

Vai pacientiem, uzrunājot jaunos (un ne tik jaunos pieredzes ziņā) Saeimas deputātus, radās cerība, ka viņi ir uzklausīti? Pacientu organizācijas pauž pārliecību, ka cerība ir. “Jo vairāk deputātu sapratīs, ka veselība nav jautājums tikai par skaitļiem ailītēs, ja spēs aiz aprēķiniem saskatīt dzīvus cilvēkus, jo ātrāk veselības nozarē un arī onkoloģijā sagaidīsim cerētās pozitīvās pārmaiņas,” teica Olga Valciņa.

“Viena no mūsu cerībām ir tas, ka Saeimā tiks atjaunota Saeimas deputātu grupa onkoloģijas pacientu atbalstam, kas turpinās īstenot iepriekšējā Saeimā veiksmīgi iesāktās aktivitātes,” uzsvēra krūts pacientu atbalsta biedrības “Vita” vadītāja Irina Januma. Bez politiķu atbalsta vēža pacientu situāciju uzlabot būs ļoti grūti. Kā piemēru I. Januma nosauc nepieciešamību nepārtraukti aktualizēt situāciju onkoloģijā, kas būtu atklāta un caurspīdīga informācija par notiekošo veselības jomā, kas ietver arī finansējuma pārskatīšanu un pieprasīšanu. “Mums ir svarīgi, lai pacientu balsi ņem vērā, nevis tikai uzklausa un aizmirst, un tā nereti arī notiek ministriju gaiteņos,” saka I. Januma.

Lai panāktu valdības solītos uzlabojumus vēža pacientu ārstēšanā un sekmētu plašāku, taisnīgāku jauno zāļu pieejamību, “Onkoalianse” decembrī apvieno spēkus akcijā “#Atbalstām vēža pacientus kopā”. Tās laikā “Onkoalianse” aicina ikvienu, kurš vēlas atbalstīt vēža pacientus cīņā par nākamā gada budžeta palielinājumu onkoloģisko slimību ārstēšanai, uzņemt un ievietot savos sociālajos tīklos foto ar augšup paceltām rokām un mirkļibirku #AtbalstāmVēžaPacientusKopā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā