Konflikts samilst: onkoķirurgi apsver iespēju kolektīvi pamest darbu

Latvijas Onkoloģijas centra Onkoķirurģijas klīnikas ārsti šodien sapulcē nolēmuši izteikt neapmierinātību ar Rīgas Austrumu slimnīcas valdi, izvirzot vairākas prasības, kuru neizpildes gadījumā darbu klīnikā varētu atstāt visi ķirurgi, Neatkarīgajai apstiprināja Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs Armands Sīviņš.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Ķirurgs un klīnikas vadītājs pastāstīja, ka situācija ir katastrofāla no vairākiem aspektiem, un situācija Rīgas Austrumu slimnīcā ir tikai viens no pierādījumiem samilzušajām problēmām veselības aprūpē Latvijā. Taču iemesls ķirurgu neapmierinātībai nav tikai abstrakta krīze medicīnā un nespēja atgūties pēc Covid-19 epidēmijas, bet situācija tieši Rīgas Austrumu slimnīcā un slimnīcas vadības attieksme pret ārstiem, apgalvo A. Sīviņš. 30. decembris ir pēdējā darba diena vismaz diviem ķirurgiem Onkoķirurģijas klīnikā - otolaringoloģijas speciālistiem, kuri jau pirms vairākām nedēļām norādīja uz atbalsta trūkumu no slimnīcas vadības, risinot jautājumu par ārstu atalgojumu. Divi no trim ārstiem darbu slimnīcā neturpinās, un, kā norādīja A. Sīviņš, tas faktiski paralizē nodaļas darbu.

“Šonedēļ slimnīcā viesojās jaunā veselības ministre Līga Meņģelsone, un tikšanās laikā tika pacelts arī šis jautājums - par ķirurgu algām, un ministre izteica cerību un priekšlikumu slimnīcas valdei panākt vienošanos ar ķirurgiem, tomēr līdz piektdienai neviens šiem ārstiem neko nepiedāvāja, līdz ar to šī diena ir viņu pēdējā darba diena,” stāsta A. Sīviņš. Tā kā vienam no ārstiem darbu piedāvāja otra Latvijas lielākā slimnīca, patiesībai neatbilst informācija, ka valsts finansētā medicīnā nav iespējams palielināt mediķiem atalgojumu.

Onkoķirurģijas klīnikas ārsti ir neapmierināti ar atalgojumu, jo, veicot vienas no sarežģītākajām operācijām, kuras nereti ilgst astoņas līdz 12 stundas, viņi saņem atalgojumu, kas “knapi sedz operācijas pašizmaksas”, kur ārsta - ķirurga darbs netiek atalgots adekvāti. Šo operāciju tarifi nav pārskatīti teju 30 gadus. “Te ir vienas no zemākajām algām un tā, mūsuprāt, ir slimnīcas valdes atbildība,” saka dakteris Sīviņš. Otrkārt, klīnikas ārstus neapmierina slimnīcas vadības attieksme pret ķirurgiem, tas spilgti izpaudās slimnīcas vadības sarunās ar LOR ķirurgiem, kuri cīnījās par algas palielinājumu. “Pret viņiem izturējās ļoti nekorekti,” vērtē klīnikas vadītājs. Tāpat klīnikas ārsti neesot apmierināti ar darba organizāciju slimnīcā un plāniem apvienot onkoloģisko operāciju bloku ar stacionāra “Gaiļezers” operāciju bloku. “Mūsu klīnikas operāciju bloka noslodze ir 80 procenti, tā ir maksimāla slodze, mūs uztrauc tas, kā pie operācijas galdu trūkuma otrā stacionārā, būs iespējams veikt operācijas onkoloģiskajiem pacientiem, ja pašlaik operācijas tur tiek atliktas pat situācijās, kad to nedrīkst darīt,” stāsta A. Sīviņš. Uz jautājumu, kāpēc operācijas tiek atliktas vai tiek nogaidīts, viņš sacīja, ka tā ir darba organizācijas problēma un mediķu resursu trūkums, piemēram, ja nav anesteziologa, operāciju nevar veikt. Pēc A. Sīviņa teiktā, ir virkne problēmu, kāpēc ķirurgi nav apmierināti ar valdes darbu, un “tās nav manas ambīcijas, kā to nereti mēdz pasniegt slimnīcas vadība.”

Ķirurgu atalgojums, neapmierinātība ar valdes darbību un operāciju bloka reorganizācija - ir galvenie jautājumi, par ko Onkoķirurģijas klīnikas ārsti ceļ trauksmi. “Pašlaik mūsu neapmierinātība pausta mutiski, bet tas pirmajā jaunā gada darba dienā tiks iesniegts slimnīcas vadībai arī rakstiski. Atbildi gaidīsim, taču ja tāda nesekos, mēs apsveram uzrakstīt kolektīvu atlūgumu,” apliecināja Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs.

Jāatgādina, ka Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājam Imantam Paeglītim šīs ir pēdējās dienas slimnīcas vadītāja amatā, un pašreiz norit konkurss uz slimnīcas vadītāja vietu. To izvēlēsies slimnīcas padome ar pieaicinātiem ekspertiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā