Sievietes nonāvē sirds slimības

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais sieviešu nāves iemesls pasaulē un Latvijā. Gadā no asinsrites slimībām nomirst ap 10 000 sieviešu. Lai pievērstu uzmanību sievietes sirds veselībai, runātu par izplatītākajiem riska faktoriem un iedvesmotu veselīgam dzīvesveidam, biedrība “ParSirdi.lv” sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Stradiņa slimnīcu februārī organizē Sievietes sirds veselības dienas.
©Pexels

Lai arī bieži par sirds veselības problēmām runā saistībā ar vīriešu veselību - noguris darbā, pārstrādājies vīrietis, stress, mazkustīgums un rezultātā infarkts, dati rāda, ka sirds un asinsvadu slimības kā nāves cēlonis kopumā noteikts vairāk sievietēm nekā vīriešiem.

Trauksmes zvans sieviešu sirdij

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais sieviešu nāves iemesls pasaulē un Latvijā: 2021. gadā no asinsrites slimībām mirušas 9846 sievietes un 7066 vīrieši. Saskaņā ar Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījumu, ceturtdaļai sieviešu ir paaugstināts asinsspiediens, 61 procentam sieviešu ir paaugstināts “sliktā” jeb zema blīvuma līmeņa holesterīna līmenis, 21 procentam ir paaugstināts cukura līmenis asinīs, bet trešdaļa sieviešu ir liekais svars un vēl trešdaļai - pat aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 30). Atsevišķi kā riska faktors arī norādīts, ka 15,2 procenti sieviešu ikdienā smēķē.

Sievietes sirds veselības dienas notiek, iedvesmojoties no starptautiskās kustības “Go Red for Women”, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību augstajai sieviešu mirstībai no sirds un asinsvadu slimībām visā pasaulē. Ik gadu februārī pasaulē tiek atzīmēta “Wear Red Day, kas ir sieviešu sirds veselības veicināšanas kustības “Go Red For Women” akcija un kuras laikā dāmas tiek aicinātas tērpties sarkanā.

“Sievietes sirds veselības dienās vēlamies mudināt dāmas pārbaudīt savu sirds veselību vēl pirms “trauksmes zvaniem”, tāpēc esam radījuši informatīvu materiālu “Sievietes sirds”, kurā vienuviet atrodami gan praktiski padomi par veselību, ārstu konsultācijām, riska faktoriem, gan arī iedvesmojoši ieteikumi veselīgākai dzīvei,” “Neatkarīgajai” stāsta biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa. “Sirds jau pati pasaka priekšā, ja kaut kas nav kārtībā, ja paliek par smagu, ja zūd agrākā jauda... bet vai mēs sadzirdam?”

Kardioloģe atgādina trīs lietas

“Sievietēm, salīdzinot ar vīriešiem, ir atšķirīgi sirds un asinsvadu slimību simptomi. Agrāk tika uzskatīts, ka tie ir netipiski, proti, simptomi izpaužas citādi, tomēr jaunākie pētījumi pierāda, ka simptomi ir atšķirīgi un tāpēc tie nereti netiek laikus atpazīti, līdz ar to netiek precīzi diagnosticētas slimības un ārstēšanās ir novēlota,” stāsta kustības “Go Red For Women” vēstnese Latvijā, kardioloģe profesore Iveta Mintāle. “Ir būtiski apzināties, ka tipiskas sāpes krūtīs vairāk raksturīgas vīriešiem, kamēr sievietēm tās ir atšķirīgas - diskomforts, slikta dūša, tirpšana, nogurums. Pētījumi apliecina, ka stenokardijas gadījumā sāpes krūškurvī ir 42 procentiem vīriešu, bet tikai trešdaļai sieviešu.” Kardioloģe norāda, ka tāpēc ir svarīgi savlaicīgi - vēl pirms parādās kādi no simptomiem - pārbaudīt savu veselību: izmērīt savu asinsspiedienu un pulsu, noteikt holesterīna un cukura līmeni asinīs, zināt savu kopējo riska faktoru profilu un kopā ar ārstu izvērtēt labāko taktiku, lai novērstu sirds veselības katastrofas nākotnē. “Vēlos vēlreiz atgādināt trīs pamatlietas, kuras jāievēro jebkurā vecumā, lai nodzīvotu garāku, veselīgāku un aktīvāku dzīvi: nedrīkst smēķēt, pareizi jāēd un jāsporto, saglabājot optimālu svaru!” saka Iveta Mintāle.

Konsultējies ar ārstu

Akcijas laikā šogad sievietes aicinātas izmantot bezmaksas konsultācijas tiešsaistē ar kardioloģi, uztura speciālisti un endokrinoloģi. Saņemt konsultāciju ir ērti un vienkārši, neizejot no mājas vai pat darbavietas. Viss, kas nepieciešams, ir dators vai viedtālrunis un interneta pieslēgums. Lai pieslēgtos, būs nepieciešams sevi identificēt, izmantojot Smart-ID vai internetbanku. Pieteikšanās konsultācijām no 3. februāra mājaslapā www.medon.lv. Biedrība “ParSirdi.lv” sadarbībā ar kardiologiem un uztura speciālistiem izstrādājusi izglītojošu un iedvesmojošu informatīvo materiālu “Sievietes sirds”, ar kura saturu var iepazīties un lejuplādēt biedrības mājaslapā “parsirdi.lv”.

Kardiologi un biedrība vēlreiz atgādina sirds veselības skaitļus, kam jāpievērš uzmanība. Par ideālu asinsspiedienu visos vecumos tiek uzskatīts - 120/80 mmHg. Par paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju var liecināt šādi skaitļi: ≥140/90 mmHg, mērot pie ārsta; ≥135/85 mmHg, mērot mājās. Ieteicamais pulss miera stāvoklī: 60-75 reizes minūtē.

Veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar mērenu vai vidēju sirds un asinsvadu slimību risku sliktajam holesterīnam ir jābūt 1,8-2,6 mmol/l; cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l; cilvēkiem ar zināmu un pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l. Savukārt optimālais glikozes (“cukura”) līmenis tukšā dūšā: zem 5,5 mmol/l.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā