Lieciet kur gribat: Lietuvai nav vajadzīgas Latvijai aizdotās Covid-19 vakcīnas

Pirms diviem gadiem Latvija dāvinājumā no Lietuvas saņēma Covid-19 vakcīnas ar domu, ka, tiklīdz Lietuva pieprasīs, Latvijai būs vakcīnas jāatdod. Ņemot vērā lielo vakcīnu pārpalikumu, Lietuva, protams, vakcīnas neatprasīs, taču valdībai bija jāpieņem īpašs lēmums šajā jautājumā, ko Ministru kabinets arī vakar paveica.
©Depositphotos.com

Vakcīnu jautājums ir sarežģīts: kā zināms, Latvijai būs jāiegādājas pasūtītās Covid-19 vakcīnas. Pagaidām šeit jaunumu nav, turpinās sarunas Eiropas Komisijas līmenī.

Vakcīnas Latvijai ziedoja pat Lietuva

Covid-19 epidēmijas karstumā, 2021. gadā, valdība pieņēma zināšanai informatīvu ziņojumu par vakcīnu izlietojumu, izlietojuma prognozēm un vakcīnu atlikumiem. Valdība vienlaikus pilnvaroja veselības ministru parakstīt Latvijas un Lietuvas divpusējo līgumu, kā arī Latvijas, Lietuvas un vakcīnu ražotāja “Pfizer/BioNTech” trīspusējo līgumu par 201 240 šī farmācijas uzņēmuma vakcīnu devu ziedojuma saņemšanu no Lietuvas Republikas. Ministru kabinets arī lēma par finansējuma piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai vakcīnas piegādātu.

Tā paša gada novembrī Latvija saņēma 201 240 “Pfizer/BioNTech” vakcīnu devas, un ziedotās vakcīnu loģistikas izdevumus apmaksāja Lietuva. Saskaņā ar abu valstu veselības ministru parakstītu ziedojuma vēstuli saņemtās vakcīnu devas būtu atgriežamas atbilstoši Lietuvas pieprasījumam abpusēji saskaņotā datumā.

Lietuva atpakaļ neprasa

Veselības ministrijā informē, ka līdz šāgada martam vakcīnu atdošanas pieprasījums no Lietuvas Republikas nav saņemts. “Ņemot vērā šobrīd aktuālo situāciju ar “Pfizer/BioNTech” vakcīnu devām milzīgajiem pārpalikumiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā arī Lietuvas Republikā, Veselības ministrija uzskata, ka Lietuva, visticamāk, nepieprasīs atpakaļ ziedotās devas,” norāda Veselības ministrijā, un par šo situāciju ministrija informējusi valdību. Tas nozīmē, ka Latvijai nebūs nepieciešams organizēt loģistikas pakalpojumus (tas tiktu darīts caur Eiropas Savienības Civilās aizsardzības mehānisma nacionālo kontaktpunktu, izmantojot Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centra brokeru pakalpojumu) vakcīnu devu nogādāšanai līdz Lietuvai, un tas arī nozīmē, ka nebūs nepieciešams Latvijas pusei apmaksāt loģistikas izmaksas.

Ja nu gadījumā Lietuva tomēr pieprasīs atpakaļ ziedotās 201 240 “Pfizer/BioNTech” vakcīnu devas, tad Veselības ministrija sagatavos un iesniegs izskatīšanai valdībā rīkojuma projektu par finansējumu vakcīnu nogādei Lietuvā no Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai rezervētā finansējuma. Valdības lēmums bija nepieciešams, lai “ziedojuma lietu” un noteiktos uzdevumus atzītu par aktualitāti zaudējušiem.

Vai mums būs jāizpērk vakcīnas?

Daudz būtiskāks par šo vakcīnu ziedojuma lietu ir jautājums par Latvijas pieteiktajām, bet vēl neizpirktajām Covid-19 vakcīnām. “Neatkarīgā” jau rakstīja, ka Latvija nevarēs pilnībā atteikties no pieteiktajām vakcīnām, kā arī nevarēs par šo naudu iegādāties citas zāles, jo tam nepiekrīt farmācijas uzņēmums. Kopējā līguma summa šim gadam ir 44,9 miljoni eiro. Viens no priekšlikumiem ir šo vakcīnu piegādi pagarināt līdz 2026. gadam. Pašlaik vakcīnu piegādes ir apturētas. Latvija un, iespējams, arī citas valstis vēlētos atteikties vismaz no kādas daļas vakcīnu, taču tad varētu būt jāveic atteikšanās maksa. Latvijas gadījumā vairums no pieteiktajām Covid-19 vakcīnām ir “Comirnaty”, ko ražo “Pfizer/BioNTech”.

Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” apliecināja, ka pagaidām nekādu jaunumu un nekādu lēmumu vēl nav. Sarunas starp Eiropas Komisiju un ražotājiem joprojām ir procesā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā