Varbūt zāles kļūs lētākas: Eiropa rosina vēsturisku zāļu reformu

Eiropas Savienībā reģistrētās zāles joprojām nesasniedz pacientus pietiekami ātri un nav pieejamas visās dalībvalstīs. Augstas cenas par inovatīvu ārstēšanu un zāļu trūkums rada nopietnas bažas pacientiem un veselības aprūpes sistēmai.
©Scanpix

Ņemot vērā šos secinājumus, Eiropas Komisija rosina pēdējo divdesmit gadu būtiskāko reformu medicīnā. Komisija plāno pārskatīt Eiropas Savienības farmācijas regulējumu, lai nodrošinātu cenas ziņā pieejamākas un inovatīvākas zāles.

Latvijā īpaši grūta situācija

Eiropas Savienībā katru gadu tiek reģistrēti jauni medikamenti, turklāt daudzi no tiem ir paredzēti smagu un hronisku slimību ārstēšanai. Tos mēdz saukt arī par inovatīviem medikamentiem, kas būtiski maina situāciju dažādās medicīnas jomās, piemēram, onkoloģijā. Tomēr ne visās valstīs šie medikamenti ir pieejami pacientiem. Piemēram, no jaunajiem, ar patentu aizsargātiem medikamentiem, kas pēdējos gados reģistrēti Eiropā, Latvijas pacientiem nav pieejama lielākā daļa jeb 74 procenti (tiesa, tie ir 2021. gada dati, bet arī pašlaik nekas būtiski nav mainījies). Eiropas Farmaceitisko rūpniecību un asociāciju federācijas apkopotie dati par zāļu pieejamību un kompensāciju rāda, ka Latvija ir vienā no pēdējām vietām Eiropā un pēdējā vietā Eiropas Savienībā pēc jaunu medikamentu pieejamības pacientiem. Latvijas pacientiem pieejami vien 23 medikamenti, turklāt no šiem medikamentiem, kuri skaitās pieejami, faktiski par tādiem ne visus var uzskatīt. Apkopotie dati rāda, ka tikai viens procents jauno medikamentu ir pilnībā pieejami, 14 procenti zāļu ir pieejamas ar ierobežojumiem (tātad valsts nekompensē visas izmaksas vai nekompensē visiem pacientiem), savukārt 11 procenti pieejami pacientiem tikai, ja tos iegādājas pacients par saviem līdzekļiem.

EK: augstās cenas padara zāles nepieejamas

Eiropas Komisija secinājusi, ka Eiropā reģistrētās zāles nesasniedz pacientus pietiekami ātri un nav vienlīdz pieejamas visās dalībvalstīs. Valstīs pastāv būtiskas nepilnības, kā risina neapmierinātas medicīniskas vajadzības, kā nodrošina ar zālēm retu slimību pacientus un kā cīnās pret antibiotiku rezistenci. Augstas cenas par inovatīvu ārstēšanu un zāļu trūkums rada nopietnas bažas pacientiem un veselības aprūpes sistēmām.

Turklāt zāļu sistēma ir saistīta ar uzņēmējdarbību, digitalizāciju, un, lai nodrošinātu, ka Eiropas Savienība joprojām ir pievilcīga vieta ieguldījumiem un pasaules līdere zāļu izstrādē, tai savi noteikumi ir jāpielāgo digitālajai pārveidei un jaunām tehnoloģijām, samazinot birokrātiju un vienkāršojot procedūras.

Veidos vienotu zāļu tirgu

Farmācijas nozares tiesību aktu pārskatīšanā ir iekļautas jaunas direktīvas un priekšlikumi, kuros ir pārskatīti un aizstāti spēkā esošie farmācijas tiesību akti, arī tiesību akti par bērnu zālēm un zālēm retu slimību ārstēšanai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā “Neatkarīgā” noskaidroja, ka viens no priekšlikumiem ir izveidot zāļu vienoto tirgu, nodrošinot, ka visiem pacientiem visā Eiropas Savienībā ir savlaicīga un vienlīdzīga piekļuve drošām un efektīvām zālēm par pieņemamu cenu. Tas varētu būt viens no svarīgākajiem šīs reformas mērķiem.

Kā to izdarīt? Pagaidām no Eiropas Komisijas publiskotā plāna izriet, ka būs “jauni stimuli”, kas mudinās uzņēmumus padarīt zāles pieejamas pacientiem visās Eiropas Savienības valstīs un izstrādāt zāles, kas apmierina neapmierinātas medicīniskās vajadzības. Tiks atvieglota ģenērisko un biolīdzīgo zāļu agrāka pieejamība un vienkāršotas tirdzniecības atļauju piešķiršanas procedūras. Plānots arī ieviest pasākumus, kas nodrošinātu lielāku pārredzamību attiecībā uz zāļu izstrādes publisku finansējumu, un tiks stimulēta salīdzināmu klīnisku datu ģenerēšana.

Eiropas Komisija arī apņēmusies būtiski samazināt administratīvo slogu, paātrinot procedūras un samazinot zāļu atļauju piešķiršanas termiņus, lai zāles ātrāk nonāktu pie pacientiem. Tāpat paredzēts uzlabot pieejamību un nodrošināt, ka zāles vienmēr var tikt piegādātas pacientiem neatkarīgi no tā, kur viņi Eiropas Savienībā dzīvo. Attiecībā par antibiotiku rezistenci iecerēts ieviest pieeju “Viena veselība”, kā arī padarīt zāles ilgtspējīgākas no vides viedokļa.

“Priekšlikumi nodrošina, ka zāles laikus un taisnīgi sasniegs pacientus visā Eiropā. Tā ir reforma, kas nodrošina, ka Eiropa joprojām ir pievilcīga uzņēmējdarbībai un ka mūsu farmācijas nozare ir pasaules mēroga inovācijas dzinējspēks. Zāļu vienotā tirgus izveide ir nepieciešama gan iedzīvotājiem, gan ES uzņēmumiem,” sacīja Eiropas Komisijas veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā