Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Izglītības un zinātnes ministrija algu palielinājuma jautājumus risina uz bērnu rēķina

Saeimas "Saskaņas" frakcija nolēma atbalstīt lēmumu novirzīt finansējumu 383 777 eiro apmērā augstākās izglītības pedagogu minimālās algas paaugstināšanai no ieekonomētajiem līdzekļiem, kas bija paredzēti sākumskolas skolēnu brīvpusdienu nodrošināšanai.

Vienlaikus frakcija uzskata, ka ir principiāli nepareizi risināt atalgojuma paaugstinājuma jautājumus augstākajā izglītībā, samazinot līdzekļus, kas bija plānoti bērnu vajadzībām.

"Šāda budžeta pārdale ir kā ielāps uz ielāpa - vispirms valdība atteicās no iepriekšējās kārtības brīvpusdienu apmaksā 1.-4. klašu skolēniem, daļēji pārliekot to uz pašvaldību pleciem. Tas bija voluntārs lēmums, nenodrošinot pašvaldībām nepieciešamo finansējumu. Būtu loģiski, ka skolēnu ēdināšanā ietaupītie līdzekļi tiktu izlietoti bērnu vajadzībām. Tagad tos novirza augstākās izglītības pedagogu darba samaksai, jo ilgtermiņa plāna, kur ņemt naudu savu solījumu izpildei acīmredzot valdošajiem nav," norāda "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. "Tomēr nolēmām šo pārdali atbalstīt, - labāk lai līdzekļi paliek izglītības nozarei, nevis nonāk vispārējā budžetā kādiem nenoteiktiem mērķiem."

Kā norāda IZM, līdzekļu ekonomija ir izveidojusies saistībā ar skolēnu skaita samazinājumu, kā arī ņemot vērā, ka no 2020.gada 1.janvāra brīvpusdienas no valsts budžeta finansē 50% apmērā iepriekšējo 100% vietā.