Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Veselības ministrijai ir jāskaidro situācija pretgripas vakcīnu trūkuma jautājumā

Saeimas «Saskaņas» deputāti vērsušies pie veselības ministres Ilzes Viņķeles ar jautājumu, kā tiek plānots risināt pretgripas vakcīnu trūkuma problēmu.

Esam saņēmuši neskaitāmas sūdzības no iedzīvotājiem, tajā skaitā no riska grupā iekļautajiem iedzīvotājiem, par to, ka pretgripas vakcīna nav pieejama un atsevišķas slimnīcas atsakās veikt operāciju, ja persona nav vakcinējusies pret gripu.

No publiskajā telpā pieejamās informācijas izriet, ka ar izmaiņām vakcinācijas kalendārā tiek paplašinātas iedzīvotāju grupas, kurām šoruden valsts pilnā apmērā apmaksās vakcīnu pret sezonālo gripu, tajās iekļaujot arī seniorus virs 65 gadu vecuma, personas, kuras sirgst ar hroniskām slimībām, ilgstošas sociālās aprūpes centru iemītniekus un darbiniekus, kā arī medicīnas darbiniekus (ārstniecības personas un atbalsta personālu).

Veselības ministrija nevar atsaukties tikai uz komersantu savstarpējās sadarbības jautājumu, komentējot situāciju ar vakcīnu trūkumu iestādēs, kurās tās ir maksas pakalpojums. Ja valdība ir apņēmusies kompensēt šim grupām 100% apmērā pretgripas vakcīnas apmaksu līdz 2021. gada 1. maijam, tad mēs vēlētos saprast, vai šīs vakcīnas vispār ir pieejamas, kādā apmērā, kāds skaits saskaņā ar Veselības ministrijas pieprasījumu tika iepirkts 2020. gadā par valsts budžeta līdzekļiem, un vai Veselības ministrija ir grozījusi pretgripas vakcīnu iepirkuma par valsts budžeta līdzekļiem plānu, sākoties Covid-19 pandēmijai.