"Jaunās vienotības" ģenerālsekretāre: partijas iekšienē izvērsta apjomīga izmeklēšana

Kas patiesībā notiek ap “Jauno vienotību” un pašā “Jaunajā vienotībā”, vai par izskanējušajiem apgalvojumiem par vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu interesējas arī izmeklēšanas iestādes un kādas darbības šobrīd tiek veiktas patiesības noskaidrošanai – “Neatkarīgās” saruna ar partijas “Jaunā vienotība” ģenerālsekretāri Signi Jantoni.
©Publicitātes foto

Tas, kas šobrīd notiek saistībā ar “Jauno vienotību", ir organizēta melnā pirmsvēlēšanu kampaņa, nedraudzīgo ārvalstu dienestu operācija ar mērķi graut Latvijā valdošo politisko partiju vai kas cits? Viļņveidīgi nāk atklātībā arvien jauni apgalvojumi par melnajām kasēm un vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu.

Šie apgalvojumi tiek izplatīti un pasniegti dozēti. Pirmšķietami tā ir organizēta kampaņa ar nomelnošanas metodēm, pasākumu kopums, lai diskreditētu, lai izsistu no sliedēm valdošo partiju no ierindas Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu laikā, lai novērstu uzmanību un atņemtu spēkus no darāmiem darbiem - pienācīgi un kvalitatīvi konkurences apstākļos informēt sabiedrību par mūsu piedāvājumu EP vēlēšanās, kā arī vairāku nozaru sakārtošanas jautājumiem. Katra minūte, laiks, ko mēs veltām, lai atspēkotos, nāk par labu šī scenārija autoram.

Partijā noteikti esat runājuši, analizējuši, arī vaicājuši apgalvojumos pieminētajam partijas biedram Artim Kamparam, kas īsti notiek un kāpēc?

Pirmais un galvenais, ko es šobrīd gribu pateikt, ir tas, ka partijas valde man ir devusi skaidru uzdevumu nepārprotami un precīzi, mērķtiecīgi iet un pārbaudīt reālus faktus, veikt izmeklēšanu un iekšējās izmeklēšanas rezultātā nonākt pie patiesās ainas, kas ir noticis visus šos gadus. Dokumentu apjoms kopš 2011. gada ir milzīgs. Šobrīd notiek detalizēta izmeklēšana.

Cenšos neietekmēties no sabiedrībā paustajiem viedokļiem, arī no bijušo partijas darbinieku viedokļiem. Pētu situāciju tādu, kāda tā izskatās mūsu pusē no dokumentu skatu punkta, no esošo darbinieku liecību skatu punkta. Nākamais, protams - tiks uzdoti jautājumi bijušajiem darbiniekiem, tajā skaitā arī Artim Kamparam. Šobrīd es neesmu veikusi sīkāku viņa iztaujāšanu. Es uzskatu, ka man ir jāsagatavo jautājumu kopums.

Izmeklēšana iet strauji uz priekšu. Tai veltām milzīgas pūles. Skatīsimies, ko rādīs fakti. Mūsu mērķis nav neko paslaucīt zem tepiķa, bet gan, tieši otrādi, noskaidrot, kāda ir situācija, kas atspoguļojas faktos, un pēc tam lemsim par tiesiskiem rīkiem. Tas ir tas absolūti galvenais un primārais mūsu šā brīža uzdevums. Vēlos uzsvērt, ka neviens no publiskajā telpā paustajiem apgalvojumiem nav guvis apstiprinājumu faktos, tikmēr reaģējam uz notikumiem, sniedzam atbildes gan sabiedrībai, gan biedriem un medijiem.

Vai ģenerālsekretārs viens pats var paveikt šāda apjoma darbu? Tur ir jābūt izmeklēšanas grupai. Tā ir grupa, kurā piesaistīti kompetenti eksperti, juristi un citi veida speciālisti.

Arī ar izmeklēšanas, ar izziņas prasmēm?

Neatklāšu sīkāk, bet augsta līmeņa profesionāļi ar pienācīgām un atbilstošām prasmēm.

Valsts prezidents ir pieprasījis ar notiekošo tikt skaidrībā ģenerālprokuroram. Vai interesi par notiekošo ap “Jauno vienotību” ir izrādījusi arī kāda valsts drošības iestāde? Satversmes aizsardzības birojs un KNAB paziņojis, ka neko nezina par ziņojumiem par mēģinājumiem viltot vēlēšanu rezultātus.

Mēs paši ceturtdien no rīta nosūtījām iesniegumu ģenerālprokuroram ar lūgumu veikt visas nepieciešamās darbības, pārbaudes par pārmetumiem attiecībā par vēlēšanu procesu. Man nav bijis laika sīkāk iedziļināties mediju paustajā, kā iestādes to komentē. Pagaidām nav nekādu citu jaunumu.

Vai izmeklēšanas iestādes nav izrādījušas interesi, piemēram, KNAB nav pieprasījis kādu informāciju par vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu?

Mēs paši sadarbojamies. Pirmdien jau dažas stundas pēc LTV raidījuma sūtījām KNAB gan informāciju, gan iesniegumu ar lūgumiem. Mēs proaktīvi rīkojamies.

Valsts drošības dienests parasti izmeklē ar vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu saistītās lietas. Vēl nav pie jums vērsies?

Mēs apsveram iespēju paši tur vērsties.

Vai jums ir pieņēmumi par to, kuri politiskie konkurenti, kuras partijas varētu būt organizējušas pret jūsu partiju šādu kampaņu?

Pieņēmumi varētu būt. Taču es šobrīd pildu citu pienākumu un ļoti atbildīgi strādāju pie man dotajiem uzdevumiem. Es ar pieņēmumiem pašlaik nenodarbojos.

Kad jūs plānojat pabeigt partijas valdes uzdoto izmeklēšanu? Apjoms ir milzīgs, nevaru šobrīd prognozēt.

Vai šie skandāli nerada partijas šķelšanās draudus?

Gluži pretēji. Ļoti skaidri iezīmējas saliedētība, un mēs ļoti atbalstām viens otru, lai noskaidrotu visus lietas apstākļus. Šī brīža mūsu "status quo" ir tāds, ka iekšēji esam sagrupējušies un saprotam, ka kopā šo satricinājumu noteikti pārvarēsim. Šajā partiju apvienībā strādā atbildīgi un godprātīgi cilvēki. Ja iekšējā vai ārējā izmeklēšanā atradīsies kādi pārkāpumi, tad ikvienam no mums būs svarīgi arī attiecīgi rīkoties, izmantojot visus tiesiskos līdzekļus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā