Palestīniešu aizstāvji "Progresīvie" - paslēpušies

“Progresīvo” frakcija slēpj savus vadoņus. Viens frakcijas tālrunis klusē, otrā kāda laipna palīdze skaidro, ka nav pilnvarota publiskot frakcijas vadītāja Andra Šuvajeva kontaktus. Bet šobrīd īpaši svarīgs būtu viņa teiktais, komentējot islāmistu teroristu grupējuma “Hamas” uzbrukumus Izraēlai – laikā, kad viņš un vēl trīs “progresisti” darbojas Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam.
©Neatkarīgā

Kā liecina iesniegums Saeimas prezidijam, no šīs grupas, atvadoties no tās ar dusmīgu izsaucienu sociālajos tīklos, ir izstājies Edmunds Jurēvics (JV) un Anna Rancāne (JV), bet joprojām tajā ir Skaidrīte Ābrama (PRO), Atis Švinka (PRO), Edgars Zelderis (PRO) un tas pats Šuvajevs. Grupā vairs nedarbojas Hosams Abu Meri (JV), mandātu zaudējušais Jurģis Klotiņš (NA) un Inga Bērziņa (JV), jo sāka pildīt ministres pienākumus.

Nedz ZZS, nedz “Jaunā vienotība”, nedz LPV, nedz “Stabilitātei” savu attieksmi pret teroristu uzbrukumu nav paudusi (patiešām, vai tas tik svarīgi?).

Vakar Nacionālā apvienība aicināja “progresistus” un vienotībniekus apturēt darbību minētajā grupā: “Ņemot vērā apstākļus, kad “Hamas”, bāzējoties palestīniešu teritorijās, turpina nogalināt Izraēlas civiliedzīvotājus un konflikts draud eskalēties plašāka mēroga karadarbībā, kā arī Latvijas un starptautiskās sabiedrības nepārprotamo “Hamas” darbību kategorisko nosodījumu, Nacionālās apvienības Saeimas frakcija vērsusies pie partijas “Progresīvie” Saeimas frakcijas, aicinot “Progresīvo” frakciju nodrošināt, ka tiek nekavējoties apturēta Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam darbība, lai ievērotu Latvijas pozīciju attiecībā pret Eiropas Savienības teroristu sarakstā iekļauto “Hamas” grupējumu un apliecinātu nemainīgu atbalstu Izraēlas iedzīvotāju drošībai, labklājībai, kā arī

Izraēlas suverenitātei un neatkarībai. Tieši “Progresīvo” deputāti vada un veido absolūtu vairākumu šajā deputātu grupā.

Frakcija NA stingri un kategoriski nosoda “Hamas” teroristu veiktos uzbrukumus Izraēlai. Šāda vardarbība bez izšķirības pret civiliedzīvotājiem un ķīlnieku sagrābšana ir brutāla un nežēlīga un savās izpausmēs apliecina organizācijas un tās atbalstītāju iepriekšējos nodomus.”

Arī “Apvienotais saraksts” nule aicināja apturēt darbību, ko joprojām veic Saeimas deputātu grupa palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam, līdztekus nosodot palestīniešu islāmistu grupējuma “Hamas” teroristisko uzbrukumu Izraēlai.

Nu, nē, nodomāja “progresisti”, un Skaidrīte Ābrama portālā “Delfi” vakar strikti nodeklamēja, ka minētās deputātu grupas darbības izbeigšana ir atkarīga no valsts ārpolitikas. Bet kamēr Latvijas ārpolitika atbalsta šādu sadarbību, nav pamata Saeimas grupas darbības izbeigšanai, viņa turpināja un piebilda, ka “mēs nesadarbojamies ar Gazas sektoru vai “Hamas””.

Varbūt kāds pasakiet Ābramas kundzei, ka Gazas sektors ir teritorija, ko apdzīvo aptuveni pusotrs miljons palestīniešu, savukārt “Hamas” ir paramilitāra organizācija, islāma fundamentālistu un ekstrēmistu teroristisks grupējums.

Gazas sektorā 2006. gadā vēlēšanās uzvarēja “Hamas”. Vara netika nodota mierīgā ceļā, un tad 2007. gadā varu Gazas joslā sagrāba “Hamas”, atsakoties pakļauties vēlēšanās zaudējušajai Palestīnas autonomijas valdībai. Izraēla definēja šo teritoriju kā “naidīgu valstisku veidojumu”, un kopš tā laika apšaudes notiek regulāri. Mūžīgs ir žīdu naids pret islāma teroristiem, kuri uzskata žīdus par okupantiem, un mūžīgs ir islāmistu naids pret žīdiem, kuri uzskata, ka ir izveidojuši savu zemi un valsti.

Tad ar ko nesadarbojas Ābramas kundzes pārstāvētā Saeimas grupa? Ar teritoriju, kurā atrodas palestīniešu Nacionālā padome? Vai, viņasprāt, Gazas josla ir tas pats, kas “Hamas”? Varbūt vispirms papētīt gadu simteņos iesakņojušos teritoriālu, ideoloģisku un reliģisku problēmu, kuras izprašanai nepietiks ar kaut kādas parlamentārās grupas nodibināšanu - un tikai tad izteikt viedokļus?

Bet varbūt taisnība ir Lato Lapsam, kurš savā grāmatā “Zem Muhameda bārdas” raksta tā: “Ja es būtu arābs, es ietu un galinātu šos okupantus, kuri man atņēmuši manu senču zemi. Ja es būtu ebrejs, es ietu un galinātu šo mežoņu baru, kas grib atņemt man manu senču zemi, ko mani tautas un ticības brāļi no tuksneša ir pārvērtuši par ziedošu dārzu. Bet kā cilvēks no malas es neredzu, kā to var atrisināt citādi kā ar vienas puses pilnīgu iznīcību. Nu, vai arī abu.” Briesmīgi, bet patiesi.

Tas, kas sestdien noticis Izraēlā, ir baismīgs terora izpaudums, kam, domāju, palīdzīgu un atbalstošu roku ir pielicis arī nacistiskais kara noziedznieks Putins. Jo viņam ir izdevīgi, ka pasaule mazāk pievēršas Ukrainai.

Tāpēc nav īsti skaidrs, kāpēc klusē mūsu pašu dižvaldība? Kur palikusi mūžam asprātīgā Evika Siliņa (JV)? Kur tad jokdaris - ārlietu ministrs Kariņš (JV)? Kur aizsardzības ministrs Andris Sprūds (PRO)? Kaut kādi kusli dvesieni sociālajos tīklos nemazina jautājuma smagumu.

Apbrīnojami, ka tikai “Apvienotais saraksts” un Nacionālā apvienība spēj pateikt, ka “apstākļos, kad turpina iet bojā Izraēlas civiliedzīvotāji un palestīniešu teritorijās bāzētie teroristi turpina draudēt ar turpmāku vardarbības eskalāciju, partiju apvienība uzskata par neiespējamu Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam darbību”.

x x x

Vakarpusē attieksmi pret notikumiem Izraēlā tomēr pauda arī “progresisti”. Atis Švinka ievietoja vietnē X savas partijas atklāsmi:

“Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam izsakām stingru nosodījumu teroristiskās organizācijas “Hamas” uzbrukumiem Izraēlai un izsakām visdziļāko līdzjūtību nogalināto tuviniekiem.

Aicinām palestīniešu Nacionālo padomi, kas iestājas par konflikta miermīlīgu risinājumu, atbilstoši starptautiskajām tiesību normām

un procesiem, skaidri un nepārprotami paust savu nostāju un nosodīt “Hamas” noziedzīgo un aukstasinīgo rīcību, noslepkavojot simtiem Izraēlas civiliedzīvotāju.

Kopā ar kolēģiem deputātu grupai palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam pievienojāmies, lai izteiktu mūsu atbalstu miera kustībai Tuvajos Austrumos un divu valstu risinājumam Izraēlas - Palestīnas konfliktam.

Diemžēl politiski risinājumi un miera sarunas nav iespējamas, kamēr teroristiska organizācija pastrādā simtiem civiliedzīvotāju slepkavību un klaji pārkāpj starptautiskās tiesību normas.

Ar kolēģiem esam nolēmuši apturēt deputātu grupas darbību, kamēr palestīniešu Nacionālās padome nebūs nepārprotami paudusi savu nosodījumu “Hamas” uzbrukumiem Izraēlai.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā