#262 / 23.11.2022

Valsts uzņēmums “Sadales tīkls” šī gada pirmo pusi pabeidzis ar pusotra miljona eiro zaudējumiem un prasību palielināt elektrības sadales tarifus par 183 miljoniem eiro gadā. “Elektroenerģijas pārvades tarifa plānotais pieaugums, elektroenerģijas, kā arī elektrotīkla uzturēšanai un attīstībai nepieciešamo resursu cenu straujais kāpums veido a/s "Sadales tīkls" sadales pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo izmaksu pieaugumu 183 miljonu eiro apjomā gadā,” uzņēmums paziņoja 14. novembrī.
 
Divtik augstāks elektrības tarifs nekā Zviedrijā nevar neietekmēt izmaksu līmeni, ar ko visas pasaules dārdzības apstākļos nākas saskarties Latvijai un abām pārējām Baltijas valstīm, kuras Eiropā saglabā līdera lomu patēriņa cenu pieauguma tempu ziņā. Patlaban vienīgā cerība ir, ka līdz šim straujais izmaksu pieaugums varētu būt vairāk absorbējies preču un pakalpojumu cenās nekā citur Eiropā un līdz ar to turpmāk mums inflācijas kāpums varētu būt lēnāks nekā citām valstīm.
 
Jauno valdību atkal sastādīs Krišjānis Kariņš – vakar Valsts prezidents Egils Levits to paziņoja oficiāli. Tas nebija liels pārsteigums, jo pēdējā laika politisko notikumu attīstība citu variantu faktiski it kā nepieļāva. Tagad dienaskārtībā ir jaunās valdības deklarācija. Daudzi to gaida ar lielām cerībām – arī tie, kuri tomēr ne līdz galam saprot, ar ko “vecais” Kariņš, kuru prezidents savulaik Saeimas sēdē faktiski identificēja ar valsts “ilgstošu atpakaļslīdēšanu”, atšķirsies no “jaunā” Kariņa, kurš vedīs valsti pretī ilgai un laimīgai nākotnei. Pagaidām šķiet, ka ne ar ko.
 
Valsts svētku dunā tikpat kā nepamanīta palika ziņa par it kā 18. novembrī dienas vidū (?!) – 14.24 – apķēpātu Puškina pieminekli Rīgā, Kronvalda parkā. Rakstu “it kā”, jo sākotnējais šīs ziņas avots ir vairāk nekā apšaubāms – Krievijas vēstniecības Latvijā ieraksts sociālajā vietnē “Facebook”. Arī visi tālākie šīs “ziņas” pārpublicējumi ir ar atsauci uz šo ierakstu.
 
Māris Krautmanis
23.11.2022.