© Foto: Dārzs zem Saules

Dārzniecībā Dārzs zem Saules beidzot ir uzziedējusi magnolija 'Rose Marie' un varu komentēt tās raksturlielumus un īpašības.

Tās vecāki ir koraļkrāsas tulpjveidīgā zieda magnolija 'Pink Surprise' un smaržīgās laša krāsas ļoti izturīgā, smaržīgā magnolija 'Daybreak'. Tad nu mēs šogad varam baudīt šo karalisko ‘Rose Marie’ ziedu, kas ir ieguvis cēlo tulpjveida zieda formu, citrusu smaržu un spēcīgu silta rozā, vairāk koraļkrāsas toni, mazām tumšākām strīpiņām ārpusē savām 9 ziedlapiņām ziedā un vienmērīgu silti, silti rozā toni zieda iekšpusē.

Foto: Dārzs zem Saules

Ši magnolija zied līdz 6 nedēļām. Burvīgi, vai ne! Parasti magnolijas zied stipri īsāku laiku. Turklāt zied vēlāk nekā Āzijas izcelsmes magnolijas, tas nozīmē, ka varētu ziedēt arī pēc lielajām pavasara salnām.

Maza piebilde, lai nemulsina, kādēļ Dārzā zem Saules jau zied? Atbilde pavisam vienkārša: šīs magnolijas atbraukušas no Polijas, tāpēc šogad zied ātrāk, bet nākamgad ziedēs pēc salnām.

Foto: Dārzs zem Saules

Specifikācija

Ziedu krāsa: rozā, koraļkrāsas nokrāsu.

Ziedu izmērs: 20-30 cm.

Zieda forma - augstā (tulpe).

Auga augstums 10 gados 3X4m.

Augšanas forma: kolonveidīga, lāses (olas) forma.

Izturības zona: 5.

Ziedēšana ilgst līdz sešām nedēļām.

Vecāki M. 'Pink Surprise' x M. ‘Daybreak.

Foto: Dārzs zem Saules

Dārzā zem Saules nopērkami ļoti skaisti, drukni stādi, iepriekšējos gados piegriezti, tāpēc nav gari, bet spēcīgi, ziedoši par 95 euro gabalā. Magnoliju skaits ir ierobežots.

Vispārīgi par magnolijām

Magnolijām ir dažas audzēšanas prasības, kas jāņem vērā pirms pirkuma. Jā, magnolija ir viegli audzējama, bet tikai tad, ja izvēlēsies tai atbilstošu vietu un nemēģināsi to mocīt tai nepiemērotā vietā!

Tā tomēr ir meža augs, tāpēc ir sekojošie noteikumi:

  • dod priekšroku viegli skābai augsnei (ph5),
  • kas ir diezgan labi drenējoša, jo magnolijas parasti ienīst, ja to saknes atrodas stāvošā ūdenī, tāpēc smagā mālainā augsnē tām var būt grūti,
  • turklāt šiem kokiem/krūmiem vislabāk klājas saulainā vai daļēji ēnainā vietā, bet aizsargātā no caurvējiem.
  • tās var būt diezgan neiecietīgas pret pilsētas piesārņojumu, tāpēc ir vairāk piemēroti dārza aizmugurē, nevis pie ielas.

Foto: Dārzs zem Saules

Jāapzinās, ka, ja tas aug bez apgriešanas, brieduma stadijā sasniedz samērā lielu augumu, tāpēc rūpīgi izvēlieties stādīšanas vietu, paturot prātā šos izmērus, vai iemācies piegriezt uzreiz pēc ziedēšanas vai vasaras vidū.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv