Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

Plāno atcelt aizliegumu pārdot tabakas izstrādājumus tirgos

Finanšu ministrija (FM) rosina atcelt aizliegumu pārdot tabakas izstrādājumus tirgos.

FM izstrādātais likumprojekts ceturtdien pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē, un par to vēl jālemj valdībā un Saeimā.

Pašlaik likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" noteic, ka tabakas izstrādājumus aizliegts pārdot teritorijās, kurām noteiktā kārtībā piešķirts tirgus statuss.

2010.gada sākumā, atjaunojoties Latvijas Tirgu savienībai, viens no jautājumiem, kas tika apspriests pirmajās savienības valdes sēdēs, kā arī tikšanās reizēs ar tirgu vadītājiem, bija ar likumu noteiktais ierobežojums tabakas izstrādājumu tirdzniecībai tirgos.

Savienība uzskata, ka ierobežojums ir noteikts nepamatoti, jo ir veicinājis, nevis aizkavējis tabakas izstrādājumu nelegālu tirdzniecību, kas palielina ēnu ekonomikas īpatsvaru. Turklāt valsts budžetā kopš 2004.gada, kad stājies spēkā ierobežojums, nav ienākuši akcīzes nodokļu maksājumi par tabakas izstrādājumiem, kuri būtu pārdoti tirgos. Atgriešanās pie tabakas izstrādājumu atļautas tirdzniecības tirgos ļautu izskaust nelegālo tirdzniecību, jo uzņēmēji būtu ieinteresēti nepieļaut negodīgu konkurenci, kā arī tādējādi uzlabotos akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem, uzskata Tirgu savienība.

Organizācija arī norādījusi, ka tādējādi tirgi ir nostādīti nevienlīdzīgā stāvoklī salīdzinājumā ar citiem tirdzniecības dalībniekiem. Pircēji, kas vēlas nopirkt, piemēram, gan pārtikas produktus, gan tabakas izstrādājumus, dodas iepirkties uz lielveikalu, nevis tirgu. Turklāt absurda situācija izveidojas, ja tabakas izstrādājumi tiek tirgoti tirdzniecības vietās, kuras atrodas netālu no tirgus teritorijas.

FM atzinusi, ka ierobežojuma mērķis ‒ novērst tabakas izstrādājumu nelegālo tirdzniecību ‒ nav sasniegts.