Aleksandrs Kiršteins: "Zaļais" kurss ir krāpniecība, kas iznīcina dabu

Par “zaļā” kursa greizo virzību, par vēja ģeneratoru radītajām nelaimēm, par Latvijas upju postīšanu ar mazajiem hesiem, par to, kāda var būt Eiropas nākotne, vēl par daudz ko citu – “Neatkarīgās” saruna ar Saeimas deputātu Aleksandru Kiršteinu, kurš pārstāv politisko partiju apvienību “Tauta. Zeme. Valstiskums” un kandidē Eiropas Parlamenta vēlēšanās.
©Dmitrijs Suļžics/MN

Kādā stāvoklī patlaban ir sabiedrība - tā ir sašķelta, apjukusi, vienota?

Domāju, ka sabiedrība nav sašķelta, bet ir fakti, kas uztrauc cilvēkus, kuri seko līdzi norisēm politikā un ekonomikā. Piemēram, mēs nosvinējām 10 gadus kopš pievienošanās eirozonai, un Eiropas Centrālā banka publicēja ģimeņu turīguma datus, kur bija redzama nauda bankās, rēķināta nekustamo īpašumu vērtība mīnus hipotekārie parādi. Latvija tur eirozonā bija pēdējā vietā ar kaut kādiem 34 000 eiro. Viss, protams, ir relatīvi, bet, ja lietuviešiem ir vairāk kā 80 tūkstošu, bet ES vidējais skaitlis ir 100 000 eiro, tad izskatās, ka mums kaut kā īsti neiet.


Kāpēc?

Domāju, ka cēlonis visam bija 2009. gadā, kad tika izveidota valdība ar premjeru Valdi Dombrovski. Viņš nesāka banku krīzi, taču banku krīzes laikā tika pieņemts lēmums nevis devalvēt valūtu - latus, bet devalvēt iekšējo tautas atalgojuma sistēmu. Algas vidēji krita par 30% - 40%. Tika slēgti uzņēmumi, cilvēki brauca projām no valsts. Līdz Dombrovska valdības laikam emigrācijā dzīvoja aptuveni 80 tūkstoši, bet patlaban aizbraukušo cilvēku skaits ir gandrīz 300 tūkstoši. Viņu saražotā IKP vērtība tagad varētu būt ap 100 miljardiem eiro.

“Parex” bankas katastrofa nebija tikai vairāk kā miljarda latu zaudējums, kumulatīvi sekas bija daudz lielākas - cilvēkiem nemaksāja algas, viņi nespēja samaksāt hipotekāros kredītu. Tie bija cilvēki darbspējīgā vecumā no 30 līdz 59 gadiem. Tas ir sitiens, no kura mēs neesam atkopušies līdz šim brīdim.

Vēlāk nāca kovids, bet tas bija visur. Un Latvija izdarīja vislielāko muļķību. Vakcinācija neapturēja vīrusa pārnesi, jo pīķa proteīns katram vīrusam ir citāds, tātad vakcinācija darbojās tikai uz vienu vīrusa veidu. Aizliegumi uzņēmējdarbībai, veikalu slēgšana bija liela muļķība. Tikmēr Zviedrijā nelika pat maskas skolās nēsāt. Viņi ir ekonomiski ieguvēji, mēs esam kārtējo reizi zaudētāji visās jomās.



Un tad vēl tāds sitiens kā banku “eiroremonts” vai finanšu “kapitālais remonts”, kas Latviju finansiāli sagrāva. Citēšu ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Robertsonu, kurš teica, ka nespēj Latvijā ātri atvērt savu kontu bankā. Latvija ir zaudējusi desmitus vai pat simtus miljonu eiro tāpēc vien, ka amerikāņu uzņēmēji atteicās šeit palikt, jo viņi nevarēja atvērt šeit kontus, tāpēc reģistrējās Lietuvā.

Tā ir politika, ko veica “Jaunais laiks”, kas mutāciju rezultātā izgāja caur “Zatlera reformu partiju” kā zombiji un tagad saucas “Jaunā Vienotība” - tā ir viena un tā pati politiskā sistēma. Viņiem ir premjera un finanšu ministra amati, kas ir sviras, kā nodrošināt politekonomisko varu.


Pirms neilga laika tu izstājies no Nacionālās apvienības (NA) un radīji jaunu politisko spēku, kas tagad startē Eiroparlamenta vēlēšanās. NA līderis Raivis Dzintars teica, ka Nacionālajai apvienībai esot bijusi neefektīva sadarbība ar Aleksandru Kiršteinu, un vēlētājiem EP vēlēšanās balsojot par Kiršteina politisko veidojumu - tās būšot vējā izmestas balsis.

Par to “vējā izmesto balsi” viņam kaut kādā mērā ir taisnība, jo Saeimā man bieži nācās balsot pretēji NA uzstādījumam. Piemēram, kovida laikā es teicu, ka tas ir rupjš Satversmes pārkāpums, ja Saeima atņem mandātus Saeimas deputātiem un pašvaldības deputātiem.

Bija pat tik tālu, ka, lai šo lēmumu pieņemtu, divos balsojumos trūka kvoruma. Tad Raivis Dzintars skraidīja apkārt, lūdzot, lai “Saskaņa” nobalso “pret”. Tad ar trešo reizi kvorums bija, un lēmums tika pieņemts.

Rezultātā Nacionālā apvienība zaudēja gan Ingunu Rībenu, gan Romānu Naudiņu.

Pasaules veselības organizācija tagad pati atsakās no piespiedu vakcinācijas, kas vakcinētajiem radījusi neizskaidrojamu mirstības pieaugumu dažās valstīs līdz 20% un saka: “Mēs jau neko nelikām, paši muļķi bijāt! Mēs tikai ieteicām.”

Un vēl ir bijusi vesela rinda citu jautājumu, par kuriem man ir pavisam citi uzskati. Piemēram, es necenšos uzlabot “zaļo kursu”. Es uzskatu, ka tā ir krāpniecība - viss, kas notiek ar vēja parkiem, ar milzīgu betona kluču iebetonēšanu lauksaimniecības zemēs, ar emisijas kvotu tirgošanu, ar zemes iztirgošanu un mežu izciršanu, kas, manuprāt, ir noziegums, jo meži paši ir atjaunojamā enerģija.

“Latvijas finiera” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis teica, ka Latvijā gadā sapūst ap miljonu kubikmetru nekvalitatīvās koksnes. To varētu sintezēt biodegvielā, modernos ķīmijas produktos. Ja mēs izcirtīsim it kā nekvalitatīvus mežus un betonēsim tur vai kūdras purvos pamatus vēja turbīnām, zaudēsim milzīgu atjaunojamās enerģijas resursu. Vai zināt, ka Pienavas vēja parkā vienas turbīnas pamatos ir 2400 tonnas betona?

Esmu apmeklējis trīs VES projektu vērtēšanas sanāksmes Latvijā, un visās iedzīvotāji kategoriski protestē pret vēja parkiem.

Varam vaicāt šiem būvniekiem, cik izmešu radīsies, lai šādus parkus uzbūvētu? Vēja parkos paredz 30 vai pat 60 elektrostacijas 280 - 300 metru augstumā, tērējot tūkstošiem tonnu betona un tērauda. Kādi ir kopējie izmeši un fosilās enerģijas patēriņš smagajai tehnikai, lai raktuvēs iegūtu dzelzs rūdu, izkausētu tēraudu, saražotu cementu un uzbūvētu visus šos torņus? Tas viss ir jāatved uz Latviju, jāsamontē, maksājot milzīgu naudu Ķīnai, no kuras ieved vēja parkiem nepieciešamās tehnoloģijas. Tas attiecas ne tikai uz vēja, bet arī uz saules parkiem, kur 80% paneļu ir Ķīnas ražojums.

Nesen lasīju interviju ar ornitologu žurnālā ,,Sestdiena”, kurš saka, ka tikai vienā vēja parkā Skotijā pēdējos gados esot atrasti nosisti vairāk kā 100 jūras ērgļi.

Tiek pieņemti Eiropas Savienības normatīvie dokumenti par biotopu un vides aizsardzību, bet liekulība turpinās visās jomās, jo nesaka jau, ka ogļskābā gāze nav problēma - ja šīs gāzes nebūtu, tad gan tā būtu problēma. Mēs skolā mācījāmies, kas ir ogleklis un ūdeņradis. Tie rada fotosintēzi, un rezultātā pieaug zaļā masa, palielinās ražība. Ja atmosfērā ogļskābā gāze ir 0,04%, kas ir tikai četras molekulas no 10 000 citu gāzu molekulām, tad jābūt vienkārši muļķim, kas skolā nav gājis, lai ticētu, ka tas var radīt klimata izmaiņas.

Taču uz klimata izmaiņu bāzes tiek izveidota viltus zinātne. Ir tāda organizācija “CLINTEL”, kurā apvienojušies vairāk kā 1900 pasaules politiķi un izcili zinātnieki, tajā skaitā divi Nobela prēmijas laureāti, kuri apgalvo - klimata zinātne ir pārvērsta par krāpniecisku politiķu un uzpirktu žurnālistu pseidozinātni.


Klimata zinātne kā sekta?

Jā, uz pseidoreliģijas bāzes parādās veikli darboņi, un Eiropas Komisija mums liek klimatpolitikas vārdā samazināt ražošanu, slēgt uzņēmumus, atteikties no saviem dabīgajiem atjaunojamajiem resursiem, to vietā iepērkot dārgas importa tehnoloģiskās iekārtas.

Latvijas rīcībā ir pusotrs miljards tonnu kūdras, kas mūsu energopatēriņam pietiktu vismaz nākamajiem 1500 gadiem. Mums ir meži un purvi, milzu resursi koksnes produktu un ķīmiskās rūpniecības, tajā skaitā visādu biodegvielu attīstībai. Un, protams, ka nākotnē vairākums enerģijas tiks saražots jaunākās paaudzes kodolreaktoros.

Bet ja mēs miljardus eiro izniekosim kaut kādās pseidodarbībās, tad tas necels Latvijā ne iedzīvotāju dzīves līmeni, ne arī līdzēs daudz svarīgāku problēmu risināšanā, kas sakrājušās veselības aizsardzības, izglītības vai valsts aizsardzības jomās.

Pasaules un ES pieredze rāda, ka ikviens jauns vēja vai saules parks nevis samazina, bet palielina katras kilovatstundas izmaksas, jo jāpievelk jauni sadales tīkli. AS “Sadales tīkls” vadība sola, ka ieguldīs līdz diviem miljardiem eiro, lai nomainītu esošos tīklus un celtu jaunas apakšstacijas.

Vēja parki maksimālo ražošanas jaudu sasniedz tikai, kad pūš spēcīgs vējš, bet parasti tad liels vēja ātrums ir visā Ziemeļeiropā. Elektroenerģijai rodas pārpalikums, to nav kur likt, rotori tiek apturēti, dažās valstīs no budžeta VES īpašniekiem pat maksā kompensācijas, kas rezultātā sadārdzina visu procesu. Saeimā neredzu nevienu partiju, kura skaidri pateiktu, ka tā visa ir krāpniecība.

Dmitrijs Suļžics/MN


Ja visi redz, ka tā ir krāpniecība, kāpēc tik daudzi uz to “pavelkas”?

Tāpēc, ka tiek pārdalīta politiskā ietekme un milzu finansiālās plūsmas. Līdzīgi kā ar mazajiem hesiem - liela daļa politiķu ar tiem ir saistīti, iespējams, viņiem pašiem vai viņu radiem ir daļas mazajās hidroelektrostacijās. Upēs dažādu šķēršļu un dambju skaits Latvijā pārsniedz 1400! Patlaban kopā visas mazās HES saražo tikai ap 0,9% no kopējās “Latvenergo” jaudas. Uz Gaujas iznīcina vērtīgo zivju migrācijas ceļus, bet hesi nes peļņu īpašniekiem.

Uz alatu un foreļu upes Gaujas ir deviņi vasarā smirdoši dīķi. Tur karūsas un karpas varbūt dzīvo, bet ne alatas un foreles. Man šķiet, ka Latvija ir vienīgā valsts, kas ir iznīcinājusi visas trīs lielākās lašupes - Daugavu, Gauju un Salacu. Visas ir aizdambētas, zivju ceļi netiek izbūvēti, jo tas prasa naudu. Kad Ķeguma HES uzbūvēja, tur bija zivju ceļš, bet pārējiem HES nav. Mēs ar tādu īstu zaļo politiku nekur netiekam, visur priekšā ir īpašnieku materiālās intereses.


Ar “zaļo” politiku nekas nesanāk, bet kā ar imigrāciju?

Kā tad tika dibināta Eiropas Savienība? ES dibinātāji Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans un VFR kanclers Konrāds Adenauers bija kristieši un teica, ka Eiropas kultūru var būvēt tikai vienas civilizācijas pārstāvji. To mūsu partiju apvienība ,,Tauta. Zeme. Valstiskums” ir ierakstījusi arī savā Eiroparlamenta vēlēšanu programmā.

Pamatā visa Rietumeiropas pēdējās tūkstošgades vēsture ir saistīta ar kristietību un tās iespaidā radīto kultūru. To redzam gan krāšņo katedrāļu arhitektūrā, gan izcilāko gleznotāju darbos, gan klasiskajā mūzikā. Ja Eiropas Komisijas un Eiroparlamenta kreisi liberālais vairākums tagad to izmisīgi cenšas pārinstalēt un mums draud, ka uzliks naudas sodu, ja neatzīsim uzņemšanas kvotas bēgļiem no Āfrikas vai Āzijas valstīm, tad kā interesēs tas notiek? Domāju, ka eiropieši agrāk vai vēlāk attapsies, un tas nenotiks.


Vai tad kāds grasās neatzīt šīs kvotas?

Mēs jau redzam, kas notiek ar Ungāriju, ar Poliju, kuras izrāda pretestību. Tur neko nevar izlabot, tur var tikai patriekt un pārveidot šo Eiropas komisiju un pārveidot šo filozofiju.

Viens, divi vai deviņi deputāti no Latvijas Eiroparlamentā neko nemainīs, ir jāmainās politiskajai sistēmai katrā valstī. Ja visi valstu vadītāji būtu tādi kā nacionāli konservatīvā ,,Somu partija”, ,,Zviedrijas demokrāti'' vai igauņu konservatīvās tautas partijas ,,EKRE’’ politiķi, tad visa šī politika mainītos ar rāvienu.

Vieni no pirmajiem Zviedrijas mēreni labējās valdības lēmumiem pēc ilgas sociāldemokrātu valdīšanas gadiem bija attieksmes maiņa pret svešas kultūras ieceļotājiem un atteikšanās no Klimata ministrijas ar tās pārspīlējumiem par cilvēku darbības ietekmi uz klimata izmaiņām. Tiek pārskatīta virkne kreiso partiju pieņemto likumu gan par imigrāciju, gan enerģētiku. Atcelti aizliegumi būvēt jaunus kodolreaktorus.


Kāpēc mēs Latvijā nevarētu attīstīt atomenerģētiku?

Tas ir labs jautājums, un daļēji saistīts valsts drošību. Mums elektroenerģijas cenas reģionā ir augstas tāpēc, ka tika slēgta Ignalinas atomelektrostacija Lietuvā. Pēc tam bija visādas vienošanās, kā attīstīt kodolenerģētiku Baltijas valstīs un parakstīta kopēja vienošanās. Katra valsts ieguldītu pa miljardam dolāru.

Taču pēc tam Lietuvā pēc “zaļo” ierosinājuma bija referendums, kurā tika nobalsots, ka atomelektrostacijas ir bīstamas, tāpēc nav vajadzīgas. Tas atgādina to, kas notika Vācijā, kur tika slēgtas 10 lielas atomelektrostacijas.

Tikai tagad zinām, ka visas šīs zaļās kustības Eiropā - “Greenpeace” un tamlīdzīgas - saņēma finansējumu no Krievijas, kas nebija ieinteresēta stabilā Baltijas valstu energoneatkarībā, jo tirgoja tur savu gāzi.

Melošana vēl izpaužas noklusējumā, ka dažās valstīs, kur vēja enerģijas daļa tuvojas 10 līdz 20 procentiem kā Vācijā vai Beļģijā un vēja parki ir sacelti no vienas vietas, ir arī visaugstākā elektroenerģijas cena. Tad kāpēc gan ne viena no viszemākajām?

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pieņēma lēmumu nākamajā gadā būtiski palielināt subsīdijas gāzes un naftas ieguvei. Kāpēc tad tērēt naudu šim mērķim, ja var apbūvēt visu Ameriku ar vēja parkiem? Taču amerikāņi no šāda virziena ir atteikušies.

Arī no 2035. gada aizliegt reģistrēt iekšdedzes automašīnas, pamatojot to ar nepieciešamību mazināt CO2 ir muļķība. Jebkurš biologs pateiks: ja atmosfērā ir 0,04% ogļskābās gāzes, tad tas ir normāli. Pat, ja būtu 0,08%, tad tas arī netraucētu. Taču, ja ogļskābā gāze nokristu zem 0,02%, tad dzīvība uz Zemes izbeigtos.

Dmitrijs Suļžics/MN


Pasaki tā gluži filozofiski: kāpēc šis “zaļais” absurds ir dzīvotspējīgs?

Tāpēc, ka to cilvēku skaits, kas domā ar savu galvu, samazinās. Es vienmēr ironizēju - ar ko atšķiras ES un PSRS? Pat termini ir līdzīgi - PSRS bija komisāri un ES ir komisāri, PSRS bija zonas un ES ir zonas, PSRS bija “troikas” un arī ES ir “troika”. It kā humors, bet principā esošā ES ir kreisa, vairākums tur ir sociālisti, kuri, protams, ir dažādi. Daži ES sociālisti ir pat kreisāki par komunistiem. Gorbačova laika komunisti nebija tik kreisi. Tāpat kā visas tās “zaļās” partijas un viss pārējais ES.

Ja mēs, eiropieši, mainītu esošo sistēmu valstīs un dabūtu vairākumu Eiropas Parlamentā, Eiropas Komisijā un valstu vadītāju Padomē, tad varētu arī īstenot Šūmana sapni par tādām kopējās Eiropas mājām, kur neviena valsts nejaucas citas valsts iekšējās lietās un ES pieturas pie Rietumu civilizācijas tradicionālajām vērtībām.

Šūmans paredzēja arī vienu pesimistisku Eiropas nākotnes scenāriju: “Eiropa būs vai nu kristīga, vai nekāda.” Nu šobrīd jau arī ir nekāda. Bet, ko darīt, ja nav ideālu? Visa centrā tiek nolikts cilvēks kā patērētājs, virs kura nekā vairs nav. Tad rezultātā ES paliek tikai patēriņa kultūra, jo cilvēktiesības arī tiek ierobežotas arvien vairāk. Rezultātā ES loma pasaulē strauji sarūk. To redzam gan globālajā ekonomiskajā konkurencē, kur dominē ASV un Ķīna, bet pie horizonta jau parādās Indija, gan nespēj nodrošināt savu aizsardzību bez ASV atbalsta, gan ierobežotajā militārajā un diplomātiskajā palīdzībā Ukrainai.

___

Sarunas turpinājumā: par drošības situāciju Latvijā, par to, kāpēc cilvēkiem vajadzīgi ieroči, par to, kāpēc latvieši nav aizsargāti, par tiem, kurus vajadzētu iemest Rīgas kanālā, par nejēdzīgu projektu apturēšanu.

***

Politisko reklāmu apmaksā Aleksandrs Kiršteins

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā