Veselības ministrija ir pārliecināta, ka skolas visu gadu strādās klātienē

Katru nedēļu samazinoties Covid-19 jauno infekcijas gadījumu skaitam, epidemiologi ir diezgan optimistiski noskaņoti par jaunā mācību gada norisi tikai un vienīgi klātienē. Arī Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” apstiprina, ka koronavīrusa ietekme uz mācību procesu mazinās visos izglītības līmeņos un mācības var notikt klātienē.
©Gints Ivuškāns/F64

Pieredze ir, nav jābaidās

Pagājušajā nedēļā Covid-19 gadījumu skaits samazinājās par trešdaļu, un, visticamāk, šajā nedēļā sagaidāms samazinājums. Covid-19 pacientu skaits samazinājies arī slimnīcās. Jaunatklāto gadījumu skaita samazinājums novērojams visos Latvijas reģionos un visās vecuma grupās, informē Slimību profilakses un kontroles centrā. Tā kā Covid-19 izplatību iepriekš būtiski ietekmējusi skolēnu pulcēšanās skolās, tad to, vai un kā jaunā mācību gada sākšanās klātienē ietekmēs vīrusa izplatību, redzēsim pēc pāris nedēļām.

Arī pagājušajā mācību gadā skolas darbu sāka klātienē un šādā formātā arī turpinās. Veselības ministrijā norāda, ka, epidemioloģiskajai situācijai stabilizējoties un ņemot vērā iepriekšējo gadu laikā uzkrāto pandēmijas pieredzi, gaidāms, ka jaunajā mācību gadā Covid-19 ietekme uz mācību procesu mazināsies visās izglītības jomās un mācības tiks organizētas klātienē.

Skolēnus netestēs

Skolās būs pieejami antigēna paštesti, kurus varēs izmantot, ja skolēnam pēkšņi parādījušies Covid-19 simptomi vai skolā novērojama plašāka inficēšanās. Tomēr plaša visu skolēnu testēšana, kā tas bija pagājušā mācību gada pirmajā pusē, nav plānota, “Neatkarīgajai” apstiprināja Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. Vēl pavasarī skolās ir pabeigta CO2 monitoru uzstādīšana, kas ļauj sekot gaisa kvalitātei klasēs un laikus tās vēdināt, tā samazinot inficēšanās riskus ne tikai ar Covid-19, bet arī citām elpceļu infekciju slimībām.

Tomēr pilnīgi bez raizēm skolas arī nevar dzīvot, jo visām izglītības iestādēm ir saglabātas pamata rekomendācijas - telpu vēdināšana, roku dezinfekcija, augstas saslimstības gadījumā pēc iespējas arī ir jāplāno nodalītas skolēnu plūsmas. Ja būs vērojams vietējs infekcijas uzliesmojums, izglītības iestādes vadītājs varēs noteikt stingrākus drošības pasākumus.

Epidemiologi norāda, ka līdzīgi kā katru rudeni turpmākajās nedēļās palielināsies saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijas slimībām, tādēļ būtiski vecākiem būt atbildīgiem un slimības simptomu gadījumā - ja ir klepus, iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra - nevest bērnu uz izglītības iestādi, bet atstāt mājās un sazināties ar ģimenes ārstu.

Atcelti vakcinācijas sertifikāti arī mediķiem

Jau kopš jūlija ir atcelti vakcinācijas sertifikāti skolotājiem, taču no pirmā septembra valdība tos kā obligātu prasību ir atcēlusi arī studentiem un veselības aprūpes darbiniekiem. Vienīgais izņēmums, kad studējošajiem ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, ja izglītības iestāde ir pieņēmusi lēmumu par sertifikāta nepieciešamību. Darba devējiem tiek saglabātas tiesības prasīt, lai darbavietās, kur ir augsts Covid-19 izplatības risks, darbinieks būtu veicis vakcināciju.

Veselības ministrijā skaidro, ka svarīga ir aktuālā vakcinācija, kas spēj pasargāt cilvēku no smagas slimības un nāves, un līdz ar to vairs netiks minēts tas, kad veikta vakcinācija vai no kura datuma cilvēks skaitās vakcinēts. Pašlaik pieejamās rekomendācijas liecina, ka pietiekamu aizsardzību nodrošina vakcinācija ar vakcīnu, kas pielāgota konkrētajā laikā cirkulējošajiem Covid-19 paveidiem. Tas nozīmē, ka nākotnē vairs netiks uzskaitītas vakcīnu devas, bet, līdzīgi kā sezonālās gripas gadījumā, cilvēki vakcinēsies ar vīrusa cirkulēšanas sezonai atbilstošām vakcīnām.

Septembrī varētu parādīties jaunas vakcīnas

Rudenī cilvēkiem tiks rekomendēts saņemt otro balstvakcīnu, tiklīdz tā būs pieejama. Imunizācijas valsts padome aicina turpmāk pakāpeniski, līdz ar pielāgoto vakcīnu saņemšanu, vairs neuzskaitīt iepriekš saņemtās Covid-19 vakcīnu devas un pārslimošanas faktus un, nozīmējot balstvakcināciju, neveidot sarežģītus Covid-19 vakcinācijas algoritmus.

Plašāka vakcinācija pret Covid-19 rudens sezonā plānota pēc pielāgoto vakcīnu pret Covid-19 apstiprināšanas Eiropas Zāļu aģentūrā. Lai arī precīzi nav iespējams prognozēt, kad Eiropas Zāļu aģentūra varētu pabeigt izvērtējuma procesu, tas varētu notikt septembrī.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā