Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Mežaparkā šovasar notiks grandiozs elektroniskās deju mūzikas festivāls

© Ritvars Stankevics

Pagājušās nedēļas nogalē tika pieteikts jauns augsta līmeņa muzikālais pasākums Rīgā - elektroniskās deju mūzikas festivāls “Unreal”, kas ar pasaules klases dīdžeju dalību 17. jūnijā divpadsmit stundu garumā risināsies Mežaparka Lielajā estrādē.

Jau pašlaik pieteiktie festivāla dīdžeju vārdi ir cieņu raisoši, jo tie tiešām elektroniskās deju mūzikas žanrā uzskatāmi par līderiem: Dimitri Vegas & Like Mike (Beļģija/Grieķija), Tungevaag (Norvēģija), Plastik Funk (Vācija), Sammy Porter (Lielbritānija) u.c. Piemēram, Dimitri Vegas & Like Mike dīdžeju pasaulē šobrīd skaitās Top 3 vīri. Uz skatuves kāps arī pašmāju šīs jomas meistari DJ Makree, Magnuss Eriņš, NF3 & Rexton, Levan & 24k un Bruno Draake. Dīdžejs Magnuss Eriņš uzskata, ka „Dimitri Vegas & Like Mike un līdzīga līmeņa dīdžeju uzstāšanās Mežaparkā var atvest uz Latviju gan šī, gan citu mūzikas žanru pasaules līmeņa izpildītājus, palīdzot Rīgai veidoties kā populārai Ziemeļeiropas brīvdabas skatuvei.”

“Šovasar Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē uz Latvijas, Baltijas un Ziemeļeiropas mūzikas skatuves sevi pieteiks jauns elektroniskās deju mūzikas festivāls ar paplašinātās realitātes elementiem” - ambīciju “Unreal Festival” rīkotājiem netrūkst.

Festivālu organizē AOK - Andrejostas kvartāla pasākumu rīkotāji, kuri dažu gadu laikā pārveidojuši Andrejsalu par nozīmīgu pilsētas attīstības centru un kultūrvides teritoriju, piesaistot tai pastāvīgu apmeklētāju plūsmu. “Andrejosta kļuvusi par populārāko un stilīgāko brīvdabas atpūtas un izklaides pulcēšanās vietu galvaspilsētā elektroniskās un deju mūzikas cienītāju, kā arī pilsētas viesu vidū, tāpēc akumulētās idejas, enerģija un apmeklētāju pieprasījums pēc arvien lielākiem pasākumiem šovasar rezultēsies vērienīgā mūzikas festivālā,” norāda rīkotāji. Plānots kārtīgi piestrādāt arī pie tā, lai “Unreal” savos kalendāros iekļautu arī elektroniskās deju mūzikas cienītāji no Lietuvas un Igaunijas.

“Festivāls ir loģisks nākamais attīstības posms un solis AOK darbībā,” norāda “Unreal Festival” organizators Dāvis Čīma. “Kad sākām rīkot AOK pasākumus, tie ļoti īsā laikā izauga par pilsētas apmeklētākajām ballītēm. Cilvēki nāk pie mums īpašās atmosfēras un attieksmes dēļ, ko kopā ar komandu esam radījuši. Dažkārt atpūsties gribētāji gaidīja pat rindās, tāpēc mūsu vēlme ir piedāvāt to tūkstoškārt plašākam apmeklētāju lokam un radīt Latvijā vērienīgāko elektroniskās deju mūzikas festivālu. Mērķis dažu gadu laikā kļūt par topa festivālu Eiropā, atvedot pie mums arī ārvalstu interesentus.”

Lai gan Dāvis pasākuma prezentācijas laikā piesauca savstarpēji it kā nesavienojamos vārdus “ātri, strauji un ilgtspējīgi”, šis festivāls tiešām iecerēts kā ilgtspējīgs, taču, iespējams, nākamajos gados tas tiks rīkots nevis Mežaparkā, bet arī citviet Rīgā un pat Latvijā. “Šis nav viena gada projekts!” ar pārliecību pauda Dāvis. Šo pārliecību stiprina dažādi atbalstītāji, kuriem “esam pierādījuši sava darba kvalitāti ar pasākumiem Andrejsalā”, un tāpēc arī kļuvusi iespējama pasaules līmeņa dīdžeju piesaiste.

Un vēl kāda novitāte - “Unreal” festivāla īpašā atšķirības zīme būs paplašinātās realitātes jeb AR tehnoloģiju izmantošana, kas mūzikas industrijā kļūst arvien populārāka. Vienkāršoti runājot, festivāla apmeklētāji ar speciālas aplikācijas mobilajos telefonos palīdzību varēs redzēt ne tikai realitātē uz skatuves un festivāla teritorijā notiekošo, bet arī dažādus papildu vizuālos elementus - līdzīgi, kā tas bija pirms dažiem gadiem ļoti populārajā “pokemonu” ķeršanas spēlē.

Pirmo reizi AR izmantots “U2” koncerta laikā 2018. gadā, vēlāk sekoja arī Eminema un “Maroon 5” performances. Dažu gadu laikā AR joma strauji attīstījusies, un pašlaik paplašinātās realitātes funkcijas viesu izklaidei izmanto arī Koačellas festivāls un citi. “Paplašinātā realitāte vairs nav nākotnes tehnoloģija, tā ir šodiena,” uzsver AR tehnoloģijas veidotājs Toms Grīnvalds. “Lai pieredzētu AR iespējas, nepieciešams tikai telefons un aplikācija, kas ļaus virtuālajā vidē saskatīt īpaši radītus tēlus, objektus un vizualizācijas. Šādā veidā varam sniegt apmeklētājam nebijušu pieredzi un iespēju pabūt nereālā pasaulē, kas, iespējams, nākotnē kļūs par daļu no mūsu ikdienas.”