Lielbritānija Latviju ierindojusi Covid-19 nedrošo valstu vidū

Lai gan mūsu amatpersonas nebeidz slavēt Latvijas labos rezultātus cīņā ar Covid-19, Apvienotā Karaliste Latviju ieskaitījusi Covid-19 bīstamo valstu vidū. Mūsu kaimiņzeme Lietuva savukārt ir iekļauta Covid-19 drošo valstu sarakstā, no kuras ierodoties Apvienotajā Karalistē, nav jāievēro 14 dienu pašizolācija, kā tas šobrīd ir jādara tūristiem no Latvijas. Tiesa, pēc pāris dienām Apvienotā Karaliste Latviju no šī saraksta izņems un ceļotājiem no Latvijas vairs nevajadzēs ievērot 14 dienu pašizolāciju.
CEĻOTĀJU IEVĒRĪBAI. Ieceļojot Lielbritānijā no Latvijas, šobrīd jāievēro 14 dienu pašizolācija. Sods par šī pārkāpuma neievērošanu ir bargs – vairāk nekā 1000 eiro ©Jānis Šķieris /F64

Taču kopš 10, jūlija, dodoties no Latvijas uz Lielbritāniju, ikvienam ir jāpavada 14 dienas pašizolācijā, un tas attiecas gan uz tūristiem, gan arī Lielbritānijas iedzīvotājiem, kuri atgriežas valstī no viesošanās Latvijā. Šāda prasība ir spēkā kopš brīža, kad Lielbritānija atvēra robežas ceļotājiem. Ieceļojot Apvienotajā Karalistē no Lietuvas, pašizolācija nav jāievēro, jo šo mūsu kaimiņvalsti Lielbritānija ir iekļāvusi Covid-19 drošo valstu sarakstā. Latvija tajā nav iekļauta. Apvienotā Karaliste Covid-19 drošo valstu sarakstu plāno atjaunot 28. jūlijā, un tad Latvija tajā tiks iekļauta.

Tajā pašā laikā, iebraucot no Lielbritānijas Latvijā, vairs nav jāievēro 14 dienu pašizolācija, jo Latvija Lielbritāniju ir iekļāvusi Covid-19 drošo valstu sarakstā.

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses dienests Neatkarīgajai skaidro, ka Latvijā no 10. jūlija iebraucējiem no Apvienotās Karalistes nav jāievēro 14 dienu pašizolācija, jo kumulatīvais saslimstības rādītājs Apvienotajā Karalistē ir mazāks nekā 16 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju (saskaņā ar 17. jūlija datiem ‒ 13,2). Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu „Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 35. punkts nosaka, ka Latvijā ir obligāta prasība 14 dienas ievērot pašizolāciju iebraucējiem no tām valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ir virs 16 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Saslimstības rādītājs tiek pārrēķināts un publicēts katru piektdienu Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā (SPKC). Līdz ar to ĀM un SPKC pirms ceļošanas aicina uzmanīgi iepazīties ar aktuālo situāciju, jo tā var mainīties tieši pirms ceļošanas. Tāpat ĀM brīdina, ka tās mājaslapā publicētā informācija var nebūt pilnīga, jo valstīm ir tiesības operatīvi noteikt izmaiņas ieceļošanas kārtībā un uzturēšanās nosacījumos. Tādēļ pirms doties braucienā, aicinām sazināties ar konkrētās valsts vēstniecību vai kompetento iestādi, lai noskaidrotu aktuālos ieceļošanas nosacījumus.

ĀM apstiprina, ka Apvienotās Karalistes iestādes ir publicējušas valstu sarakstu, uz kurām, sākot ar 10. jūliju, neattiecas 14 dienu pašizolācijas prasība Anglijā. Pašlaik Latvijas šajā sarakstā nav. Taču saraksts tiks periodiski pārskatīts. „Šobrīd tiek strādāts, lai nākamajā pārskatā attiecībā uz Latviju tiktu atspoguļota aktuālā situācija,” uzsvēra ĀM.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sociālajā tīklā "Twitter" vakar paziņoja, ka sākot no 28. jūlija, otrdienas, Latvijas valstspiederīgajiem, iebraucot Lielbritānijā, vairs nebūs jāievēro pašizolācija.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja Neatkarīgajai uzsvēra, ka Latvijā pēdējo 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ir ļoti zems - saskaņā ar jaunākajiem datiem 2,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem (pirms nedēļas šis rādītājs bija 3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem), kas ir daudz labāks nekā šis rādītājs Apvienotajā Karalistē, kur saskaņā ar jaunākajiem datiem 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem ir 14,3.

Tomēr šobrīd un līdz brīdim, kamēr vien Latvija netiks iekļauta Covid-19 drošo valstu sarakstā Apvienotajā Karalistē, ikvienam, iebraucot Lielbritānijā, ir jāpavada 14 dienas pašizolācijā. Sods par šo noteikumu neievērošanu ir noteikts 1000 GBP (aptuveni 1098 eiro).

Gadījumos, ja ceļojums ir īsāks nekā 14 dienas, tad pašizolācijā nāksies pavadīt visu viesošanās laiku. Šāda persona drīkst pamest ieceļojot norādīto uzturēšanās vietu, tikai lai dotos uz lidostu.

ĀM arī vērš uzmanību, ka noteikumi Apvienotās Karalistes reģionos var atšķirties, tāpēc tā aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas valdību mājaslapās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā