Elitas Veidemanes vārds izmantots identitātes krāpšanā tviterī

Neuzmanīgam sociālā tīkla “Twitter” lietotājam varētu šķist, ka “Neatkarīgās Rīta Avīzes” žurnāliste, publiciste, sabiedriskā darbiniece un Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Elita Veidemane piepeši ir mainījusi savu viedokli par 180 grādiem itin visos sabiedrībai nozīmīgos jautājumos. Taču tā nav. Meli tiek tvītoti no viltus profila, kas izveidots acīmredzot nekrietnā nolūkā ietekmēt sabiedriski politiskos procesus Latvijas iedzīvotājiem nedraudzīgā virzienā. Lietotāja vārdā pamainīts viens burts.
Šis ir īstais Elitas Veidemanes profils tviterī. Ir vērts būt tā sekotājam. Viltojumu nereklamēsim ©Ekrānšāviņš

“Tas tiek darīts ar vienu mērķi: diskreditēt laikrakstu un diskreditēt mani kā autori,” secina Elita Veidemane. Kas to dara un kādēļ, var tikai minēt, bet fakts ir tāds, ka Neatkarīgā ir viens no nedaudzajiem nacionāli orientētajiem Latvijas medijiem, kas airē pret valdošo liberālo plūsmu - mēs iestājamies pret migrantu ievešanu, pret geju laulībām, pret blacklivesmetter teroru un pret Briseles uzspiesto kosmopolītismu.

“Mēs esam izteikti konservatīvs laikraksts, un notiekošais ierakstās kopējā trendā uzbrukt konservatīvām vērtībām,” atzīst kolēģe.

Hibrīduzbrukuma sastāvdaļa

Pārejot uz digitālo formātu un padarot laikraksta publikācijas pieejamas arī angļu valodā, Neatkarīgā ir audzējusi savu auditoriju un sabiedriski politisko ietekmi. Kādam tas traucē.

Pavasarī jau vēstījām, ka Neatkarīgās sabiedrotajam ziņu portālam nra.lv tīmeklī ir izveidots pakaļdarinājums ar mainīgu IP adresi, kas tiek turēts latentā stāvoklī. Profesionālais izpildījums un informētu avotu sniegtā informācija lika domāt, ka “Latvijas mediju telpai tiek gatavots hibrīduzbrukums”. Līdzīgi bija izdarīts ar vēl pāris citiem interneta resursiem. Šajos viltus portālos neaktuālās publikācijās sabiedrībā pazīstami ļaudis runāja to, ko patiesībā nekad nav teikuši. Neatkarīgā tās rīcībā esošo informāciju nodeva zināšanai valsts drošības institūcijām, par ko vēlāk saņēma pateicību un atsauksmi, ka tas bijis lietderīgi.

Izvēlētā metode līdzīga

Kāpēc gan kādam vajadzētu ieguldīt tik lielu darbu un naudu, lai izveidotu īsta medija spoguļversiju? Atbildi uz šo jautājumu toreiz sniedza kāds Neatkarīgās avots, kas nāk no krievu žurnālistu vides:

“Ar “Russia Today” saistītas struktūras latviešu valodā uztur informācijas kanālu tīklu. Sistēma tiek turēta latentā stāvoklī, lai to uz pilnu jaudu iedarbinātu, tiklīdz būs informatīva vajadzība vai tiks saņemta “Russia Today” pavēle izplatīt noteikta rakstura informāciju vai dezinformāciju.”

Šādā shēmā visnotaļ ierakstītos arī vēršanās pret individuāliem žurnālistiem un sabiedriski politiskiem darbiniekiem, virtuālu avataru izveidošana, ieliekot viņu mutēs tekstus, ko viņi nekad nav teikuši. Varbūt konkrētajā gadījumā tie nav tie paši, bet citi shēmotāji - nevis no kremlinu, bet liberāļu/velkamistu saimes. Tikai metode tā pati, jo Neatkarīgā abiem ir kā dadzis acīs.

Tāds ir tīmeklis

Šāds viltus profils, piemēram, bija izveidots Nacionālās apvienības līderim Raivim Dzintaram. Pirms pāris nedēļām tas vēl bija aktīvs, bet nu beidzot izdzēsts. Arī Elita Veidemane ir nosūtījusi mikroblogošanas vietnei “Twitter” informāciju, ka viņas vārds tiek prettiesiski izmantots. Arī vairāki autores sekotāji rīkojušies līdzīgi ‒ ziņojuši par notiekošo identitātes krāpšanu. Taču pagaidām saņemta standarta atbilde, ka pretenzija tiek izskatīta, vai arī, ka šis konkrētais konts twiterī nepārkāpj vietnes politiku. Lietotāju iespējas ietekmēt lielos interneta gigantus ir niecīgas. Var vērsties pie viņiem, pie policijas, pie interneta drošības iestādes CERT, bet tas nekādi negarantē aizsardzību no viltvāržu un noziedznieku uzbrukumiem. Tāds ir tīmeklis.

Vēl vakar pēcpusdienā viltus profils bija aktīvs un plašā spektrā vēstīja dažādas Latvijas valstij kaitnieciskas atziņas. Tiesa gan, pagaidām oktobrī uzģenerētajam viltus profilam ir tikai nepilns pussimts sekotāju, kamēr Elitai Veidemanei teju 7,5 tūkstoši, kas Latvijas kompaktajā tviteristu saimē ir ļoti augsts rādītājs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā