Covid-19 nauda slimnīcām: izmisuma solis vai pārdomāta rīcība?

Valdība nolēmusi piešķirt slimnīcām 8,19 miljonus eiro papildu gultu izveidei Covid-19 pacientu ārstēšanai. Tāpat slimnīcu rīcībā būs vēl 125 miljoni eiro Eiropas finansējuma tieši infrastruktūras attīstībai.
SLIMNĪCAS varēs saņemt 125 miljonus eiro dažādiem remontdarbiem un celtniecībai ©Dmitrijs Suļžics/F64

Tomēr tikai šonedēļ valdība pieņēma lēmumu maksāt mediķiem nevis 20 vai 50 procentu piemaksas par darbu ar Covid-19 pacientiem, bet simt procentu piemaksas. Tas mēnesī valdībai izmaksās no 13 līdz 18 miljoniem eiro.

Kur nonāks miljoni eiro?

Līdz šim panākt veselības nozarei papildu finansējumu vienmēr it bijis problemātiski, taču Covid-19 epidēmija un ārkārtas situācija visu ir mainījusi. Izvērtējot informāciju, kam pēdējās nedēļās tiks piešķirts papildu finansējums, tomēr jāsecina, ka visdāsnāk tas rit slimnīcu infrastruktūras virzienā. Otrkārt, nākamgad par 25 procentiem tiks palielinātas zemākās mēnešalgas veselības aprūpē strādājošajiem, kā arī no novembra mediķi, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, saņems piemaksas simt procentu apmērā. Slimnīcu spēja sniegt medicīnisko palīdzību un mediķu adekvāts algas pielikums ir nozīmīgs arī pacientiem, tomēr jāsecina, ka tieši veselības aprūpes pieejamības uzlabošanā (konsultācijām, zālēm, pacientu līdzmaksājumu mazināšanā) pagaidām nauda nav atradusies.

Šonedēļ valdība pieņēma lēmumu par 125 miljonu eiro novirzīšanu stratēģiski nozīmīgu ārstniecības iestāžu attīstībai. Šī summa gan nav domāta iztērēšanai viena gada laikā, bet turpmākos trīs gadus slimnīcām būs pieejams Eiropas Savienības struktūrfondu un valsts budžeta finansējums veselības aprūpes infrastruktūrai, lai, kā skaidro Veselības ministrijā, uzlabotu pakalpojumu kvalitāti un pieejamību pacientiem, kas ir īpaši nozīmīgi cīņā ar Covid-19 izraisīto pandēmiju.

Veselības ministrijā nenoliedz, ka šī nauda piešķirta, reaģējot uz Covid-19 izraisīto krīzes situāciju un nepieciešamību stiprināt slimnīcas, tajā skaitā nodrošinot epidemioloģisko prasību ievērošanu.

Papildu finansējums ir piešķirts tām ārstniecības iestādēm, kurām ir būtiska loma Covid-19 izraisītās krīzes seku ierobežošanā.

Finansējums būs pieejams Rīgas Austrumu slimnīcai stacionāra “Gaiļezers” viena korpusa rekonstrukcijai un Latvijas Onkoloģijas centra atjaunošanai. Naudu varēs izlietot arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatorā centra būvniecībai. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests iegādāsies operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus (plānots iegādāties vairāk nekā 160 automašīnas).

Papildus nauda piešķirta arī Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības projekta realizācijai. Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders skaidro, ka papildu finansējums bija nepieciešams saistībā “ar izmaiņām būvdarbu tehniskā projekta ietvaros, racionālākiem risinājumiem ēkas būvniecībai un telpu izmantošanai jeb intensitātes uzlabošanai, lai nodrošinātu jaunā korpusa pilnu funkcionalitāti atbilstoši mūsdienu prasībām un jaunākajām tendencēm pacientu ārstēšanā”.

Papildu miljoni Covid-19 gultām

Neatkarīgā rakstīja, ka viena no lielākajām problēmām pašlaik nodrošināt medicīnisko palīdzību slimnīcās ir saistīta ar mediķu trūkumu, un, pat ja izveidotu vēl vienu jaunu pagaidu slimnīcu, kur ievietot Covid-19 pacientus, tajā nebūtu kam strādāt.

LIELĀKĀ daļa finansējuma medicīnā paredzēta slimnīcu infrastruktūras papildu attīstībai, taču šonedēļ valdība arī vienojās, ka mediķi ir nopelnījuši simt procentu piemaksas par darbu Covid-19 epidēmijā / Kaspars Krafts/F64

Vēl viens šīs nedēļas valdības lēmums, visticamāk, liecina, ka valsts pārvalde cer, ka mediķu darba rokas atradīsies, jo Covid-19 pacientu ārstēšanai slimnīcās valdība papildus piešķīrusi astoņus miljonus eiro, lai izveidotu jaunas gultas Covid-19 pacientiem, pārprofilētu jau slimnīcās esošās gultas, kā arī nodrošinātu papildu nepieciešamo aprīkojumu.

Pašlaik pacienti ar pamatdiagnozi Covid-19 tiek stacionēti 10 slimnīcās (trīs klīniskās universitātes slimnīcās Rīgā un septiņās reģionālajās slimnīcās jeb piektā un ceturtā līmeņa slimnīcās). Šajās slimnīcās pieejamos resursus regulāri uzrauga gan Veselības ministrija un citi dienesti, un nepieciešamības gadījumā iespēju robežās slimnīcas veido papildu gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Kopumā no šonedēļ 796 jau pieejamām gultām Covid-19 pacientu ārstēšanai aizņemta bija 581, kas ir 73 procenti. Neatkarīgā rakstīja, ka dažās slimnīcās noslogojums ir simt procenti, bet, piemēram, lielākajā slimnīcā - Rīgas Austrumu slimnīcā - no visām tā sauktajām Covid-19 gultām noslogotas bija 82 procenti gultu. Vienlaikus daļa Covid-19 pacientu atrodas arī citās specializētajās ārstniecības iestādēs, piemēram, psihoneiroloģiskajās slimnīcās. Trešdienas dati rāda, ka stacionāros atrodas 709 Covid-19 pacienti, no kuriem 42 cilvēkiem veselības stāvoklis ir smags.

Diemžēl prognozes liecina, ka tuvākajā laikā būtiski pieaugs stacionēto pacientu skaits ar Covid-19, jo iepriekšējās nedēļās ir palielinājies saslimušo cilvēku skaits ‒ vidēji 15 līdz 20 procenti no saslimušajiem ar Covid-19 infekciju tiek stacionēti aptuveni septiņas dienas pēc slimības sākuma.

Saskaņā ar Veselības ministrijas ziņojumu valdībā 8,19 miljoni eiro nepieciešami, lai nodrošinātu Covid-19 pacientu veselības aprūpi, piemēram, nodrošinātu slimnīcas ar medicīniskajām iekārtām. Tāpat nepieciešami resursi, lai slimnīcās veiktu pasākumus infekcijas ierobežošanai. Veselības ministrijā skaidro, ka 370 000 eiro tiks novirzīti 52 gultu izveidei un esošo Covid-19 pacientu gultu papildu aprīkojumam, bet lielākā daļa finansējuma - 7,6 miljoni eiro ‒ papildu medicīnisko iekārtu un medicīnisko ierīču iegādei un to nomaiņai. Kādas ierīces nepieciešamas? Mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, medicīniskās iekārtas, kas ļauj sekot līdzi pacienta veselības stāvokļa izmaiņām, pacientam atrodoties intensīvajā terapijā, kā arī tādas medicīniskās iekārtas, kas nepieciešamas, lai Covid-19 pacientiem ar būtiskām komplikācijām vienlaikus varētu nodrošināt vairākus medikamentus. 150 000 eiro tiks atvēlēti Covid-19 pacientu nodaļas izveidei ar 15 gultām Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības slimnīcā Balvos.

Mediķiem būs lielākas piemaksas

Vēl viens lēmums, ko ilgi gaidīja mediķi, ‒ piemaksu noteikšana simt procentu apmērā par darbu Covid-19 apstākļos. Līdz šim piemaksas bija 20 līdz 50 procentu apmērā, kuras daudzi mediķi pat nepamanīja pie savas algas. Piemaksas mediķi saņems par darbu no 9. novembra līdz 31. decembrim. Piemaksas saņems darbinieki, kuru valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs ir stacionēti Covid-19 pacienti, kā arī ārstniecības iestāžu uzņemšanas nodaļās strādājošie un ārstniecības iestāžu darbinieki, kas ir iesaistīti Covid-19 testēšanā.

Piemaksas paredzētas arī ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kuri veic Covid-19 pacientu mājas aprūpi, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem un Slimību profilakses un kontroles centrā strādājošajiem. Piemaksas 100 procentu apmērā pienāktos ģimenes ārstu praksēm. Saskaņā ar Veselības ministrijas sniegto informāciju piemaksa ģimenes ārstam būs 100 procentu apmērā no darba samaksas jeb aptuveni 1485 eiro, savukārt ģimenes ārsta praksēs strādājošajām māsām un ārsta palīgiem tā būs aptuveni 891 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā