Vakcinācijas koordinēšanai vajadzīgi dārgi galdi un jauni skapji

Vakcinācijas projekta birojs iekārtots Veselības ministrijas telpās. Lai “triecienspēkam pandēmijas uzveikšanai”, kā to nosauca veselības ministrs Daniels Pavļuts, būtu ērti strādāt, Veselības ministrija no sava budžeta atvēlējusi teju 20 tūkstošus eiro, lai iekārtotu šī biroja nozīmīgumam atbilstošas darba vietas.
©Neatkarīgā

Veselības ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe Neatkarīgajai atzina, ka Vakcinācijas projekta biroja darba nodrošināšanai no Veselības ministrijas budžeta līdzekļiem iegādāti 10 paceļamie darba galdi, 10 atvilktņu bloki, 10 biroja krēsli, 10 portatīvie datori un 2 drēbju skapji. Kopumā tas izmaksājis 19 822,95 eiro.

“Atsevišķa pārrunu telpa meklēta netiek, un starpsienas netiek iegādātas. Tāpat viss iegādātais pēc biroja darbības beigām paliks Veselības ministrijas rīcībā un tiks izmantots Veselības ministrijas darbinieku darba nodrošināšanai,” sacīja S. Gulbe.

10 paceļamie darba galdi kopumā izmaksāja 4682,70 eiro (tātad aptuveni 468 eiro viens), 10 atvilktņu bloki - 2057 eiro (aptuveni 206 eiro viens), 10 biroja krēsli - 2299 eiro (aptuveni 230 eiro viens), 10 portatīvie datori - 10 326,87 eiro (1033 eiro viens), divi drēbju skapji - 457,38 eiro (aptuveni 229 eiro viens). Līdz ar to vienas darba vietas iekārtošana jaunajam Vakcinācijas birojam izmaksāja 1982 eiro.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Vakcinācijas biroja izveidē ir saskatāma līdzība ar Zolitūdes komisiju, un šis jaunais iepirkums to apstiprina.

Turklāt pirms dažiem mēnešiem - pērn novembrī - Ministru kabinets atbalstīja toreizējās veselības ministres Ilze Viņķeles lūgumu atļaut iegādāties 66 jaunus portatīvos datorus un 110 stacionāros datorus Veselības ministrijas vajadzībām, kopumā šim mērķim iztērējot 122 457, 50 eiro. Pēc VM toreiz paustā, ministrijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu bāze nav atbilstoša, jo ierobežota finansējuma dēļ nav pienācīgi atjaunota kopš 2015. gada, kas negatīvi ietekmē VM darbību Covid-19 pandēmijas periodā, kad ministrijai jānodrošina attālināta darba iespējas un jāveic informācijas droša un operatīva apmaiņa VM resora ietvaros.

Birojā šobrīd darbojas 7 cilvēki

Ar Vakcinācijas projekta biroja darbiniekiem D. Pavļuts sabiedrību iepazīstināja pirms nedēļas. Tobrīd bija zināmi pieci darbinieki - biroja vadītāja Eva Juhņēviča, vakcinācijas procesa koordinators Pēteris Rimšs, komunikācijas koordinatore Ieva Stūre, informācijas tehnoloģiju koordinators Māris Dreimanis, loģistikas koordinators Armīns Kalniņš. Sarunā ar Gundaru Rēderu LTV raidījumā “1:1” D. Pavļuts atklāja, ka tikai daļa Vakcinācijas projekta biroja darbinieku paši pieteikušies konkursā, bet pārējie uzrunāti. Tiesa, D. Pavļuts neatklāja, kuri tie bija.

Šobrīd Vakcinācijas projekta birojā darbojas 7 darbinieki. Komandai ir pievienojusies arī Agnese Strazda, kas ilgstoši bija SEB bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja.

Brīvprātīgi un bez atlīdzības vakcinācijas IT koordinēšanu atbalstīs SIA “Tet” digitālās transformācijas direktors Krists Avots.

Vakcinācijas plānā birojam atvēlēta koordinatora loma

Vakar valdība izskatīja Veselības ministrijas izstrādāto Covid-19 vakcinācijas plānu, kurā specifiski uzdevumi paredzēti Ministru kabinetam, ministrijām, Slimību profilakses un kontroles centram, Nacionālajam veselības dienestam, Zāļu valsts aģentūrai, Veselības inspekcijai, zāļu lieltirgotavām, vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem, Imunizācijas valsts padomei un pašvaldībām. Jautājums, ko tad darīs Vakcinācijas projekta birojs, ja vakcinācijas procesa organizēšanā ir iesaistītas tik daudzas iestādes un cilvēki?

Vakcinācijas plānā teikts, ka Vakcinācijas projekta birojs ir Vienotās vakcinēšanas sistēmas galvenā vadības un koordinācijas institūcija, kas nodrošina vienotu projekta īstenošanu un procesu koordinēšanu ar nozares profesionāļiem un ieinteresēto personu grupām, atbilstoši izvirzītajiem stratēģiskajiem mērķiem un sasniedzamajiem rezultātiem.

Vakcinācijas projekta birojs būs atbildīgs par vienoto vakcinācijas procesu kopumā, tajā skaitā par vakcinēšanas vietu izveidi, vakcīnu piegādi, rindas veidošanu un sabiedrības informēšanu, u. tml. Birojs ir atbildīgs arī par vakcinācijas sistēmas izveidošanas, kapacitātes un darbības kontroli, kā arī plānu adaptāciju atbilstoši aktuālajai situācijai.

Ministru kabinetam izvirzīti četri uzdevumi. Tam jānodrošina vienota visu nozaru koordinētu līdzdarbību sabiedrības vakcinācijas pret Covid-19 veiksmīgai norisei, jāpieņem lēmumi par pietiekamu resursu nodrošināšanu vakcinācijas procesa norisei, kā arī lēmumi par vakcinācijas politiku un tās ieviešanu, tai skaitā par prioritāri vakcinējamām sabiedrības grupām. Tāpat valdībai jāpiedalās sabiedrības uzrunāšanā un motivēšanā vakcinēties pret Covid-19.

Veselības ministrijai ir jāorganizē un jākoordinē vakcinācijas procesa norise kopumā, jāsadarbojas ar citu nozaru ministrijām, vakcinācijas procesā iesaistītajām organizācijām un tamlīdzīgi. Ministrijai arī jāorganizē vakcīnu iepirkums, piegādes, uzglabāšana un nogāde vakcinācijas veicējiem, jāmobilizē nepieciešamie veselības aprūpes resursi, jānosaka prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas atbilstoši epidemioloģiskajām indikācijām, kā arī jāorganizē un jāveic sabiedrības informēšanas kampaņas, lai veicinātu sabiedrības atsaucību vakcinācijai. Tāpat Veselības ministrijai jānosaka prasības vakcinācijas pakalpojumu kvalitātei un drošībai un jānodrošina pakalpojumu atbilstība kvalitātes un drošības nosacījumiem, jānodrošina vakcīnu kvalitātes un efektivitātes uzraudzība u. tml.

Aizsardzības ministrijai ir divi uzdevumi - organizēt aizsardzības nozares darbinieku vakcināciju un nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu gan ar cilvēkresursiem, gan materiāliem veselības nozarei konkrētu vakcinācijas jautājumu risināšanā, proti, vakcīnu loģistikā, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu ierīkošanā u.c. Līdzīgi uzdevumi ir arī Iekšlietu ministrijai.

Visām ministrijām ir jāpalīdz savā nozarē strādājošo vakcinēšanas organizēšanā un informācijas izplatīšanā plašākai sabiedrībai par vakcināciju pret Covid-19.

Ārlietu ministrijai arī jāsniedz aktīvs atbalsts Veselības ministrijai sadarbībā ar starptautiskajām organizācijām un Eiropas Komisiju, it īpaši situācijās, kad tiek kavētas vakcīnu piegādes, kā arī jāsniedz atbalsts veselības nozarei pārrobežu sadarbības organizēšanā, piemēram, jautājumos par vakcinācijas sertifikātu ieviešanu.

Pašvaldībām plānā uzdots piedalīties savā teritorijā esošo organizāciju un iestāžu (izglītības iestādes, sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzēji, ārstniecības iestādes, pašvaldības policija u.c.) darbinieku un klientu vakcinācijas organizēšanā atbilstoši noteiktajām prioritārajām grupām, informējot attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas un veidojot sarakstus, palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas. Tāpat arī pašvaldībām būs aktīvi jāinformē un jāmobilizē vakcinācijai savā administratīvajā teritorijā dzīvojošie. Tām arī uzdots sniegt atbalstu vakcinācijas pakalpojumu pieejamības iedzīvotājiem nodrošināšanai - organizēt transporta pakalpojumus un sniegt atbalstu izbraukuma vakcinācijas punktu ierīkošanā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā