Latvijas naftas rezervju glabātājs "Gunvor" noliedz saistību ar Putinu

Šveices kompānija “Gunvor”, ko ASV valdība un apcietinātais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pasludinājis par prezidenta Vladimira Putina korumpētās bagātības izcelsmes avotu, nākusi klajā ar atspēkojumu šiem apgalvojumiem, noliedzot jebkādu saistību ar prezidentu Putinu. Lai paziņojums sasniegtu plašāku Latvijas publiku, uzņēmums izvēlējies to izplatīt caur Neatkarīgo Avīzi.
©Ekrānšāviņš

Uzreiz jāpaskaidro, kādēļ vispār šis globālais uzņēmums ar 75 miljardu eiro gada apgrozījumu kaut ko vēlas paskaidrot Latvijas iedzīvotājiem, kuru pienesums “Gunvor” biznesā ir samērā niecīgs. Pērnā gada nogalē noslēgts kārtējais līgums par naftas produktu rezervju uzglabāšanu Latvijas vajadzībām - nedaudz vairāk nekā 1,84 miljonu eiro vērtībā. Taču uzņēmuma reputācijai kaitē nepārtrauktā vēstures un baumu cilāšana, kas “Gunvor” saista ar Vladimiru Putinu. Īpaši tādēļ, ka tas notiek Latvijas valdības un tātad arī Eiropas Savienības līmenī. Uzņēmuma reakcija uz Neatkarīgās publikācijām savukārt ir likumsakarīga, jo laikraksts digitālā formātā pieejams arī angliski, Neatkarīgās raksti no uzņēmuma sabiedrisko attiecību viedokļa ir ne mazāk svarīgi kā publikācijas “Financial Times”, “The Guardian” un “Reuters”. Arī caur tiem kompānija “Gunvor” esot izplatījusi savu skaidrojumu, kategoriski noliedzot publiskajā telpā par vispārzināmu uzskatīto informāciju, ka starp “Gunvor” un Putinu ir liekama vienādības zīme.

“Gunvor” nav sankcionēts

Ar Neatkarīgo sazinājās “Gunvor” padomnieks mediju attiecību jautājumos Valters Bruderers (Walter Bruderer).

Ar viņa vēstules oriģinālu var iepazīties šeit.

Tajā darīts zināms, ka attiecībā uz “Gunvor” izplatītā informācija ir nepatiesa, neprecīza un/vai apmelojoša sekojošu apsvērumu dēļ:

* “Prezidentam Putinam nav un nekad nav bijušas nekādas īpašumtiesības uzņēmumā “Gunvor”. Viņš nav patiesā labuma guvējs “Gunvor” vai kā citādi ieguvējs no kompānijas darbības.

* ASV valdība, nedz arī kāds cits nekad nav sniedzis pierādījumus, kas pamatotu apgalvojumus par Putina kungu.

* Turklāt, daudzās sekojošajās uz Krieviju attiecinātajās sankciju kārtās, ko īsteno OFAC (ASV Valsts kases departamenta Ārvalstu aktīvu kontroles birojs), mūsu uzņēmumu “Gunvor” nekad nav sankcionējusi nedz ASV valdība, nedz arī kāda cita valdība.”

Sankcionēts tika dibinātājs

Te jāpaskaidro, ka uzņēmums patiešām nav atrodams sankciju sarakstos, taču 2014. gadā, kad Krievija iebruka Ukrainā, ASV - Kremlim pietuvināto uzņēmēju sarakstā iekļāva Genādiju Timčenko, kas ir viens no “Gunvor” dibinātājiem. Dokumentā, kā pamatojums viņa sankcionēšanai ierakstīts apgalvojums, ka Putinam pieder investīcijas “Gunvor”. Sankciju dēļ Timčenko savas daļas uzņēmumā pārdevis. Tas skaidrots arī “Gunvor” grupas sabiedrisko attiecību pārstāvja vēstulē:

“Genādijam Timčenko nepieder “Gunvor Group”. Viņš ir bijušais akcionārs. Genādijam Timčenko piederošās uzņēmuma akcijas 2014. gada 19. martā tika pārdotas Tūrbjērnam Tērnkvistam (Torbjörn Törnqvist). Rezultātā Tērnkvista kungs, kurš ir zviedrs, ir kļuvis par “Gunvor Group Ltd” kontrolpaketes īpašnieku, un Timčenko kungs ir pilnībā atsavinājis visas savas kapitāldaļas uzņēmumā. Tērnkvista kungam pieder 100% kontrole pār uzņēmumu. Atlikušo “Gunvor Group” akciju turētāji ir vecākie darbinieki - lielākoties tirgotāji, pārsvarā šveicieši, franči, holandieši, briti un amerikāņi. Uzņēmumam nav ārēju akcionāru.”

Pretrunā valdības bažām

Paziņojuma noslēgumā vēlreiz tiek uzsvērts, ka ar Timčenko uzņēmumam vairs nav nekādu saistību.

“Timčenko nekad nav vadījis “Gunvor Group”. Uzņēmuma vēsturē viņš bijis tikai akcionārs. Timčenko kungs nekad nav ieņēmis vadības amatu un nekad nav bijis uzņēmuma direktoru padomē. Turklāt uzņēmuma vadībā nebija arī viņa ģimenes locekļu un pārstāvju.”

Šādi uzņēmums pilnībā norobežojas no sava dibinātāja, un te vēlreiz jāatgādina, ka uzņēmuma “Gunvor” apgalvojumi ir krasā pretrunā tai informācijai, kas ir vispārpieejama publiskajā telpā. Tostarp nupat vēlreiz publiskota Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija filmā. Informācijai, kas dara bažīgu arī Latvijas valdību un jo īpaši aizsardzības ministru Arti Pabriku.

Taču uzņēmumam neapšaubāmi ir tiesības skaidrot savu pozīciju, un tas ir nepieciešams, jo Latvija no “Gunvor” pērk pakalpojumu, kura pieejamība var kļūt izšķiroši svarīga, iestājoties X stundai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā