Mediķus sauc atpakaļ ar kompensācijām: vai ar trim miljoniem pietiks?

Veselības ministrija ar naudas kompensācijām vēlas piesaistīt darbam veselības nozarē jaunos speciālistus un panākt, ka profesijā atgriežas tie mediķi, kas pašlaik strādā citas jomās.
MEDIĶI. Ja pirms Covid-19 epidēmijas reģioni centās piesaistīt speciālistus un turpina to darīt joprojām, tad tagad aktualizējies ārstu, māsu, ārstu palīgu darba roku trūkums arī galvaspilsētā ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Kompensāciju piešķiršanā gan izvēlēts interesants kritērijs - mediķis nedrīkst būt strādājis valsts finansētā veselības aprūpē tieši 2020. gada 12. martā. Kompensāciju apmērs ir dažāds un atkarīgs no katra mediķa noteiktā atalgojuma valstī.

Trīs miljoni naudas kompensācijām

Veselības ministrija ieviesusi jaunu atbalsta veidu ārstniecības personām, lai nodrošinātu pacientu ārstēšanu un aprūpi un piesaistītu papildu personālu slimnīcām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, kā arī ģimenes ārstu praksēm Rīgā. Programma atvērta no pagājušās nedēļas, tomēr pagaidām vēl neviens pieteikums nav iesniegts. Tomēr kā Neatkarīgajai prognozēja projekta vadītāja Anete Mille-Grebeņņikova, jau šonedēļ pirmie pieteikumi varētu tikt iesniegti, par ko liecina interesantu zvani un sniegtās konsultācijas par nosacījumiem un pieteikšanos. Projekta īstenotāji pastāstīja, ka zvani saņemti, piemēram, no Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas, no profesionāļiem, kas vēlas atgriezties profesijā, bet kādu laiku tajā nav strādājuši dažādu iemeslu dēļ. Ir interese no ārzemēs strādājošiem mediķiem.

Speciālistus plānots piesaistīt ar naudas kompensācijām, kas ir kā papildu motivācija. Viena mediķu mērķa grupa ir jaunie speciālisti, kas pagājušajā gadā ir pabeiguši mācības, bet nav sākuši strādāt valsts finansētajā veselības aprūpē, bet otra grupa - jau pieredzējuši profesionāļi, kuri pašlaik strādā citās jomās. Kompensācijas paredzētas arī ģimenes ārstu praksēm. Kopumā no Eiropas Sociālā fonda naudas šīm kompensācijām ir pieejami trīs miljoni eiro.

No pirmā skata - dīvains kritērijs

Uz finanšu atbalstu var pretendēt medicīnas māsas, māsu palīgi, kas strādā stacionārā ārstniecības iestādē Rīgā, un ārstu palīgi, kas strādā NMPD brigādēs atbalsta centros Rīgā. Uz kompensāciju ģimenes ārstu paaudžu nomaiņai var pretendēt ģimenes ārsta prakse Rīgā - pensijas vecuma ģimenes ārsts, kas nodod praksi, un jaunais speciālists, kas to pārņem.

To mediķu atlasei, kuri rezultātā saņems šīs naudas kompensācijas, ieviests interesants un, iespējams, pat nedaudz dīvains kritērijs, proti, speciālists nedrīkst būt strādājis ārstniecības iestādē Latvijā vienā konkrētā datumā - 2020. gada 12. martā. Veselības ministrijā skaidro, ka šajā dienā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis Covid-19 izplatības dēļ, tādēļ par atskaites punktu izvēlēts viens datums, lai novilktu robežšķirtni atbalsta sniegšanā starp tiem mediķiem, kuri jau strādā veselības aprūpes nozarē, un tiem, kuri strādā citās nozarēs vai arī ir atgriezušies veselības aprūpē, sākoties Covid-19 epidēmijai.

Nosacījums ieviests, lai “sabiedrības veselības krīžu situāciju novēršanai piesaistītu jaunos speciālistus pēc kvalifikācijas iegūšanas vai profesijā atgrieztos tie speciālisti, kas pašlaik strādā citās jomās”, bet otrs iemesls, kāpēc ieviests šāds nosacījums, ir, lai kompensācijas neietekmētu ārstniecības personu nodrošinājumu reģionos. Piemēram, lai neizveidotos tāda situācija, ka, cerot saņemt kompensāciju, reģionos mediķi pamestu savas darba vietas. Ja ārstniecības persona bija nodarbināta pirms 2020. gada 12. marta, bet pārtrauca darba attiecības un nestrādāja 2020. gada 12. martā kādā no atbalstāmajām profesijām ārstniecības iestādē Latvijā, tad kritērijs ir izpildīts.

Jāstrādā noteiktās slimnīcās

Kompensācijas piešķiršanu atbalstīs, ja ārstniecības persona strādās P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, Rīgas dzemdību namā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 2. slimnīcā un citās iestādēs Rīgā, kas atbilstoši veselības aprūpes nozares dokumentiem nodrošina ārstēšanu krīžu novēršanai, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāžu atbalsta centrā Rīgā vai ģimenes ārsta praksē Rīgā.

“Diemžēl Austrumu slimnīcas stacionāros vērojam ne tikai Covid-19 pacientu skaita pieaugumu, bet arī tendenci, ka vairumam no šiem pacientiem ir ļoti smaga slimības gaita. Tas prasa papildu aprūpes stundas un attiecīgi arī personāla resursus, kuri jau līdz šim strādājuši kritiskos pārslodzes apstākļos,” saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas aprūpes direktore Inese Budzila. Slimnīca ļoti cer, ka šī atbalsta programma piesaistīs mediķus darbam slimnīcās šajā sarežģītajā laikā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume atzīst: lai gan slimnīca kā darba devējs cenšas radīt apstākļus, lai māsas būtu novērtētas, sadzirdētas un saņemtu arī atbilstošāku atalgojumu, tomēr arī Bērnu slimnīcā trūkst aprūpes personāla.

“Bērnu slimnīcas šī brīža vajadzība būtu piesaistīt aptuveni 50 māsas jeb desmit procentus no kopējā aprūpes personāla,”

saka Z. Straume. “Lai arī Latvijā mēs salīdzinoši reti dzirdam par māsu ikdienas darbu, Bērnu slimnīca nebūtu iedomāja bez profesionālas un iejūtīgas aprūpes. Māsas ir ieviesušas būtiskus uzlabojumus mūsu slimnīcas pakalpojumos.”

Kopumā ar šādu kompensāciju palīdzību iecerēts piesaistīt ārstniecības iestādēm Rīgā 270 speciālistus. Līdzīgi atbalsta pasākumi ārstniecības personāla piesaistei Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros kopš 2017. gada nogales tiek īstenoti arī reģionos, un visā Latvijā piesaistīto speciālistu skaits sasniedzis jau teju 800.

Vienreizējs maksājums dažādā apjomā

Mediķiem paredzēta vienreizēja kompensācija par darbu Rīgā un papildu kompensācija par katru ģimenes locekli (laulātais, bērni un citas apgādībā esošas personas), kā arī vienreizēja uzturēšanās izdevumu kompensācija.

Veselības ministrija izveidojusi kalkulatoru, kurā var aprēķināt šo kompensāciju. Neatkarīgā izpētīja, ka kompensācijas apmērs māsām, māsu palīgiem, ārstu palīgiem būs vienreizējs maksājums piecu zemāko mēnešalgu apmērā. Piemēram, sertificētai māsai šāds kompensācijas apmērs varētu būt 4925 eiro, sertificētam ārstam - 7445 eiro, bet reģistrētai māsai 4335 eiro. Papildus vēl jāpieskaita viena papildu kompensācija par katru ģimenes locekli un uzturēšanās izdevumu kompensācija 3600 eiro apmērā.

***

Kādas kompensācijas var saņemt mediķi, atgriežoties darbā valsts veselības aprūpē Rīgā?

Sertificētai māsai, kurai ir vīrs un divi bērni, kompensācijas apmērs sasniegs 11 480 eiro

Ārstniecības personu reģistrā reģistrētai māsai, kurai nav ģimenes vai apgādībā esošu personu, kompensācijas apmērs būs 7935 eiro

Sertificētam ārsta palīgam, kuram ir ģimene, sieva un bērns, kompensācijas apmērs būs 10 495 eiro

Ārstniecības personu reģistrā reģistrēts ārsta palīgs bez ģimenes un apgādībā esošām personām saņems 7935 eiro kompensāciju

Ārstniecības personu reģistrā reģistrētam māsu palīgam 7215 eiro

Avots: talakizglitiba.lv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā