Cik maksā dīkstāves pabalsts?

Patentmaksas maksātāji dīkstāves pabalstā par pilnu mēnesi teorētiski var saņemt 500 eiro, (pērn – 400 eiro mēnesī). Taču īstenībā atbalsts ir mazāks, jo dīkstāves pabalsts patentmaksātājiem pienākas tikai tad, ja atbalsta periodā ir spēkā esošs patents vai arī ja patents bijis spēkā noteiktu laiku pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Līdz pagājušajai nedēļai tas bija pusgads, šobrīd – 3 mēneši. Patentmaksa ir no 50 eiro līdz 100 eiro mēnesī, Samazināta patentmaksa attiecas tikai uz atsevišķām iedzīvotāju grupām.
KĀZAS BEZ ŠIKA. Pulcēšanās ierobežojumu laikā kāzas nevar svinēt ar vērienu. Daļa jauno pāru piemērojas apstākļiem, šo svarīgo notikumu atzīmējot tikai tuvinieku lokā, daļa topošo dzīvesbiedru kāzu svinēšanu atliek uz vēlāku laiku. Līdz ar to samazinājies pieprasījums pēc fotogrāfu, floristu, šuvēju, pasākumu vadītāju pakalpojumiem ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency
“Saņēmu oficiālu atteikumu dīkstāves pabalstam par decembri. Iemesls - nebija samaksāts patents MAIJĀ (kurā bija slēgtas robežas, 2+2 un nekādu kāzu). Nopelnīju apaļu 0 aprīlī un maijā. Negribēju būt mīnusos, maksājot patentu. Tagad tas ir arguments atteikt atbalstu decembrī,” “Facebook” rakstīja fotogrāfe Antra Oša.

Zinot, cik bieži sociālie tīkli tiek pārplūdināti ar viltus ziņām, taujāju Valsts ieņēmumu dienestam (VID), vai tiešām šāda situācija iespējama, jo tas izskatījās neticami - liegt atbalstu šādā krīzes situācijā. Diemžēl tā nebija viltus ziņa, bet gan realitāte, lai arī cik absurdi tas izklausītos. “Jā, tā ir taisnība. Ministru kabineta noteikumi, kuros noteikti dīkstāves atbalsta kritēriji, atbalstu patentmaksātājiem ļauj izsniegt vien tad, ja ir spēkā esošs patents vai tas ir bijis spēkā vismaz 6 mēnešus pirms ārkārtējās situācijas. VID nav šo MK noteikumu izstrādātājs un politikas veidotājs, un, piemērojot konkrētos noteikumus, nevar interpretēt normas un to piemērošanu. Tādējādi, ja neizpildās noteikumos ietvertie nosacījumi atbalstam par dīkstāvi saņemšanu, diemžēl VID nevar piešķirt atbalstu. Taču, ja šogad janvārī fotogrāfei ir spēkā esošs patents, tad dīkstāves atbalstam var pieteikties arī turpmāk reizi mēnesī,” Neatkarīgajai pagājušās nedēļas sākumā skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja. Tobrīd vēl nebija zināms, ka valdība apdomāsies un pagājušajā ceturtdienā mīkstinās prasības.

Pusgada vietā trīs mēneši

Pagājušajā nedēļā valdība nolēma, ka dīkstāves atbalstu varēs saņemt patentmaksātājs ar vismaz trīs mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas spēkā esošu patentu. Iepriekš noteikumi paredzēja, ka atbalstu par dīkstāvi piešķir tad, ja atbalsta periodā ir spēkā esošs patents vai ja patents bijis spēkā vismaz sešus mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Tā kā ārkārtējā situācija tika izsludināta 2020. gada 9. novembrī, tad iepriekš bija spēkā prasība par patenta esamību no 2020. gada 9. maija vai agrāk. Saskaņā ar izmaiņām noteikumos, tagad dīkstāves atbalstu piešķirs arī tādam patentmaksātājam, kuram patents bijis spēkā vismaz no 2020. gada 9. augusta.

Tiesa, patentmaksātajiem ir jāizpilda citi dīkstāves pabalsta saņemšanas nosacījumi. Pēc VID skaidrotā, dīkstāves atbalstu var lūgt, ja ieņēmumi mēnesī, par kuru tiek lūgts atbalsts, salīdzinot ar vidējiem ieņēmumiem 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, ir samazinājušies vismaz par 20%. Ja kādā no šiem mēnešiem cilvēks faktiski nav veicis saimniecisko darbību un ieņēmumu nav bijis, šis mēnesis vidējo ieņēmumu aprēķinā nav jāiekļauj.

Un, tāpat kā citām nodokļu maksātāju kategorijām, arī patentmaksātājiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums. Lai saņemtu šo piemaksu, īpašs iesniegums nav jāraksta. Par atbalsta periodu patentmaksa vai samazinātā patentmaksa nav jāmaksā, skaidro VID.

Dīkstāves atbalsts būs pieejams līdz 2021. gada 30. jūnijam, bet ne ilgāk par termiņu, kurā ir spēkā epidemioloģiskās situācijas dēļ noteiktie saimnieciskās darbības ierobežojumi.

Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 31. janvārim dīkstāves pabalstos 1190 patentmaksātājam izmaksāti 557 559 eiro, tātad aptuveni 469 eiro vienam patentmaksātājam par diviem mēnešiem. Tiesa, šī ir vidējā summa, jo katram patentmaksātājam izmaksātā summa atšķiras atkarībā no atbalsta perioda un iesniegumu skaita (daži iesniedz četrus un pat vairāk iesniegumus).

VID dati no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 7. janvārim liecina, ka no patentmaksātājiem sniegtajiem dīkstāves atbalsta maksājumiem visvairāk - 75% - sniegti frizieriem un skaistumkopšanas speciālistiem, 6%, kam profesija nav norādīta, 4% - fotogrāfiem, mākslas fotogrāfiem, kinooperatoriem vai audioieraksta operatoriem un 4% - dažādu nozaru samazinātās patentmaksas maksātājiem.

Vienlaikus no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 4. janvārim dīkstāves pabalsts atteikts 19 patentmaksas maksātājiem.

Patentmaksā jāmaksā no 50 līdz 100 eiro mēnesī

Visiem patentmaksas maksātājiem ārpus Rīgas neatkarīgi no profesijas patentmaksa ir noteikta 50 eiro apmērā par vienu mēnesi, savukārt tiem, kuri savu saimniecisko darbību veic Rīgā - 100 eiro par vienu mēnesi. Patentmaksu var maksāt par vienu, trim vai sešiem kalendāra mēnešiem vai vienu kalendāra gadu. Patentmaksas maksājuma termiņš nevar būt mazāks par vienu kalendāra mēnesi. Samazināto patentmaksu, kas ir 17 eiro gadā vai 9 eiro pusgadā, var maksāt pensionāri (kam ir piešķirta vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi) un kam ir tiesības piemērot pensionāra neapliekamo minimumu) un personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti. Taču ne visi pensionāri un personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti var pretendēt uz samazināto patentmaksu. Šo iespēju var izmantot tikai tad, ja saimnieciskās darbības ieņēmumi iepriekšējā gadā nepārsniedz 3000 eiro, ja netiek gūti ienākumi no īpašuma utt.

Dīkstāves pabalsts pienākas arī samazinātas patentmaksas maksātājiem. Pēc VID datiem, no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 31. janvārim dīkstāves pabalstu saņēmis 61 samazinātās patentmaksas maksātājs. Viņiem kopumā izmaksāti teju 33 tūkstoši eiro, tātad vidēji 538 eiro vienam patentmaksas maksātājam par diviem mēnešiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā